Oscar Engelbert och Peter Eriksson. Montage: Fastighetsvärlden

Storbråk: ”En smutsig ogrundad attack”

Bråken kring Oscar Properties och grundaren Oscar Engelbert fortsätter. Nu stäms Engelbert personligen på 100 miljoner kronor och anklagas för brott – från en person som för tre år sedan sålde fastigheter till OP för 745 miljoner kronor.
– Det här ett försök att svärta ned Oscar. Givetvis tillbakavisas alla påståenden om brott, säger Engelberts advokat Filip Rydin, med antydan att det rör sig om en smutsig ogrundad attack mot hans klient, uppger Expressen som avslöjar härvan.
OP uppges planera ett ännu högre skadeståndskrav i motsatt riktning.

Annons

De fem aktuella fastigheterna:

  • Elektra 26, Elektravägen 31, cirka 2.000 kvm.
  • Elektra 25, Västberga Allé 30, cirka 4.000 kvm.
  • Konsumenten 2, Varuvägen 9c, cirka 16.000 kvm.
  • Elektra 13, Elektravägen 43, cirka 2.000 kvm.
  • Dikesrenen 19, Vretensborgsvägen, cirka 3.000 kvm.
Visa faktaruta

I december 2020 förvärvade Oscar Properties fem fastigheter i Västberga/Älvsjö, i södra Stockholm, för 745 miljoner kronor. Säljare var Peter Eriksson Fastighets AB (Pefab). Det är denna affär som nu nått Stockholms tingsrätt.

Det är ett tämligen unikt bråk som Expressen berättar om. Upprörda känslor, antydan till svek, anklagelser och motanklagelser är på väg att bubbla upp till ytan, skriver tidningen. Pefab begär även Engelberts maktbolag Parkgate i konkurs.

OP tillträdde de fem fastigheterna i slutet av april 2021.

Kring OP har det kryllat av negativa rubriker de senaste åren, ofta har bristen på pengar varit en gemensam nämnare. I började på året tvångssåldes exempelvis 21 fastigheter efter att den norska banken DNB fått nog – till Erik Selin för 2,2 miljarder kronor, vilket var 27 procent under värdering. Nyligen anlitade OP en expert för att få ordning på skulderna.

Bland de 21 fastigheter som DNB la beslag på och sålde till Erik Selin fanns bland annat de fem fastigheter som OP tidigare förvärvat från Peter Eriksson Fastighets AB (Pefab) i ett avancerat upplägg.

Affären byggde på att Pefab lånade ut 100 miljoner mot borgen, pengar som de nu påstår sig ha förlorat genom avtalsbrott, skriver Expressen. Säkerheten för lånet var ett aktiebrev. Men Pefab påstår att det finns dubbla aktiebrev varav det andra nu finns hos den norska storbanken DNB. Ett av aktiebreven är falskt, påstår bolaget.

FV har läst Pefabs ansökan om stämning av Oscar Engelbert. Montage: Fastighetsvärlden

”Utifrån att det enbart kan finnas ett aktiebrev avseende de aktuella aktierna är ett av aktiebreven en falsk urkund. Urkundsförfalskningen har fullbordats genom Oscar Engelberts undertecknande”, påstås det i stämningen, uppger Expressen som berättar att stämningen innehåller grova brottsanklagelser som, utöver urkundsförfalskning och dubbel landsättning även, bedrägeri och oredlighet mot borgenär.

Fastigheterna hade stora vakanser när OP köpte, och det var även en av OP:s nya affärsidéer när man lagt bostadsutvecklingen bakom sig. tanken var att köpa bestånd med vakanser för att sedan vara duktiga på att hyra ut. I flera av affärerna fanns det även hyresgarantier från säljarna.

Oscar Engelbert i Stockholms tingsrätt i samband med förhandlingarna kring Gasklockan. Foto: Fastighetsvärlden

I fastigheterna i Västberga/Älvsjö var några av hyresgästerna bolag som ägdes av Peter Eriksson. DNB finansierade och fick pantbrev i fastigheterna. Pefab borgade för att hyrorna från hans bolag skulle betalas under tre år. OP skulle betala 100 miljoner kronor av köpeskillingen till Pefab senare, enligt uppgifter till fastighetsvärlden.

Men hyrorna betalades inte och Pefab vägrade infria borgen. OP vägrade betala 100 miljoner kronor.

Då börjar juristcirkusen.

Oscar Properties får inte in hyrorna och kan inte betala räntor till DNB. Banken börjar sälja fastigheterna enligt pantavtal. OP häver köpet från Pefab och kräver ersättning för skada på grund av obetalda hyror.

Pefab kontrar med att hota söka Parkgate (Oscar Engelberts maktbolag) i konkurs och stämma Oscar Engelbert om han inte återtar kraven mot Pefab och betalar.

Något återtagande är inte aktuellt, OP vill att alla krav och motkrav regleras och ett skiljeförfarande inleds.

Pefab har nu ansökt om att Parkgate ska försättas i konkurs och stämt Oscar Engelbert på de 100 miljoner kronor, plus ränta från 2021.

OP anser inte ska betalas eftersom köpet hävts.

Peter Eriksson. Foto: Pefab

Advokaterna Filip Rydin (Kriström Advokatbyrå KB) och P-G Jönsson (AG Advokat) är Oscar Engelbert ombud och ställer sig kritiska till hela stämningen.

– Fullständigt befängd. Det som påstås att Oscar Engelbert skulle vara skadeståndsskyldig på grund av brott tillbakavisas. Processen kommer utvisa att han inte gjort sig skyldig till brott, säger Filip Rydin.

Expressens källor uppger att Pefab borgade för att betala hyrorna.

– Annars skulle affärerna inte gå ihop, säger en källa med insyn.

Och det kan komma fler krav. Men i motsatt riktning.

Oscar Properties med Oscar Engelbert hävdar att den ekonomiska skada som uppstod när Pefab inte betade hyrorna vida överstiger Pefabs krav.

Enligt Expressens källor ligger Oscar Engelberts – eller rättare sagt Oscar Properties  –kommande skadeståndskrav betydligt över 100 miljoner.

Pefabs ägare Peter Eriksson har inte velat besvara några frågor från Expressen om stämningen av Oscar Engelbert, han skriver dock följande i ett mejl:

– Jag har för närvarande inga kommentarer utan hänvisar till stämningen där det framgår vad vi vill ha betalt, skriver han i ett mejl till Expressen.

Pefab är ett familjeföretag som grundades under 90-talet. Fokus har funnits på fastigheter i södra Stockholm. Bolaget äger nu fastigheter i Nacka. Det är även där bolaget har sitt huvudkontor. Pefab har gjort fler affärer med Oscar Engelbert, bland annat fastigheten Trikåfabriken 3 på Hammarby fabriksväg 23 i Hammarby Sjöstad, en fastighet som Engelbert äger via sitt privata Parkgate, enligt vad Fastighetsvärlden berättat tidigare.

Pefab representeras av advokat Kalle Lundgren och jur.kand. Johannes Eriksson vid Advokatfirman Titov & Partners KB.

Pefab har begärt att stor del av bevisbilagorna sekretessmarkeras i Stockholms tingsrätts ärehanteringssystem.

Stockholms tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över McDonalds gamla lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Tillbaka till förstasidan