Kriminalvården går vidare med häkte i Västerås

Efter att Polisen meddelat att man vill dra sig ur planerna på det nya polishuset och häktet i Västerås, kan nu Kriminalvården komma att driva bygget vidare. Planen är ett kriminalvårdshus där flera verksamheter samlas under ett och samma tak.

Annons

Kriminalvården har beslutat att gå vidare med planerna på ett nytt häkte i Västerås. Enligt ett nytt reviderat inriktningsbeslut ska ett kriminalvårdshus byggas, med plats för häkte, frivård, Nationella transportenheten och personalutbildning.

– Det här är en positiv knuff i rätt riktning för projektet, säger Viktoria Rydholm, tillförordnad chef för fastighetsenheten.

Tidigare i år meddelande Polisen att de drar sig ur det gemensamma projektet att bygga ett nytt polishus och häkte i Västerås. Sedan dess har Kriminalvården övervägt hur man ska gå vidare.

– Vi har tittat på flera alternativ, och har nu landat i att det är ett bra tillfälle att samla flera av våra olika verksamheter i ett och samma nya hus i Västerås, ett kriminalvårdshus. Den nya planen innebär en positiv utveckling av projektet, sett i relation till att vi tyvärr inte längre kommer att kunna samlokalisera oss med Polisen, säger Viktoria Rydholm.

Att Polisen lämnat projektet ger Kriminalvården ytterligare yta för sin verksamhet. Enligt det nu fastslagna reviderade inriktningsbeslutet planeras följande, på en byggyta om cirka 35 000 till 40 000 kvadratmeter:

  • Häktet utökas från tidigare planerade 100 till cirka 160 platser, och kan med en viss nivå av dubbelbeläggning nå cirka 200 platser.
  • Plats ges för Nationella transportenheten, som bedöms växa i jämförelse med dagens verksamhet i Västerås.
  • Plats ges för frivården Mälardalen som bedömer att de inom några år kommer växa ur nuvarande lokaler i Västerås. Plats ges för ett helt nytt utbildningscenter i Västerås för blivande kriminalvårdare, som bland annat ska kunna avlasta utbildningsverksamheten i Stockholm.

Det reviderade inriktningsbeslutet markerar myndighetens viljeinriktning. Projektet går nu in i en planeringsfas. Efter planeringsfasen kan generaldirektören fatta ett genomförandebeslut. Först då vet man om projektet verkligen kommer att genomföras. Enligt en första grov uppskattning kan verksamheten i kriminalvårdshuset öppna successivt med start andra halvåret 2027.

2022 tecknade K2A och SBB ett gemensamt hyresavtal med Polismyndigheten för ett nytt polishus i Västerås om hela 28.800 kvm lokaler, men i augusti avslöjade VLT att Polisen ville dra sig ur på grund av kostnadsökningar. En process för att dra sig ur det omtalade hyresavtalet har påbörjats.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan