Illustration: Kjellander Sjöberg/ André de Loisted, Rosengård Fastigheter.

Höghuset Culture Casbah på gång – igen

Culture Casbah – följetongen Malmös stadsutvecklingsprojekt – är tillbaka med planerna för höghuset. Den 14 december fick Rosengård fastigheter klartecken att starta ny detaljplan, för platsen där MKB tidigare fått nej. Höghuset har dock bantats från tidigare planerade 22 våningar till 16.

Annons

Rosengård fastigheter

  • Bildades 2017
  • Ägs av MKB, Balder, Victoriahem och Heimstaden.
  • Har 1.681 lägenheter i Törnrosen och Örtagården på Rosengård.
  • Cirka 5.000 personer bor hos bolaget
  • Culture Casbah är ett stadsutvecklingsprojekt som drivs av Rosengård fastigheter
Visa faktaruta

Rosengård fastigheter har fått okej på ljusinsläppet, det finns ingen bullerproblematik på området och man har provtryckt på platsen för framtida innehåll – och bolaget tror och hoppas kunna sätta spaden i jorden 2026/2027.

I slutet av september skickade bolaget in en begäran om planbesked för del av fastigheten Bennet 2 i Rosengård och den 15 december fick man ett ja i stadsbyggnadsnämnden för att påbörja en ny detaljplan för bebyggelse av det 16 våning höga huset. Planerna tidigare var 22 våningar så det är ganska rejält nedbantad version.

– Vi är jätteglada – nu kan vi äntligen fortsätta. Vi har kommit långt i det här förberedande arbetet och jag känner att det är en fördel att saker har tagit tid. Det känns positivt. Nu finns en förankring och en vilja, och då är sannolikheten större att det här blir något riktigt bra, säger Petra Sörling, vd för Rosengård Fastigheter.

Det nya höghuset som det är tänkt att se ut. Vy från Västra Kattarpsvägen. Illustration: Kjellander Sjöberg.

Vägen hit har varit lång.

Culture Casbah har varit ett projekt som länge bara funnits på ett inspirationsplan, där det aldrig har funnits några egentliga ritningar. Projektet med bland annat en stadsgata på höjden, vann pris på Mipim Awards i Cannes 2013.

– Det var ju en fantasibild, säger Jenny Tebäck, marknads- och kommunikationschef hos Rosengård Fastigheter.

– Det är ju inte en ritning utan en skiss, förtydligar Petra Sörling, vd i bolaget.

Hon fortsätter:

– När vi grundade bolaget 2017 och träffade arkitekterna Lundgaard & Tranberg som gjort skissen, kändes det som att de hade inspirerat klart. Det fanns redan en trötthet i projektet, säger hon.

Det var just stadsgatan på höjden som var ett problem. Arkitekterna menade själva, enligt Petra Sörling, att det inte var genomförbart utan att man mer ville hitta en känsla.

–  Jag har försökt sudda ut den där bilden, säger Jenny Tebäck.

Förslaget vann Mipim Awards i Cannes 2013. Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S.

Sedan 2019 har Rosengård fastigheter jobbat med att ta ned stadsgatan på marken. Bolaget vill inte bara bygga ett höghus, utan det ska bli en del av något större.

Sedan start har det där höghuset flyttats till olika tänkbara platser. Rosengård fastigheter har hela tiden tänkt att byggnaden ska byggas längs stråket som går från tågstationen genom Törnrosen, Örtagården och bort mot Rosengård centrum, och inte som planerna ett tag var vid Amiralsgatan.

Så, Rosengård fastigheter gick tillbaka till ursprungsplatsen där MKB tidigare fick ett nej. Under projektets gång har man rivit den gamla Ica-fastigheten på Bennets väg där höghuset nu alltså kommer att stå i framtiden.

– Vi har förberett på platsen. När vi fyllde marken så gjorde vi det faktiskt med en massa som är en miljon dyrare. Det är för att kunna göra marken byggbar direkt, den dag vi får bygga, säger hon.

I dag finns det boulebana och två foodtrucks på området. Och tillhörande sittplatser under en pergola.

– När jag gick tillbaka till staden med den här platsen var det inte direkt några glädjetjut från början. Det har ju trots allt provats flera platser men det har ju också tillkommit nya förutsättningar som till exempel Rosengård station som invigdes i december 2018, efter att projektet startades.

Det nya huset kommer att bli 16 våningar högt och ska innehålla 56 lägenheter, men även centrumverksamhet i de två nedersta våningarna ovan mark. Vilken upplåtelseform lägenheterna kommer att få är ännu inte klart, men Rosengård Fastigheter har hittills endast hyresrätter i sitt bestånd.

Rosengård Fastigheter, Culture Casbah.
På platsen i området Törnrosen i Rosengård ska Culture Casbahs höghus ligga. På platsen har en Ica-butik tidigare funnits. Foto: Fastighetsvärlden.

Att det har tagit lång tid är Petra Sörling medveten om, och att det inte har hänt jättemycket ännu i projektet.

– Vi har lärt oss något på den här resan så det är inte bortkastat och hellre att det blir bra när det genomförs. Vi vill fortfarande det här lika mycket som när vi började, säger hon till FV i slutet av maj 2023.

Pergula och två foodtrucks vid Törnrosen. På platsen fanns tidigare en Ica-butik som har rivits. Det var också här som MKB hade tänkt placera den spektakulära byggnaden på 22 våningar. Foto: Fastighetsvärlden.

Det är fina ord i beskrivningen av vad Culture Casbah ska vara. På webbsidan står att Culture Casbah ska vara ”ett sprudlande och vibrerande liv som ständigt förnyar sig. Som utmanar, inspirerar, överraskar och värmer”. När FV går runt i Rosengård är det förvisso en hel del människor i området, men det är ett blygsamt sprudlande och vibrerande liv.

Rosengård fastigheter vill ha en grönsaksmarknad till området, som den som finns på Möllevångstorget inte så långt därifrån. Men ännu har inte Malmö stad hoppat på den idén. I stället har staden ställt en scen på Örtagårdstorget. Ännu vet ingen vad den ska användas till.

Den scen som plötsligt stod på Örtagårdstorget i Rosengård. Foto: Fastighetsvärlden.

Men alla lokaler i det lilla centrumet är i stort sett fullt uthyrda med restaurang, konditori och livsmedel. Dessutom finns i källarvåningar under hus och torg flera lokaler för olika organisationer och kyrkor. Det är eftertraktade lokaler, som hyrs ut till en, enligt Rosengård fastigheter, mycket liten peng.

Rosengård fastigheter tror på lokalsamhället – de fina orden på webbsidan betyder faktiskt något. Jenny Tebäck jublar över ny statistik från 2022 som visar att antalet förvärvsarbetare har gått upp med fyra procentenheter på ett år. Fortfarande på bara 46,5 procent mot Malmö stads 68.

– Det är lågt, men ändå – vi har ökat mer än vad Malmö stad har ökat. Det är också fler som har en eftergymnasial utbildning än tidigare, säger hon.

Rosengård Fastigheter jobbar med samarbeten som är riktade för de boende i området, som idrott och kultur. Men också genom samarbete med Nyföretagcentrum Öresund som bedriver gratis rådgivning i bolagets bosociala hubb på området.

– Det finns mycket företagsamhet bland våra boenden, men vi vill gärna hjälpa till så att företagsamheten också ger pensionspoäng då vi vet att starta företag inte är en enkel process, säger Petra Sörling.

Något som i förlängningen skapar ekonomiska möjligheter. Området har ju trots allt lägst hyror i stan och högst arbetslöshet.

– Det har aldrig varit vår modell att vi ska tomställa, renovera och höja hyran. Vi accepterar exempelvis alla typer av stöd. Jag förstår inte varför vi har bidrag om man inte kan använda dem till hyra – vad ska man använda dem till då, säger Petra Sörling.

Rosengård fastigheter gick under våren ut med att bolaget inte kommer att fortsätta på linjen som fem privata fastighetsägare i Malmö har drivit. I slutet av mars kom nämligen beskedet att Heimstaden, Willhem, Victoriahem, Förvaltaren och Rosengård fastigheter ville höja hyrorna med ytterligare två procent under 2023, trots överenskommelsen med Hyresgästföreningen om fem procent för 2023 års hyresförhandling.

Efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandat valde Rosengård fastigheter att inte gå vidare med en till höjning, och nöjer sig med årets hyreshöjning.

Kanske är det närheten till city i Malmö, alla grönområden i Rosengård eller de låga hyrorna. I vilket fall är det är en låg omflyttning eller avflyttning i eller från området. För Rosengård fastigheter ligger den på mellan 6–12 lägenheter per månad. Man gillar sitt område, enligt Petra Sörling. Men det finns en utmaning, och det är skolan.

– Skolan är inte tillräckligt bra. Egentligen ska ju skolan vara bäst på Rosengård. Ska vi bygga nytt som kommer att generera högre hyror – hur ska vi kunna attrahera, varför ska man bo på Rosengård eller varför ska man bo kvar? Det är ju där skolan kommer in, säger Petra Sörling.

Rosengård station för citybanan öppnade i slutet av 2018. Foto: Fastighetsvärlden

Hur ska man lyckas med hela Culture Casbah-projektet?

– Det är ju den bästa skolan. Men vi är ett fastighetsbolag och vi behöver hjälp, säger Petra Sörling.

Hon menar att det måste finnas en medveten plan från stadens sida, en målmedvetenhet. Om man inte sätter ett mål så når man aldrig dit. Hon berättar att under sina sex år hos Rosengård fastigheter har det varit åtskilliga rektorer och lärare på Värner Rydénskolan i området.

– Jag menar inte att allt handlar om rektorsnivå, men man måste göra det attraktivt så att man får de bästa lärarna att stanna.

Hur var det nu med de fina orden? Är de på allvar? I årsredovisningen för 2022 finns det ett utdraget citat där det står att ”Rosengård är ett tillsammansprojekt”.

– Vi skrattade lite och tänkte att här har byrån gått ned i spagat för att hitta på något, men sedan visade det sig att det är Erik Selins citat man har lyft upp. Då är det inte bara artificiellt längre, säger Petra Sörling.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan