Enkät: Branschen vill ha Weiss som ny bostadsminister

Trio är särklass. Branschen vill ha Lennart Weiss, kommersiell direktör vid Veidekke, som ny bostadsminister.

I alla fall enligt den undersökning som Fastighetsvärlden gjort med 48 ledande aktörer inom bostadssegmentet.

På andra plats hamnar Stefan Ränk, VD vid familjebolaget Einar Mattsson. Ilija Batljan, vice VD vid Rikshem, röstas fram som tredjefavorit. På fjärde och femte plats kom Johan Skoglund, VD vid JM, respektive Åsa Hedenberg, VD vid Specialfastigheter (tidigare VD Huge Fastigheter och Uppsalahem).

De tre första stod i en särklass när de 48 rösterna sammanräknats. Alternativen i omröstningen bestod av tio namn som Fastighetsvärldens redaktion valt ut. De som röstade gav sedan poäng till tre av de som fanns på valbar plats. Övriga som fanns på valbar plats var Siv Malmgren, Ola Serneke, Anders Lago, Christel Armstrong Darvik och Alexander Ståhle.

Lennart Weiss kommenterar resultatet för Fastighetsvärlden:

– (haha) Jag såg er omröstning. Det är förstås kul att branschen uppskattar det man gör och inte minst är det roligt för alla oss på Veidekke eftersom vi har bestämt oss för att vara mer aktiva i opinionsarbetet. Så det känns som en röst på Veidekke.

Fastighetsvärlden: Om Stefan Löfven ringer dig och berättar att han planerar för en regeringsombildning och då erbjuder dig posten som bostadsminister, vad säger du då?

– (ännu större skratt) Det kommer inte att ske, jag tillhör inte någon sådan krets att jag kan bli aktuell. Jag bor dessutom med en person som varit ledande politiker i tio år (Annika Billström, reds. anm.) att jag vet vilken typ av liv det medför.

 Minister Mehmet Kaplan får låga betyg i FV:s enkät och du har i debattartiklar varit kritisk mot Kaplan. Är det ett svårt jobb?

– Göran Persson sade en gång att bostadsfrågan skulle behöva komma upp på statsministernivå, och någonstans där kanske delar av svaret på din fråga finns. Det krävs för övrigt såväl tur som talang och kunskap för att bli en bra bostadsminister. jag tycker inte att Kaplan ännu lever upp till förväntningarna, men det är ett otacksamt jobb.

Lennart Weiss tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke i december 2012. Han hade då varit VD för NAI Svefa sedan 2008.  Han kom då från just Veidekke där han är chef för kommunikation och affärsstöd inom Veidekke Bostad. Weiss har tidigare varit marknads- och försäljningschef inom samma bolag. Under större delen av 90-talet verkade Weiss inom HSB Sverige.

Lennart Weiss är uppväxt i Gävle. Han gick med i SSU som 15-åring, vilket två fackligt aktiva föräldrar bidrog till.

Redan som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige. 1984 valdes han in i SSU:s verkställande utskott där han lärde känna bland annat ledamöterna Anna Lindh och Mona Sahlin. I förbundsstyrelsen satt Håkan Juholt. Via SSU träffade Weiss 1982 Annika Billström (idag gifta) som senare blev finansborgarråd i Stockholm.

1988–1990 arbetade Lennart Weiss vid civildepartementet under minister Bengt K Å Johansson och blev till följd av det utpekad som en del av den så kallade ”Kanslihushögern”, något som han dock själv distanserar sig från. Han satt även i skolstyrelsen i Stockholm tillsammans med bland annat Jan Björklund (fp). I samband med att Kjell-Olof Feldt 1990 avgick som finansminister insåg Weiss att det skulle bli omöjligt att vinna valet ett år senare. Han valde då att acceptera ett erbjudande från HSB:s Riksförbund om att bli utredningssekreterare.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-10

(omröstningen är tidigare publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015)

Fler Nyheter från förstasidan

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Tillbaka till förstasidan