Malmö Entre ser inte ut att få ett lyft som Malmö Plaza heller. Illustration: Faksimil ur magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2015.

Försäljning av Malmö Entré kan vara på gång

Tyska Commerz Real överväger nu att sälja Malmö Entré. Är inte den vägen framkomlig finns även planer på ny inriktning för en del av centret. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Commerz tidigare försökt sälja – men intresset då var iskallt.

Köpcentret Malmö Entré vid Värnhemstorget i Malmö har blivit en mardrömsinvestering för tyska Commerz Real så här långt. Nu överväger Commerz att sälja. Det är Sydsvenskan som kan berätta om den tyska investerarens överväganden.

– Vi är inte väldigt nära ett avtal, men vi pratar med potentiella köpare och det känns som ett realistiskt alternativ, säger Gerd Johannssen (kommunikationsansvarig på Commerz Real) till Sydsvenskan.

Skulle inte en försäljning gå i lås så har Commerz en plan för att fylla delar av lokalerna med olika funktioner inom samhällsservice som bibliotek eller förskola med mera.

För några år sedan drog Commerz igång ett ombyggnadsprojekt och förberedde ett namnbyte till Malmö Plaza. Men nyinvigningen är skjuten på framtiden då endast cirka 35 procent av lokalerna nu är uthyrda. Arbetet med att locka tillbaka butiker har gått mycket trögt.

Alla kurvor pekade uppåt, detaljhandeln glödde, kedjorna var nyfikna på det nya och hyreskontrakt hade tecknats till höga nivåer. Det var då, hösten 2006, som tyska Commerz Real slog till och förvärvade Malmös nya köpcentrum Entré redan under byggfas när ungefär hälften av ytorna var uthyrda.

Köpeskillingen var cirka 1,5 miljarder kronor, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Det var danska TK Development som sålde.

Det 45.000 kvm stora köpcentret slog upp portarna våren 2009, men har sedan dess aldrig varit nära att vara fullt uthyrt utan antalet tomma butiker har ökat för att eskalera från 2012 till 2014.

Commerz Real har förgäves försökt sälja Entré. Första gången, enligt Fastighetsvärldens källor, redan våren 2010 när DTZ hade det svåra säljuppdraget. Intresset var iskallt och de få ”intressebud”, ej skarpa bud, som inkom var långt från de tyska ägarnas målbild.

Malmö Entré har blivit en av tyskarnas största huvudvärkar.

Bolaget valde att satsa offensivt för att vända utvecklingen. Våren 2015 investerades drygt 300 miljoner kronor för att delvis helt göra om det nya köpcentrumet. Flera hyresgäster har känna sig starkt missnöjda med hur de behandlats av fastighetsägaren.

– De pissar på oss, sa Peter Reinholdsson, VD för den stora O’Learys-restaurangen  i Malmö Entré, till Fastighetsvärlden i samband med ett reportage i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2015 där FV granskade den tuffa konkurrensen mellan handelsplatserna i Malmö,

Då var ändå Reinholdsson på glatt humör den dagen han träffade Fastighetsvärlden. På kvällen var restaurangen utsåld eftersom Malmö FF spalade mot Real Madrid i Champions League.

Under tiden som Malmö Entré haltat allt allvarligare har Steen & Ström öppnat miljardsatsningen Emporia (oktober 2012), Atrium Ljungberg byggt ut Mobilia och Vasakronan utökat Triangeln. Dessutom har närbelägna Caroli invigts (2013, med blandat resultat) och Areim håller på att bygga om Hansa i centrum.

Så motståndet för Malmö Entré har varit tufft på alla fronter. Frågan är om någon investerare denna gång är redo att betala det minimipris som tyska Commerz Real vill ha.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Nya utmaningar på bomarknaden

Torsdag den 7 mars, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Humlegården satsar på brf-projekt

Ännu en bit i pusslet med byggrätterna i Hagastaden är lagd. Humlegården gör en ovanlig satsning genom utveckling av bostäder.

Tillbaka till förstasidan