Daniel Barr.

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr utvecklade på Fastighetsdagen sin syn på fastighetsbranschens risker och utmaningar. Enligt honom är läget allvarligt men ännu är det inte krisläge.

Annons

Under första halvan av Fastighetsdagen som anordnades av FV på Grand Hotel i Stockholm beskrev Daniel Barr sin syn på sektorn och dess utmaningar.

– Att vi skulle ha en inflation med tvåsiffrig KPI, att vi skulle ha en så kraftig ränteuppgång, negativ BNP-utveckling och fallande tillgångspriser var det nog inte många som såg för 12-18 månader sen. Många affärsmodeller och balansräkningar har satts under press vilket innebär att olyckor kommer ske i ekonomin, sa Daniel Barr under sitt föredrag och fortsatte:

– Det är svårt att spå var de eventuella olyckorna framåt kommer ske. Vi på FI har sett två olika sektorer där vi sett en kraftig skuldbyggnad det sista decenniet och det är hushållen och fastighetsföretagen. Men sen kan så klart olyckorna inträffa någon helt annanstans.

Samtidigt visade Daniel Barr upp de stora skillnaderna mellan räntorna för olika kreditbetyg där han konstaterar att det råder stor skillnad i förhållandena mellan företagen just nu.

– De A-ratade kan nog finansiera sig på ett eller annat sätt på marknaden fortfarande till hyggliga räntor. Men det kanske inte är fallet för de övriga.

Läget är enligt honom ansträngt men ännu inte akut.

– Sektorn i stort har ganska torrt krut i ladorna. De likvida reserverna räcker i ett, eller ett halvt år, till men sen måste man börja fundera på marknadsfinansering eller gå till banken för ytterligare krediter eller börja strukturera på sin balansräkning. Det är inte akut för branschen som helhet men det är en fråga som måste hanteras inom det kommande året.

Men den sjunkande ränteteckningsgraden oroar Daniel Barr.

– Vi ser att ränteteckningsgraden för kvartal för hela branschen närmar sig 2 och där är många covenanter som kan träda in. Det är snittet för branschen så det kan se olika ut men ur det här perspektivet är det en kritisk situation, säger han.

Daniel Barr tror heller inte att ränteläget kommer att sjunka den närmaste tiden.

– Det är inte slut på räntehöjningarna men det kommer kanske gå från 3,5 uppemot 5 procent om ett år eller två år framåt vilket blir en situation att hantera.

Daniel Barr uttalade sig senast i onsdag i SvD om att bankerna bör vara försiktiga med att låna ut till fastighetsbolagen i dessa tider då det innebär en större risk. På en direkt fråga från moderatorn, Jan Wifstrand, utvecklade han sitt svar.

– Vi kan inte säga till bankerna att ni får hantera det, öppna plånböckerna och betala ut, det skulle vara oansvarigt. Å andra sidan vore det konstigt för oss att säga att ni ska absolut inte stötta, under några omständigheter, kunder ni redan har. Det vi säger att de bör göra en ordentlig kreditprövning då riskerna redan är stora. Det är inte förbjudet att ta på sig mer fastighetsrisk men man bör tänka efter före.

Läs mer om Fastighetsdagen här:

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Tillbaka till förstasidan