Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

Just nu pågår planering och förberedelse för nya avsnitt av Realplay med studiosamtal kring olika aktuella företeelser i fastighets- och byggbranschen, och samhällsbyggande i stort.

Under det gångna året bjöd producerades ett 30-tal program där inriktningen hade en stor bredd. FV har stått för det redaktionella arbetet och här nedan presenterar vi några av de program som intresserade mest.

Hållbar stadsutveckling

Det här är i ropet och ämnet diskuterades av Katarina Wåhlin Alm, Stadsutvecklingsdirektör i Nacka, och Linus Kjellberg, Affärsutvecklingschef hos Atrium Ljungberg i ett program. Bland annat belystes utmaningen vid samverkan mellan kommun och privata aktörer

Katarina Wåhlin Alm lyfte att hon tycker att aktörernas ambitioner inom hållbarhet är mycket höga och kommunerna behöver jobba med att skapa rätt förutsättningar för att exploatörerna ska kunna genomföra sina ambitiösa projekt.

Linus Kjellberg såg framför sig att lokala energilösningar kommer bli en självklarhet det kommande decenniet.

Återbruk

Ett annat program med ännu mer hållbarhet i sig var när Anna Denell från Vasakronan och Erik Torvén från AIX Arkitekter diskuterade olika aspekter på återbruk.

Det är ingen ny företeelse då återbruk av fastigheter nästan alltid funnits i form av att byggnader fått nya användningsområden.

Men byggnader från 50-60-talet och framåt bjuder kanske på större utmaningar. Rivning och nyproduktion har ofta varit svaret på frågan om hur dessa byggnader kan utvecklas.

Arkitektskrået måste tänka om här anser Erik Torvén och ta till sig de bra sakerna och kanske addera lite. Skapa mesta möjliga effekt med ett så litet avtryck (koldioxidavtryck) som möjligt.

Anna Denell kunde visa flera exempel där Vasakronan aktivt valt ombyggnad och återbruk istället för nyproduktion.

En viktig fråga de poängterade var att bygg- och byggmaterialbranschen behöver tänka nytt med återbrukskedjor där gammalt material tas till vara, magasineras och katalogiseras för att sedan åter kunna levereras.

Rekrytering och kompetens

Konkurrensen om arbetskraften kanske just nu minskar något i en annalkande lågkonjunktur men företagen som vill vara med långsiktigt behöver fortsätta att rekrytera och utveckla kompetensen inom företaget. Kring det pratade Ola Everhed från Boardtalk och Anna Wenner från Bonava i ett program.

De berörde frågor kring vikten av färsk lönestatistik, att se potential och motivation hos en möjlig medarbetare, företagens syfte med verksamheten och det som så ofta är en väldigt viktig fråga – vikten av rätt chef.

– Motivationen är det som tar individen långt, den måste finnas där, det är själva bränslet, säger Anna Wenner som sedan i våras är HR-direktör på Bonava.

Ola Everhed, partner på rekryteringskonsulten Boardtalk, lyfte fram att det skett en tydlig förändring det senaste året på vad som efterfrågas. Från medarbetera för asset management och projektutveckling till att söka medarbetare med god kunskap inom energifrågor, hållbarhet, ESG, Taxonomi.

Obligationer

Det fortsatt växande utmaningen med finansiering avhandlades i ett program, och fokus var då främst obligationsfinansiering. Louis Landeman från Danske Bank och Michael Johansson från Arctic Securities var på plats i studion för att benade ut de svårigheter som uppstått.

De tog upp möjligheterna till återköp av obligationer och vilka eventuella komplikationer det kan ge när de framstår som stressade.

De såg en klar risk i att något av de investmentgrade-ratade bolagen skulle kunna nedgraderas, vilket sedan inträffat. Mer reella svårigheter kan dyka upp senare under 2023 när större volymer av obligationslån förfaller för high yield-ratade bolag.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan