Enkät: Branschen vill ha Weiss som ny bostadsminister

Trio är särklass. Branschen vill ha Lennart Weiss, kommersiell direktör vid Veidekke, som ny bostadsminister.

I alla fall enligt den undersökning som Fastighetsvärlden gjort med 48 ledande aktörer inom bostadssegmentet.

På andra plats hamnar Stefan Ränk, VD vid familjebolaget Einar Mattsson. Ilija Batljan, vice VD vid Rikshem, röstas fram som tredjefavorit. På fjärde och femte plats kom Johan Skoglund, VD vid JM, respektive Åsa Hedenberg, VD vid Specialfastigheter (tidigare VD Huge Fastigheter och Uppsalahem).

De tre första stod i en särklass när de 48 rösterna sammanräknats. Alternativen i omröstningen bestod av tio namn som Fastighetsvärldens redaktion valt ut. De som röstade gav sedan poäng till tre av de som fanns på valbar plats. Övriga som fanns på valbar plats var Siv Malmgren, Ola Serneke, Anders Lago, Christel Armstrong Darvik och Alexander Ståhle.

Lennart Weiss kommenterar resultatet för Fastighetsvärlden:

– (haha) Jag såg er omröstning. Det är förstås kul att branschen uppskattar det man gör och inte minst är det roligt för alla oss på Veidekke eftersom vi har bestämt oss för att vara mer aktiva i opinionsarbetet. Så det känns som en röst på Veidekke.

Fastighetsvärlden: Om Stefan Löfven ringer dig och berättar att han planerar för en regeringsombildning och då erbjuder dig posten som bostadsminister, vad säger du då?

– (ännu större skratt) Det kommer inte att ske, jag tillhör inte någon sådan krets att jag kan bli aktuell. Jag bor dessutom med en person som varit ledande politiker i tio år (Annika Billström, reds. anm.) att jag vet vilken typ av liv det medför.

 Minister Mehmet Kaplan får låga betyg i FV:s enkät och du har i debattartiklar varit kritisk mot Kaplan. Är det ett svårt jobb?

– Göran Persson sade en gång att bostadsfrågan skulle behöva komma upp på statsministernivå, och någonstans där kanske delar av svaret på din fråga finns. Det krävs för övrigt såväl tur som talang och kunskap för att bli en bra bostadsminister. jag tycker inte att Kaplan ännu lever upp till förväntningarna, men det är ett otacksamt jobb.

Lennart Weiss tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke i december 2012. Han hade då varit VD för NAI Svefa sedan 2008.  Han kom då från just Veidekke där han är chef för kommunikation och affärsstöd inom Veidekke Bostad. Weiss har tidigare varit marknads- och försäljningschef inom samma bolag. Under större delen av 90-talet verkade Weiss inom HSB Sverige.

Lennart Weiss är uppväxt i Gävle. Han gick med i SSU som 15-åring, vilket två fackligt aktiva föräldrar bidrog till.

Redan som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige. 1984 valdes han in i SSU:s verkställande utskott där han lärde känna bland annat ledamöterna Anna Lindh och Mona Sahlin. I förbundsstyrelsen satt Håkan Juholt. Via SSU träffade Weiss 1982 Annika Billström (idag gifta) som senare blev finansborgarråd i Stockholm.

1988–1990 arbetade Lennart Weiss vid civildepartementet under minister Bengt K Å Johansson och blev till följd av det utpekad som en del av den så kallade ”Kanslihushögern”, något som han dock själv distanserar sig från. Han satt även i skolstyrelsen i Stockholm tillsammans med bland annat Jan Björklund (fp). I samband med att Kjell-Olof Feldt 1990 avgick som finansminister insåg Weiss att det skulle bli omöjligt att vinna valet ett år senare. Han valde då att acceptera ett erbjudande från HSB:s Riksförbund om att bli utredningssekreterare.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-10

(omröstningen är tidigare publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015)

Fler Nyheter från förstasidan

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Tillbaka till förstasidan