Kungsleden köper från Tobin på Kungsholmen för 485 mkr

Kungsleden fortsätter att expandera sin kontorsportfölj i Stockholms innerstad genom att förvärva fastigheterna Gladan 5, Gladan 6 och Gladan 7 på västra Kungsholmen – mittemot sitt eget huvudkontor. Säljer gör bostadsutvecklaren Tobin som stärker kassan inför den allt svajigare bostadsmarknaden.

Fastigheterna förvärvas av Kungsleden till ett pris om 485 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt och tillträde kommer att ske i februari 2018. Säljare är Tobin Properties (med Klövern som ny storägare) tillsammans med Fridhem Fastighetsutveckling och medinvesterare.

Cushman & Wakefield och Gernandt & Danielsson har varit rådgivare till säljarna i transaktionen.

För Tobin Properties medför försäljningen en positiv resultateffekt i det fjärde kvartalet om cirka 8 miljoner kronor.

–  Denna avyttring är i linje med Tobins agenda att stärka vår finansiella position och fokusera på projekt närmare i tiden. Avyttringen i kombination med vår planerade riktade emission till Klövern samt företrädesemissionen mot befintliga aktieägare, gör att vi står väl rustade när intressanta affärsmöjligheter uppstår sig framöver, säger Erik Karlin, VD Tobin Properties.

Kontorens uthyrningsbara area uppgår till cirka 11.200 kvm vilket innebär att Kungsleden expanderar sitt kluster på Kungsholmen till en total uthyrningsbar area om cirka 46.400 kvm.

– Förvärvet ger oss möjligheter att vidareutveckla Stockholm City Väst till ett modernt kontorskluster med attraktiva miljöer för våra kunder. Fastigheterna har stor utvecklingspotential och vår målsättning är att både utveckla de befintliga fastigheterna och att tillskapa nya moderna lokaler i området, säger Ylva Sarby Westman, vice VD och CIO Kungsleden.

Kungsleden bröt sig in inom tullarna i Stockholm genom det störa förvärvet från GE Capital där det bland annat ingick två fastigheter på västra Kungsholmen (där bolaget även har sitt huvudkontor). Därefter har bolaget gjort ytterligare köp i innerstaden genom att förvärva fastigheter i Värtan/Gärdet.

Tobin förvärvade Gladan 6 och Gladan 7 sommaren 2016 för 283 miljoner (läs mer här). Gladan 5 förvärvade sommaren 2015 (läs mer här).Tobin har sedan tidigare utvecklat projektet Etaget i närområdet.

Gladan 5, 6 och 7 ligger på Warfvinges Väg 22–28, varav den sista ligger mittemot Kungsledens huvudkontor. På andra sidan finns även Skanskas huvudkonor.

Gladan 4 ägs sedan hösten 2017 av Areim som planerar projekt där (läs mer här). Gladan 3 ägs av Balder som även det bolaget planerar för fastighetsutveckling (läs mer här)

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan