Konkurser hotar snabbväxande finburgare

Varma Spisen Holdings som driver krogarna Tugg Burgers och Flippin’ Burgers har ansökt om konkurs för tre av sina bolag och företagsrekonstruktion för åtta andra bolag. Nu ansöker även Babas Burgers om rekonstruktion.

I början av juni i år när Fastighetsvärlden räknade på antalet burgarrestauranger i landet var läget stabilt. Men sedan dess har läget förändrats. I juli försattes Bores i konkurs och därefter har Varma Spisen Holdings som driver Tugg Burgers och Flippin’ Burgers ansökt om konkurs för tre av sina bolag och rekonstruktion för åtta andra bolag.

Nu har även kedjan Babas Burgers ansökt om rekonstruktion, rapporterar Expressen.

– Branschen är problematisk, det kan man lugnt säga. Hundratals miljoner förloras just nu. Och det var guld och gröna skogar för några år sedan, säger Kent Fors, ordförande och storägare i Shady Burgers till Expressen.

Anledningarna till att det som många ansett varit en ”burgarbubbla” nu ser ut att spricka är främst inflationen som både leder till höga råvarukostnader och en minskning i besöksantal samt kraftigt höjda hyror.

Det är faktorer som drabbar samtliga aktörer på marknaden och just höga hyror var det som fick kedjan Shady Burgers att lägga ner sin restaurang i Halmstad i september i år.

– Det var alldeles för höga hyror och fastighetsägaren ville inte diskutera någon nedsättning, säger Kent Forss, ordförande för Shady Burgers till Expressen.

Något bättre har det gått för konkurrenterna Jureskogs. Enligt Johan Jureskog skulle kedjan med hans namn, förutom restaurangerna i Lund och på Sveavägen i Stockholm samt nyligen sålda restaurangen i Göteborg, gjort tio miljoner i vinst förra året.

Bröderna som har haft en rasande expansiontakt, särskilt efter att riskapitalboalget Litorina förvärvade en majoritet i bolaget 2021, ser också ut att klara sig hyfsat i det nya ekonomiska läget.

– Vi hade förstås önskat oss ett bättre resultat, men den underliggande verksamheten är fortfarande väldigt bra. Vi står på egna ben. Vår nya strategi har lyckats väl. Vi hade en hög expansion men en bra underliggande verksamhet. Tack vare den kudden har vi kunnat hålla oss vid liv, säger Joakim Wiklander, vd på Brödernas.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Allvarlig olycka med bygghiss i Sundbyberg

”Allvarligt skadade”.

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan