Johanna Skogestig, vd Vasakronan. Foto: FV

Johanna Skogestig om årets utmaningar

Vasakronan står mer stabilt än de flesta fastighetsbolag. Vd Johanna Skogestig ser att det kan uppstå köpmöjligheter, uttrycker oro för alla restauranger och kaféer samt vill ha en klar ankarhyresgäst för att starta större projekt.

Annons

Hur ser du på utvecklingen av hyrorna framöver, oräknat inflationsindex, var ökar det och var faller det?

– Hyrorna är generellt stabila och jag ser just nu ingen trend åt något håll. Högst efterfrågan och betalningsvilja är det på våra bästa lägen och produkter som till exempel Stockholm city. Sammantaget uppgick omförhandlingsresultatet till 5 procent, utöver index.

När det gäller Stockholm, är det en stor skillnad på CBD och era mest externa fastigheter?

– Vissa delmarknader är lite svalare, ofta och helt naturligt, där det finns ett större utbud av tomma lokaler. Vi kommer till exempel få en större vakans när JM lämnar Frösunda, men det är först till årsskiftet 2024/25, så det är en kommande vakans vi har tid att jobba med.

Är ni extra noga i granskningen av motparten som ni tecknar hyreskontrakt med? Undviker ni bolag som är kopplade till exempelvis tech?

– Vi tittar alltid på betalningsförmåga, det är inte något nytt. I synnerhet om ett hyresavtal skulle innebära större lokalanpassningar.

Ni var extremt framgångsrika på hyresmarknaden 2022. Hur agerar hyresgästerna nu? Är det trögt att komma till avslut? Vad ser du för trender i övrigt?

– Vi noterar en viss inbromsning och större försiktighet hos företag att expandera. Att företag väljer att avvakta med att ta den typen av beslut är helt naturligt i rådande marknadsläge. Vi ser samtidigt att många företag väljer att satsa på sina lokaler, ofta till förmån för mer centrala och attraktiva lägen. Skillnaden i betalningsvilja mellan bra och mindre bra lokaler och lägen har ökat. Det gynnar Vasakronan.

Ni driver projekt för drygt 6 miljarder, varav 60 procent är upparbetat – och ganska lite därefter. Ni har flera framtida intressanta projektmöjligheter med Kaj 16, Garnisonen, Starkströmmen, Solna Access och Södra City i Uppsala. Har ni dragit i handbromsen överallt?

– Nej, vi har inte dragit i handbromsen. Men vi vill ha en del uthyrt innan vi startar ett projekt, hur mycket beror från fall till fall, men vi vill ha ett avtal klart med en ankarhyresgäst.

Hur mår handeln, är det endast lyx och lågpris framöver som gäller i butikerna?

– Det är trend som vi sett ett tag och som fortsatt. Vi ser även att de större kedjorna drar ner på antalet butiker, men även det är en trend som pågått ett tag när det gäller något sämre lägen.

Vad tror du om framtiden för alla kaféer och restauranger?

– Rimligen borde räntan och inflationen påverka. Men det finns även en motverkan om man ser på Stockholms city där de anställda i allt högre grad har återvänt till kontoren och vi ser att allt fler vill mötas. Det är mer folk på gatorna.

Till transaktionsmarknaden, är det köpläge för er på dagens marknad, enligt cash is king?

– Ja, om det dyker upp bra affärer. Vi följer alltid marknaden och kan köpa. Men jag ser inga panikförsäljningar framför mig. Vi har inte varit så aktiva de senaste åren då vi istället satsat på projektutveckling, men förutsättningar förändras.

Är det aktuellt att sälja något, typ i Frösunda eller Liljeholmen där ni har solitärer?

– Vi har inget till salu ute på marknaden. Vi har finputsat på beståndet ganska länge och jag är nöjd med den portfölj vi äger.

Har du någon åsikt kring värderingarna på en marknad där det sker få affärer för att köpare och säljare står för långt ifrån varandra?

– Jag har respekt för att det är svårt att värdera när marknaden är som den är. Vi värderar beståndet internt vartannat kvartal och externt vartannat.

Finns det någon risk för att hållbarhetssatsningar tar stryk när ekonomin blir svårare?

– Generellt kan det bli så kortsiktigt, men det gäller inte oss. Frågan ligger högt på agendan. Hållbarhet är även viktig från ägarhåll.

Du har varit vd i 1278 dagar. Din företrädare Fredrik Wirdenius lämnade på topp, sedan kom pandemi och nu stundande lågkonjunktur. Ångrar du att du tackade ja?

– (haha) Nej, det gör jag inte. Det har varit många förändringar inom många fastighetssegment de senaste åren. Samtidigt leder det till att man måste vässa sin strategi.

Fler Nyheter från förstasidan

Första storbolaget som väljer att lämna Arenastaden

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Tillbaka till förstasidan