Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

Annons

Just nu pågår planering och förberedelse för nya avsnitt av Realplay med studiosamtal kring olika aktuella företeelser i fastighets- och byggbranschen, och samhällsbyggande i stort.

Under det gångna året bjöd producerades ett 30-tal program där inriktningen hade en stor bredd. FV har stått för det redaktionella arbetet och här nedan presenterar vi några av de program som intresserade mest.

Hållbar stadsutveckling

Det här är i ropet och ämnet diskuterades av Katarina Wåhlin Alm, Stadsutvecklingsdirektör i Nacka, och Linus Kjellberg, Affärsutvecklingschef hos Atrium Ljungberg i ett program. Bland annat belystes utmaningen vid samverkan mellan kommun och privata aktörer

Katarina Wåhlin Alm lyfte att hon tycker att aktörernas ambitioner inom hållbarhet är mycket höga och kommunerna behöver jobba med att skapa rätt förutsättningar för att exploatörerna ska kunna genomföra sina ambitiösa projekt.

Linus Kjellberg såg framför sig att lokala energilösningar kommer bli en självklarhet det kommande decenniet.

Återbruk

Ett annat program med ännu mer hållbarhet i sig var när Anna Denell från Vasakronan och Erik Torvén från AIX Arkitekter diskuterade olika aspekter på återbruk.

Det är ingen ny företeelse då återbruk av fastigheter nästan alltid funnits i form av att byggnader fått nya användningsområden.

Men byggnader från 50-60-talet och framåt bjuder kanske på större utmaningar. Rivning och nyproduktion har ofta varit svaret på frågan om hur dessa byggnader kan utvecklas.

Arkitektskrået måste tänka om här anser Erik Torvén och ta till sig de bra sakerna och kanske addera lite. Skapa mesta möjliga effekt med ett så litet avtryck (koldioxidavtryck) som möjligt.

Anna Denell kunde visa flera exempel där Vasakronan aktivt valt ombyggnad och återbruk istället för nyproduktion.

En viktig fråga de poängterade var att bygg- och byggmaterialbranschen behöver tänka nytt med återbrukskedjor där gammalt material tas till vara, magasineras och katalogiseras för att sedan åter kunna levereras.

Rekrytering och kompetens

Konkurrensen om arbetskraften kanske just nu minskar något i en annalkande lågkonjunktur men företagen som vill vara med långsiktigt behöver fortsätta att rekrytera och utveckla kompetensen inom företaget. Kring det pratade Ola Everhed från Boardtalk och Anna Wenner från Bonava i ett program.

De berörde frågor kring vikten av färsk lönestatistik, att se potential och motivation hos en möjlig medarbetare, företagens syfte med verksamheten och det som så ofta är en väldigt viktig fråga – vikten av rätt chef.

– Motivationen är det som tar individen långt, den måste finnas där, det är själva bränslet, säger Anna Wenner som sedan i våras är HR-direktör på Bonava.

Ola Everhed, partner på rekryteringskonsulten Boardtalk, lyfte fram att det skett en tydlig förändring det senaste året på vad som efterfrågas. Från medarbetera för asset management och projektutveckling till att söka medarbetare med god kunskap inom energifrågor, hållbarhet, ESG, Taxonomi.

Obligationer

Det fortsatt växande utmaningen med finansiering avhandlades i ett program, och fokus var då främst obligationsfinansiering. Louis Landeman från Danske Bank och Michael Johansson från Arctic Securities var på plats i studion för att benade ut de svårigheter som uppstått.

De tog upp möjligheterna till återköp av obligationer och vilka eventuella komplikationer det kan ge när de framstår som stressade.

De såg en klar risk i att något av de investmentgrade-ratade bolagen skulle kunna nedgraderas, vilket sedan inträffat. Mer reella svårigheter kan dyka upp senare under 2023 när större volymer av obligationslån förfaller för high yield-ratade bolag.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan