Fastighetens entré ska få en ny utforming, enligt det nya förslaget. Illustration: Reflex arkitekter.

”En fastighet med unika kvaliteter”

Sedan 2003 har Nasdaq varit hyresgäst i fastigheten Ladugårdsgärdet 1:48 (ofta kallad Fordfabriken) i Frihamnen i Stockholm. Ursprungligen på 32.000 kvm och inför utflytten på 24.000 kvm. Nu får Fastpartner utmaningen att hyra ut fastigheten – och har många planer hur den kan utvecklas.

Annons

– Huset har unika kvaliteter med bland annat höga takhöjder och stora ljusinsläpp. Det finns stora möjligheter och det finns ett stort intresse för lokaler i området, säger Christopher Johansson, vice vd och marknadschef vid Fastpartner, och tillägger att bolaget hunnit tänka ett tag kring framtiden under Nasdaqs sökprocess efter nya lokaler.

Fastigheten innehåller totalt 38.000 kvm lokaler, där även H&M (3.300 kvm) och Gant (6.000 kvm) är hyresgäster. Den sistnämnda ska dock snart flytta till en grannfastighet.

– Vi ser stor potential. Man kan jämföra lite med fastigheten på Lidingö om 24.000 kvm lokaler som vi köpte av JM och där vi hyrt ut alla lokaler som Aga tidigare hade.

Fastpartner har projektplaner för den stora fastigheten i Frihamnen:

– I och med att Nasdaq nu flyttar har vi fått en gyllene möjlighet att realisera våra offensiva planer på att utveckla klassiska Fordfabriken till en än mer spektakulär kontorsbyggnad med generösa takhöjder och ett fantastiskt ljusinsläpp. Det är egenskaper man sällan får i nyproducerade fastigheter, tillsammans med ett litet klimatavtryck.

Så här kan det komma att se ut i entréplanet framöver.

Fastpartner skissar på flera planer för hur fastigheten kan utvecklas på olika sätt. Byggnaden ska en entré inramad i stål – omöjlig att missa. ”Magnifik entré”, kallar Johansson den. Fastpartner planerar till exempel även att öppna ett bistrokafé med erbjudanden hela vägen från frukost till kvällsmacka samt en riktigt vass lunchrestaurang. Hyresgästerna ska framöver, enligt planen, även tillgång till ett fullt utrustat gym.

– Det spektakulära torget, under det centrala atriet, kommer vi att utveckla till en mötesplats utöver det vanliga. En ljus och trivsam miljö med många sociala ytor för både rekreation och arbete, säger Christopher Johansson om platsen som många känner igen inte minst från ceremonier i samband md börsnoteringar.

Fastpartner planerar även för en ny takterrass:

– Byggnaden kommer att få möjlighet att erbjuda en ny takterrass med fantastisk utsikt över staden. Här kan hyresgästerna slappna av mellan möten och njuta av solen och den friska luften.

Fastigheten i Frihamnen är ritad av Uno Åhren på uppdrag av biltillverkaren Ford i början av 1930-talet. I början av 2000-talet genomgick fastigheten en totalrenovering och blev en modern kontorsfastighet – inför Nasdaqs inflytt. Fastpartner köpte den stora fastigheten av Fabege 2014.

Frihamnen är tänk att framöver genomgå samma stadsdelsutveckling som Värtahamnen och resten av Norra Djurgårdsstaden. Fastpartner, liksom många andra fastighetsägare i området, håller tummarna för att en östlig förbindelse ska förverkligas.

Fler Nyheter från förstasidan

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Tillbaka till förstasidan