Polishuset i Rinkeby. Visionsbild: e.l.e arkitekter, Nina Kiiskinen

Hemsö förvärvar nytt polishus i Rinkeby

Hemsö förvärvar en pågående byggnation av ett nytt polishus i Rinkeby. Hemsös andel av den totala investeringen uppgår till cirka 480 miljoner kronor. Polismyndigheten har tecknat ett 15-årigt hyresavtal. Säljer gör kommunala Familjebostäder.

Bygget har länge varit omtalat i lokalpressen eftersom kostnadskalkylen ökat kraftigt. Byggarbetsplatsen har även utsatts för vandalisering.

Hemsö tar över ansvaret som byggherre för projektet i samband med förvärvet. Byggstart för det nya polishuset, fastigheten Kvarnberget 9,  skedde i december 2017 med NCC som totalentreprenör. Polishuset beräknas stå klart under andra kvartalet år 2020 och kommer att ha cirka 240 nya arbetsplatser. Den totala investeringen uppgår till cirka 650 miljoner kronor varav Polismyndigheten står för cirka 30 procent av den totala entreprenadkostnaden.

‒ Genom att ta över det här projektet stärker vi vår portfölj avseende fastigheter inom rättsväsende och fördjupar samarbetet med Polismyndigheten som idag är Hemsös största hyresgäst. Vi ser även positivt till att bidra till en viktig investering som ämnar öka tryggheten för de som bor och arbetar i Rinkeby, säger Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö.

Fastigheten är belägen längs med Rinkeby Allé nära Rinkeby centrum. Området ingår i Stockholms stads Vision Järva 2030 med avsikt att skapa ett tryggare och område med trivsamma miljöer för människor att bo och verka i.

Polismyndigheten har tecknat ett hyresavtal för hela byggnaden med en löptid på 15 år. Säljare är Familjebostäder.

– Polismyndighetens etablering i Rinkeby innebär en förstärkning av säkerheten och tryggheten för de boende i området, och ger dessutom ett tillskott av arbetsplatser. Försäljningen av polishuset till Hemsö innebär också att Familjebostäder kan lägga större fokus på sitt främsta uppdrag, att bygga och ansvara för hyresbostäder, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande för Familjebostäder.

– Familjebostäder har ett långt engagemang i Rinkeby och fortsätter medverka till en positiv utveckling i området. Att göra det möjligt för polisen att etablera sig har varit ett viktigt led i detta, säger Jonas Schneider, vd Familjebostäder.

– En säkerhetsklassad fastighet kräver särskild kompetens och resurser. Det känns bra att skriva avtal med Hemsö, en aktör som är väl rustad för uppdraget och har erfarenhet av de säkerhetsaspekter som gäller för den här typen av byggnader. Vi kan nu framöver koncentrera oss på att förvalta och utveckla vårt befintliga bestånd, säger Jonas Schneider, vd Familjebostäder.

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan