Enkät: Branschen vill ha Weiss som ny bostadsminister

Trio är särklass. Branschen vill ha Lennart Weiss, kommersiell direktör vid Veidekke, som ny bostadsminister.

I alla fall enligt den undersökning som Fastighetsvärlden gjort med 48 ledande aktörer inom bostadssegmentet.

På andra plats hamnar Stefan Ränk, VD vid familjebolaget Einar Mattsson. Ilija Batljan, vice VD vid Rikshem, röstas fram som tredjefavorit. På fjärde och femte plats kom Johan Skoglund, VD vid JM, respektive Åsa Hedenberg, VD vid Specialfastigheter (tidigare VD Huge Fastigheter och Uppsalahem).

De tre första stod i en särklass när de 48 rösterna sammanräknats. Alternativen i omröstningen bestod av tio namn som Fastighetsvärldens redaktion valt ut. De som röstade gav sedan poäng till tre av de som fanns på valbar plats. Övriga som fanns på valbar plats var Siv Malmgren, Ola Serneke, Anders Lago, Christel Armstrong Darvik och Alexander Ståhle.

Lennart Weiss kommenterar resultatet för Fastighetsvärlden:

– (haha) Jag såg er omröstning. Det är förstås kul att branschen uppskattar det man gör och inte minst är det roligt för alla oss på Veidekke eftersom vi har bestämt oss för att vara mer aktiva i opinionsarbetet. Så det känns som en röst på Veidekke.

Fastighetsvärlden: Om Stefan Löfven ringer dig och berättar att han planerar för en regeringsombildning och då erbjuder dig posten som bostadsminister, vad säger du då?

– (ännu större skratt) Det kommer inte att ske, jag tillhör inte någon sådan krets att jag kan bli aktuell. Jag bor dessutom med en person som varit ledande politiker i tio år (Annika Billström, reds. anm.) att jag vet vilken typ av liv det medför.

 Minister Mehmet Kaplan får låga betyg i FV:s enkät och du har i debattartiklar varit kritisk mot Kaplan. Är det ett svårt jobb?

– Göran Persson sade en gång att bostadsfrågan skulle behöva komma upp på statsministernivå, och någonstans där kanske delar av svaret på din fråga finns. Det krävs för övrigt såväl tur som talang och kunskap för att bli en bra bostadsminister. jag tycker inte att Kaplan ännu lever upp till förväntningarna, men det är ett otacksamt jobb.

Lennart Weiss tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke i december 2012. Han hade då varit VD för NAI Svefa sedan 2008.  Han kom då från just Veidekke där han är chef för kommunikation och affärsstöd inom Veidekke Bostad. Weiss har tidigare varit marknads- och försäljningschef inom samma bolag. Under större delen av 90-talet verkade Weiss inom HSB Sverige.

Lennart Weiss är uppväxt i Gävle. Han gick med i SSU som 15-åring, vilket två fackligt aktiva föräldrar bidrog till.

Redan som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige. 1984 valdes han in i SSU:s verkställande utskott där han lärde känna bland annat ledamöterna Anna Lindh och Mona Sahlin. I förbundsstyrelsen satt Håkan Juholt. Via SSU träffade Weiss 1982 Annika Billström (idag gifta) som senare blev finansborgarråd i Stockholm.

1988–1990 arbetade Lennart Weiss vid civildepartementet under minister Bengt K Å Johansson och blev till följd av det utpekad som en del av den så kallade ”Kanslihushögern”, något som han dock själv distanserar sig från. Han satt även i skolstyrelsen i Stockholm tillsammans med bland annat Jan Björklund (fp). I samband med att Kjell-Olof Feldt 1990 avgick som finansminister insåg Weiss att det skulle bli omöjligt att vinna valet ett år senare. Han valde då att acceptera ett erbjudande från HSB:s Riksförbund om att bli utredningssekreterare.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-10

(omröstningen är tidigare publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015)

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan