Kungsörnen 1 i Karlstad ingår i affären.

Estea förvärvar sju fastigheter – bildar JV

Estea och Samfastigheter i Norden inleder via ett gemensamt bolag ett samarbete med avsikten att bygga en portfölj med samhällsfastigheter – med särskild tonvikt på LSS-boenden.

Bolaget har i en första affär förvärvat sju LSS-fastigheter med beräknat tillträde 31 augusti 2021 och Samfastigheter som säljare.

Därutöver har bolaget ingått en avsiktsförklaring med Samfastigheter avseende förvärv av ytterligare sju LSS-fastigheter under uppförande. Det är parternas bedömning att förvärven är belägna på attraktiva lägen i södra och mellersta Sverige och att dessa​ ger Bolaget en god operationell och geografisk diversifiering. Fastigheterna är uthyrda till etablerade vård- och omsorgsoperatörer, så som Team Olivia och Fideli Omsorg.

Den uthyrbara ytan för samtliga 14 fastigheter uppgår till totalt 8.297 kvm med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 350 MSEK, varvid de de beräknade årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 19 MSEK.

Det är Estea och Samfastigheters avsikt att bolaget ska ha en expansiv strategi med fokus på LSS-fastigheter med målet att uppnå en stor och effektiv förvaltningsvolym med hög digitaliseringsgrad.

– Samfastigheter har med sin stora förståelse för hyresgästernas verksamhet och behov samt digitala arbetssätt byggt upp en framgångsrik etableringsprocess. Vår målsättning är att tillsammans med Samfastigheter skapa ett tillväxtorienterat bolag i syfte att skapa skalfördelar genom en effektiv förvaltningsvolym, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea.

Bolaget kommer huvudsakligen att förvärva nyproducerade och därmed moderna och ändamålsenliga fastigheter, samt ta hänsyn till hållbarhetsaspekter i såväl förvärvs- som förvaltningsprocessen.

– Då antalet individer som beviljas personlig assistans från Försäkringskassan blir färre, ser vi att omsorgen flyttas från hemmet till det mer kostnadseffektiva alternativet gruppbostäder. Detta, i kombination med att Sveriges befolkning växer och åldras, resulterar i ett ökat behov av gruppbostäder. Vi är glada att hitta en så stark partner i detta som Samfastigheter och ser fram emot ett bra samarbete, säger Johan Eriksson, vd på Estea AB.

– Vi ser fram emot att samarbeta med en så långsiktig och kompetent partner som Estea, som delar våra värderingar och har ett gott renommé. Tillsammans kommer vi att fortsätta verka mot vår vision om att bli en ledande aktör inom vårt segment,  säger Poyan Katebi, VD på Samfastigheter.

Morris Law har agerat rådgivare åt Estea Omsorgsfastigheter och TM & Partners har agerat rådgivare åt Samfastigheter I Norden.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan