Konkurserna de högsta på över ett decennium

Konkurserna i Sverige är hittills i år de högsta på över ett decennium, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. I jämförelse med samma period i fjol har konkurserna hittills ökat med 35 procent. Byggindustrin och transport drabbades fortsatt mycket hårt under augusti månad.

Annons

Totalt sett har konkurserna under årets första åtta månader ökat med 35 procent i jämförelse med i fjol. Under augusti månad är ökningen 32 procent i jämförelse med augusti i fjol.

Nystarterna har sjunkit med 20 procent i jämförelse med augusti i fjol.

– Den dystra bilden av svenskt företagande förstärks av antalet nystartade företag inom flera stora branscher, parallellt med rekordnivån i antalet konkurser, är de lägsta på tio år. För att kunna göra en bedömning av hur marknaden mår behöver vi få den totala bilden där både konkurser och nystarter ingår och tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar. Inflationen är på väg ner men det är tyvärr ingenting vi kommer att se ge effekt på antalet konkurser eller nystarter förrän tidigast efter årsskiftet. Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, säger Johanna Blomé som är ekonom på UC.

Rekordlågt antal nystarter inom flera stora branscher

Konkurserna inom transportsektorn fortsätter att skjuta i höjden och ökade under augusti med 44 procent i jämförelse med samma period i fjol. Konkurser inom byggindustrin ökade med 48 procent. Nystarterna inom byggindustrin är de lägsta på tio år och minskade i juli med 80 procent.

– Hittills i år är konkurserna inom byggsektorn de högsta på över ett decennium. Både byggsektorn och transport är branscher som klarade av pandemin förhållandevis bra. De rekordökningar vi nu ser från månad inom transport är från låga siffror under återhämtningsåret 2022. Men trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris som troligtvis även späs på av det kritiska läget för kronan och den utländsk arbetskraft som branschen är så beroende av men som nu väljer bort svenska företag som arbetsgivare. Ytterligare en faktor som vi ser i vår statistik och som kan påverka konkurserna är ökat antal företagsbedrägerier inom bygghandeln. I kombination med ekonomisk utsatthet är bedrägerier är en vanlig orsak till att företag går i konkurs, och byggbranschen är hårt ansatt, avslutar Johanna Blomé.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan