Visionsbild signerad Studio Stockholm.

Grönt ljus för Fastpartners projekt i Gävle

Sedan år 2017 har Studio Stockholm Arkitektur haft uppdraget av Fastpartner att utveckla ett nytt område i Gävle motsvarande en bruttoarea på cirka 36.000 kvadratmeter.

Området planeras för att fungera som en regional knutpunkt och därmed en viktig beståndsdel i kommunens vision om att etablera en ny stadsdel som länkar samman de yttre delarna av staden med city. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft.

– Vi är oerhört förväntansfulla inför det fortsatta arbetet. Vi har velat skapa en dynamisk mötesplats där människor kan bo, leva och arbeta – varje dag, alla dagar – och nu blir nästa steg att se hur vi bäst nyttjar den potential som står till vårt förfogande, säger Fredrik Thorgren, Regionchef Gävle, Fastpartner.

Området som är under utveckling är beläget i den nya stadsdelen Gavlehov, mellan de stora sport- och idrottsanläggningarna i utkanten av stan – området Sätra, Stigslund och Gävle stadskärna. En viktig del i Studio Stockholms uppdrag har därför varit att tillvarata den befintliga profilen för närområdet och samtidigt möjliggöra för en ny självständig plats som lockar en bred målgrupp. Genom att koppla samman två tidigare separata stadsdelar blir det nya området också en viktig brygga i den sammantagna stadsbilden och sociala strukturer.

– Det känns väldigt roligt att ha nått denna milstolpe. Tillsammans med Gävle kommun och Fastpartner har vi lyckats åstadkomma en nära på unik detaljplan och därmed skapat förutsättningar för att platsen ska bli just det nav vi har tagit sikte på sedan start, säger Camilla Nordgren, uppdragsansvarig arkitekt på Studio Stockholm.

Detaljplanen, som vann laga kraft under fredagen, har fokuserat på att skapa ett aktivt och flexibelt område, något som projektnamnet tjugofyrasju illustrerar. Fördelat på fyra kvarter kommer området att erbjuda plats för ett stort och varierat utbud med handel, vård, för- och gymnasieskola, kontor samt bostäder.

Till detta kommer också ett nytt hotell att etableras som del av det kommersiella segmentet och stadsfronten.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Tillbaka till förstasidan