Kungsörnen 1 i Karlstad ingår i affären.

Estea förvärvar sju fastigheter – bildar JV

Estea och Samfastigheter i Norden inleder via ett gemensamt bolag ett samarbete med avsikten att bygga en portfölj med samhällsfastigheter – med särskild tonvikt på LSS-boenden.

Bolaget har i en första affär förvärvat sju LSS-fastigheter med beräknat tillträde 31 augusti 2021 och Samfastigheter som säljare.

Därutöver har bolaget ingått en avsiktsförklaring med Samfastigheter avseende förvärv av ytterligare sju LSS-fastigheter under uppförande. Det är parternas bedömning att förvärven är belägna på attraktiva lägen i södra och mellersta Sverige och att dessa​ ger Bolaget en god operationell och geografisk diversifiering. Fastigheterna är uthyrda till etablerade vård- och omsorgsoperatörer, så som Team Olivia och Fideli Omsorg.

Den uthyrbara ytan för samtliga 14 fastigheter uppgår till totalt 8.297 kvm med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 350 MSEK, varvid de de beräknade årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 19 MSEK.

Det är Estea och Samfastigheters avsikt att bolaget ska ha en expansiv strategi med fokus på LSS-fastigheter med målet att uppnå en stor och effektiv förvaltningsvolym med hög digitaliseringsgrad.

– Samfastigheter har med sin stora förståelse för hyresgästernas verksamhet och behov samt digitala arbetssätt byggt upp en framgångsrik etableringsprocess. Vår målsättning är att tillsammans med Samfastigheter skapa ett tillväxtorienterat bolag i syfte att skapa skalfördelar genom en effektiv förvaltningsvolym, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea.

Bolaget kommer huvudsakligen att förvärva nyproducerade och därmed moderna och ändamålsenliga fastigheter, samt ta hänsyn till hållbarhetsaspekter i såväl förvärvs- som förvaltningsprocessen.

– Då antalet individer som beviljas personlig assistans från Försäkringskassan blir färre, ser vi att omsorgen flyttas från hemmet till det mer kostnadseffektiva alternativet gruppbostäder. Detta, i kombination med att Sveriges befolkning växer och åldras, resulterar i ett ökat behov av gruppbostäder. Vi är glada att hitta en så stark partner i detta som Samfastigheter och ser fram emot ett bra samarbete, säger Johan Eriksson, vd på Estea AB.

– Vi ser fram emot att samarbeta med en så långsiktig och kompetent partner som Estea, som delar våra värderingar och har ett gott renommé. Tillsammans kommer vi att fortsätta verka mot vår vision om att bli en ledande aktör inom vårt segment,  säger Poyan Katebi, VD på Samfastigheter.

Morris Law har agerat rådgivare åt Estea Omsorgsfastigheter och TM & Partners har agerat rådgivare åt Samfastigheter I Norden.

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Tillbaka till förstasidan