Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

Annons

Just nu pågår planering och förberedelse för nya avsnitt av Realplay med studiosamtal kring olika aktuella företeelser i fastighets- och byggbranschen, och samhällsbyggande i stort.

Under det gångna året bjöd producerades ett 30-tal program där inriktningen hade en stor bredd. FV har stått för det redaktionella arbetet och här nedan presenterar vi några av de program som intresserade mest.

Hållbar stadsutveckling

Det här är i ropet och ämnet diskuterades av Katarina Wåhlin Alm, Stadsutvecklingsdirektör i Nacka, och Linus Kjellberg, Affärsutvecklingschef hos Atrium Ljungberg i ett program. Bland annat belystes utmaningen vid samverkan mellan kommun och privata aktörer

Katarina Wåhlin Alm lyfte att hon tycker att aktörernas ambitioner inom hållbarhet är mycket höga och kommunerna behöver jobba med att skapa rätt förutsättningar för att exploatörerna ska kunna genomföra sina ambitiösa projekt.

Linus Kjellberg såg framför sig att lokala energilösningar kommer bli en självklarhet det kommande decenniet.

Återbruk

Ett annat program med ännu mer hållbarhet i sig var när Anna Denell från Vasakronan och Erik Torvén från AIX Arkitekter diskuterade olika aspekter på återbruk.

Det är ingen ny företeelse då återbruk av fastigheter nästan alltid funnits i form av att byggnader fått nya användningsområden.

Men byggnader från 50-60-talet och framåt bjuder kanske på större utmaningar. Rivning och nyproduktion har ofta varit svaret på frågan om hur dessa byggnader kan utvecklas.

Arkitektskrået måste tänka om här anser Erik Torvén och ta till sig de bra sakerna och kanske addera lite. Skapa mesta möjliga effekt med ett så litet avtryck (koldioxidavtryck) som möjligt.

Anna Denell kunde visa flera exempel där Vasakronan aktivt valt ombyggnad och återbruk istället för nyproduktion.

En viktig fråga de poängterade var att bygg- och byggmaterialbranschen behöver tänka nytt med återbrukskedjor där gammalt material tas till vara, magasineras och katalogiseras för att sedan åter kunna levereras.

Rekrytering och kompetens

Konkurrensen om arbetskraften kanske just nu minskar något i en annalkande lågkonjunktur men företagen som vill vara med långsiktigt behöver fortsätta att rekrytera och utveckla kompetensen inom företaget. Kring det pratade Ola Everhed från Boardtalk och Anna Wenner från Bonava i ett program.

De berörde frågor kring vikten av färsk lönestatistik, att se potential och motivation hos en möjlig medarbetare, företagens syfte med verksamheten och det som så ofta är en väldigt viktig fråga – vikten av rätt chef.

– Motivationen är det som tar individen långt, den måste finnas där, det är själva bränslet, säger Anna Wenner som sedan i våras är HR-direktör på Bonava.

Ola Everhed, partner på rekryteringskonsulten Boardtalk, lyfte fram att det skett en tydlig förändring det senaste året på vad som efterfrågas. Från medarbetera för asset management och projektutveckling till att söka medarbetare med god kunskap inom energifrågor, hållbarhet, ESG, Taxonomi.

Obligationer

Det fortsatt växande utmaningen med finansiering avhandlades i ett program, och fokus var då främst obligationsfinansiering. Louis Landeman från Danske Bank och Michael Johansson från Arctic Securities var på plats i studion för att benade ut de svårigheter som uppstått.

De tog upp möjligheterna till återköp av obligationer och vilka eventuella komplikationer det kan ge när de framstår som stressade.

De såg en klar risk i att något av de investmentgrade-ratade bolagen skulle kunna nedgraderas, vilket sedan inträffat. Mer reella svårigheter kan dyka upp senare under 2023 när större volymer av obligationslån förfaller för high yield-ratade bolag.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan