Foto: Ingka

Nya bilder: Ingka satsar miljarder i Kungens Kurva

Ingka Centres investerar över två miljarder kronor i expansionen i Kungens Kurva när bolaget nu påbörjar den 28.000 kvm stora utbyggnationen av shoppingscentret. Det är områdets största förändring sedan Ikea öppnade på platsen 1965.

Annons

Som FV tidigare har berättat ska Kungens Kurva expandera rejält – från dagens 25.500 kvm till cirka 55.000 kvm. Nu står det klart att utbyggnaden blir på cirka 28.000 kvm. Mat och skönhet står på agendan, men även en sammanslagning med det befintliga Ikea-varuhuset. Investeringen överstiger mer än två miljarder kronor.

– Vi går tillbaka till vårt arv och det är ju Ikea. Det handlar om att ”furnish your life – furnish your home – at home”. Det är så vi pratar inom vår familj. Vi har en plan på att göra en destination för hela livet. Och det är inte bara inredning utan att hitta komplement till Ikea, men också för hela människan. Det blir upplevelser, men vi ska inte göra en nöjespark. Vi vill hitta partners som har upplevelser i sitt koncept, sa Yvonne Arentoft, centrumchef för Kungens kurva för Ingka Centres, till FV i mars.

Det första spadtaget för utbyggnaden togs den 15 juni och hela projektet, som byggs i etapper, är tänkt att stå färdigt 2033.

Matvärlden är först ut att öppna i det omgjorda garaget, på en yta om 7.000 kvm. Öppning sker i slutet av 2024. Det kommer även att byggas en food hall om cirka 2.000 kvm.

– Ingka Centres har startat den största förändringen av Kungens Kurva sedan IKEA öppnade 1965. På tio år kommer vi att skapa en helt ny mötesplats och destination för allt inom mat, mode och heminredning. På sikt tänker vi ännu bredare och utvärderar förutsättningar för andra typer av verksamheter, säger Yvonne Arentoft.

– Det känns bra att projektet har startat. Investeringen betyder mycket för Huddinge kommun och våra medborgare. Vår kommun har stora planer för hela Kungens Kurva och handelsområdet, och Ingka Centres är en viktig del i det, säger Emil Högberg (S), kommunalråd.

Därefter expanderas området norr- och västerut med 21 000 kvadratmeter, inklusive en sammanslagning med IKEA-varuhuset, vilket kommer innebära en ny gemensam entré och ett bredare utbud av restauranger, mode, skönhet, service och mycket annat.

– Det känns fantastiskt att äntligen vara i gång. Med den här expansionen skapar vi framtidens mötesplats. Hur vi shoppar och vad vi efterfrågar har förändrats, inte minst under pandemin, och vi måste möta de förväntningarna. Vi ser en otrolig potential för Kungens Kurva att vara en ledande aktör inom matupplevelser, familjeaktiviteter och traditionell shopping inom mode, inredning och mycket mer, säger Yvonne Arentoft.

Kungens Kurva är Skandinaviens största handelsområde. Här finns också världens första och näst största Ikea-varuhus, den Guggenheim-inspirerade byggnaden där flera av Ikea:s ikoniska element, som ta-det-själv-lagret, introducerades för första gången och har blivit självklara delar av dagens Ikea.

Kungens Kurva expanderar. Ingka Centres.
Kungens kurva expanderar rejält.
Första spadtaget togs den 15 juni.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan