Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet natten mot lördag. Flera fordon förstördes och flera byggnader skadades. En Rustabutik håller på att anläggas i närheten och en bit bort en stor företagspark.
– Det är otroligt tragiskt, säger fastighetsägaren Åsa Norberg till Fastighetsvärlden.

De hårdast drabbade delarna av skredområdet är cirka 150 x 100 meter, uppger Räddningstjänsten för Storgöteborg. Totalt har skredet dock berört ett område på cirka 700 x 200 meter. Hålet uppger vara 20 meter djupt där det är som djupast.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen klockan 01.46.

Fastighetsvärlden kan berätta att den fastigheten som drabbats klart hårdast är Munkeröd 1:98 som ägs av AB Persson Invest Fastigheter.

Där har en Burger Kings-byggnad nästan kollapsat helt. Även en Byggmax-butik har skadats. Där finns även en bensinmack, Preem och E.on laddstation samt ett truckstop. Alla skadade.

– Det är väldigt tråkigt. Vi har dock inte fått komma nära för att se hur det ser ut, men vi har sett drönarbilderna och det ser inte kul ut alls. Men det viktiga är att det inte verkar vara några allvarliga personskador, säger Sofie Blom Bergström, vd Persson Invest Fastigheter, till Fastighetsvärlden under lördagsförmiddagen.

Totalt rör det sig om en lokalyta om drygt 20.000 kvm för Persson Invest, inklusive två butiker som är under byggnation.

Den aktuella fastigheten i Stenungsund ägs via jv:t NHP Sverige som Persson Invest hälftenäger tillsammans med det norska köpcentrumbolaget NHP Eiendom.

Precis intill Burger King håller bolaget på att utvecklas en butik för Rusta och även en för Jem&Fix. Byggarbete pågår på platsen. Det framgick av pressinformation som kom bara för några dagar sedan. Rustas butik var planerad att öppna om ett år, i september 2024.

Nu är allt omkullkastat.

AB Persson Invest Fastigheter äger fastigheter i bland annat även Östersund, Luleå, Härnösand, Umeå, Kiruna, Uppsala, Västerås och Sigtuna. Fastigheter har varit en del av koncernen sedan 1989. Bob Persson är styrelseordförande vid Persson Invest. Bolaget äger även 15,4 procent av Diös.

Orsaken till raset är ett lerskred, trots att det på platsen endast lutar några få grader. Enligt experter finns mycket kvicklera i området. Lera som kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer. Kvicklera finns i stora delar av Västsverige.

Enligt polisen har det pågått grävningar och sprängningar på ett område intill E6:an, där raset har inträffat, som ska bli en företagspark. På drönarbilder syns att marken där har kollapsat vid bygget, skriver DN. En granne till den planerade företagsparken på andra sidan motorvägen uppger för DN att sprängningarna vid platsen varit omfattande den senaste tiden.

På andra sidan av motorvägen äger bolaget Badhuset Privatbostäder ett stort markområde där man börjat utveckla Hammar Företagspark.

– Det är otroligt tragiskt det som hänt. Det viktigaste är att det inte är några människor som skadats allvarligt. Det är det viktigast nu, att det gått bra för alla människor.. Vad som ligger bakom det hela får utredningen visa, säger Åsa Norberg, som är vd och ägare av Badhuset Privatbostäder, till Fastighetsvärlden under lördagsmorgonen.

Hon kontaktades av Räddningstjänsten vid halvsextiden på morgonen. Hon uppger att bolaget inte sprängt i området den senaste tiden.

Bolaget har arbetat med detaljplanen för det stora området i 12–13 år och att man fick grönt ljus för några år sedan. Hittills har man uppfört två mindre byggnader.

– Det är totalt 1.300 kvm lokaler, 1.000 respektive 300 kvm. De ligger långtifrån platsen för det drabbade området, på andra sidan av området. De byggnaderna är oskadda, säger Åsa Norberg.

Bolaget har möjlighet, enligt detaljplanen, att uppföra totalt 130.000 kvm lokaler.

Minst fyra fordon, varav en buss, ska ha kört ner i massorna. Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador, uppgav polisen klockan 08.30. Vägen är helt avstängd och allmänheten uppmanas att undvika området.

Polisen uppgav under lördagsförmiddagen att man utreder grov allmänfarlig ödeläggelse i samband med händelsen.

Vid klockan 10.00 publicerade polisen följande på sin hemsida:

”Polisen har inlett förundersökning med rubricering grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen kommer bl a att höra personal mfl på en närliggande byggarbetsplats där sprängning genomförts. Det är ännu oklart om det finns någon koppling till sprängning/arbete på platsen och raset. Detta har dock inte medfört någon ytterligare avspärrning som beslutats av polisen. De avspärrningar som utökats har genomfört av bl a kommunen för att säkerställa trygg framkomlighet på vägar med mera. Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott”.

Bild över Hammar Företagspark. Foto: Hammar Företagspark

Fler Nyheter från förstasidan

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan