Yvonne Arentoft, centrumchef för Kungens kurva för Ingka Centres.

Kungens kurva växer med minst 30.000 kvm

Planen var ett nytt shoppingcenter à la Mall of Scandinavia, men nu satsar Ingka Centres i stället på att bli ett nytt, mycket större, upplevelsecentrum, med inredning och mat i fokus. I den första etappen växer centrumet från 25.500 kvm till 55.000 – och byggs ihop med Ikea.

Annons

– Vi går tillbaka till vårt arv och det är ju Ikea. Det handlar om att ”furnish your life – furnish your home – at home”. Det är så vi pratar inom vår familj. Vi har en plan på att göra en destination för hela livet. Och det är inte bara inredning utan att hitta komplement till Ikea, men också för hela människan. Det blir upplevelser, men vi ska inte göra en nöjespark. Vi vill hitta partners som har upplevelser i sitt koncept, säger Yvonne Arentoft, centrumchef för Kungens kurva för Ingka Centres.

Redan när Ingka Centres, som tillsammans med Ikea Retail är en del av Ingka Group, öppnade Kungens kurva 2014 i Stockholmsområdet fanns planer på att bygga ut. I dag har centret en uthyrningsbar yta på 25.500 kvadratmeter.

Ingka äger marken runt centret, på östra sidan med parkeringen framför Elgiganten, grusmarken som ligger i riktning mot Heron City och parkeringarna utanför Ikea-varuhuset samt vägen mellan centret och Ikea.

Området som man har att jobba med, ett stort område söderut mot Heron city.

Planerna för det nya var helt klara – ett färdigt centrum med bygglov beviljat, men sedan bestämde sig Ingka Centres för att pausa projektet. En pandemi kom i vägen och med den förändrade handelsmönster och nu planeras en ihopbyggnad tillsammans med Ikea.

Även en vattendom, som förvisso inte har med bolaget att göra men som i allra högsta grad berör det, har satt grus i maskineriet. Huvudgatan Ingvar Kamprads allé har skjutits upp på grund av domen och planen är att vägen ska bli huvudgata till området. Enligt Huddinge kommun väntas dock anläggningen av vägen komma i gång under sommaren 2023.

Men nu tas det alltså nya tag. Den absolut första fasen, som kan ses som en försmak till etapp 1, är att Matvärlden öppnar i cirka 7.000 kvm, i det omgjorda garaget. Matvärlden finns i dag på tre ställen – i Veddesta (CA Fastigheter hyresvärd), Tensta (Fastpartner) och Vällingby (NREP).

– Det blir en restaurang- och kafédel, men det som är mest spännande är det som händer i själva butiken. Matvärlden har en extremt spännande frukt- och grönsaksavdelning, ett eget mejeri, egen bröd- och dessertavdelning och separat yta för halal-produktion.

Grand opening blir antingen sen vår 2024 eller tidig höst 2024. Och matvärlden är inte det enda i matsatsning. Det vanliga retail-shoppandet har i shoppingcenter Sverige över börjat får ge vika till förmån för upplevelser i form av exempelvis matmarknader och, som i fallet med Kungens kurva, även inredning.

– Med facit i hand, eftersom världen drabbades av pandemin, så var det väldigt klokt att vi gjorde ett strategiskt stopp. Vi har lärt oss mycket om köpmönster och ett beteendemönster som covid förde med sig. Så vi fick en chans att faktiskt fundera och göra en ny take på hela projektet.

– Det var i stort sett ett traditionellt shoppingcenter som var ritat här. Det går inte att göra i dag.

Men vad är det då som ska finnas i Ingkas nya center?

– Det kan vara någon som gör en take på Ikeas delar, det kan vara andra möbelaktörer eller ”do it yourself”-delar. Vi kommer inte vara bäst på fashion, men vi kommer vara bäst för hemmet och för dig själv. Där ser vi att det finns en lucka på marknaden i dag.

Handelsplatsen Kungens kurva shopping ligger mittemot ingången till Ikeas varuhus.

Yvonne Arentoft pratar även om öppna kök – där man kan laga mat ihop, utbildningsdelar, kommunala verksamheter och serviceverksamheter. Och ytor där lokalsamhället ska få ta plats.

– Vi vill ju jobba i ett tätt samarbete med lokalsamhället och även upplåta ytor till aktiviteter för lokalsamhället på ett helt annat sätt andra ändra köpcenter gör. Jag är stolt över vår koncern, vårt bolag som gör något unikt.

Är det matupplevelser man ska satsa på i dag? 

– Ja, det tror jag. Mat i flera olika former, inte bara som stora foodcourts. Man kan bygga in scener för så kallat eatertainment.

Den planerade byggnationen med Ikea är en omfattande investering för Ingka Centres. Och utmanande med tanke på att båda varuhusen har olika nivåer, ligger på olika höjder plus att det ligger en väg mellan med mycket teknik inbäddat.

– Men, det kommer att bli ett fantastiskt tillskott för Kungens kurva.

Med den första fasen blir det nya centrumet cirka 55.000 kvadratmeter. I etapp två handlar det om grusparkeringen som ligger mot Heron City. Där är det ännu inte klart vad som kommer att ske, men det kommer på något sätt vara sammankopplat med resterande center. Det kan bli kontor, bostäder, restauranger och ett parkeringsgarage i botten. ”Något åt det hållet”, enligt Yvonne Arentoft. Etapp två har ännu inget bygglov och därför finns inet heller någon information om total yta, enligt Ingka Centres.

I dag ligger man i förstudiefas som snart kommer gå över i en designfas där hela delen ska ritas.

– Ett sådant här projekt har många olika delar i sin investeringsdel, många miljarder kommer att investeras och det är mycket som kan ta stopp under tiden.

Kommer ni stöta på patrull från kommuner, andra näringsidkare eller boenden?

– Vi förväntar oss att vi kan göra det här i gott samförstånd med kommunen och vi förväntar oss ett stöd när det gäller planprocesser, eftersom vi faktiskt tillför något till kommunen. Vi vill också verka för deras planer och vi tycker att vi passar in i dem. Jag tror också att vi kan göra det här i samförstånd med andra fastighetsägare eftersom det här blir ett tillskott för hela området.

Totalt ska Spårväg Syd bli cirka 17 kilometer lång, med 16 hållplatser. Karta/montage: Huddinge kommun

Planerna i området är stora. Den helt nya stadsdelen som har fått namnet Victoria ska utvecklas med cirka 3.500 bostäder. Balder och KF Fastigheter samäger det joint venture-bolag som ska utveckla stadsdelen, där det även ska finnas restauranger, kaféer, skola, förskola och service. Byggstart är planerad under 2023. Spårväg syd får en egen station i stadsdelen och Förbifart Stockholm kommer länka samman södra och norra Stockholm.

– Bostäderna kontra handeln här – det tycker vi är bra, vi kommer bli goda grannar till varandra. Kungens kurva kommer att bli en ny urban stadsdel och den kommer successivt växa ihop med Stockholm. Från vårt håll är det här det mest spännande stället i Stockholm just nu, med infrastruktursatsningar, bostäder och handel.  Pusselbitarna börjar falla på plats för att verkligen göra Kungens kurva till en blomstrande stadsdel.

JV:t KF Fastigheter och Balder planerar för stora volymer bostäder i den nya stadsdelen Victoria som ligger nära Kungens kurva.
Här ligger det planerade bostadsområdet. Spårvägens planerade dragning inte utmärkt på ett korrekt sätt. En äldre bild från projektets inledning.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan