Daniel Barr.

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr utvecklade på Fastighetsdagen sin syn på fastighetsbranschens risker och utmaningar. Enligt honom är läget allvarligt men ännu är det inte krisläge.

Under första halvan av Fastighetsdagen som anordnades av FV på Grand Hotel i Stockholm beskrev Daniel Barr sin syn på sektorn och dess utmaningar.

– Att vi skulle ha en inflation med tvåsiffrig KPI, att vi skulle ha en så kraftig ränteuppgång, negativ BNP-utveckling och fallande tillgångspriser var det nog inte många som såg för 12-18 månader sen. Många affärsmodeller och balansräkningar har satts under press vilket innebär att olyckor kommer ske i ekonomin, sa Daniel Barr under sitt föredrag och fortsatte:

– Det är svårt att spå var de eventuella olyckorna framåt kommer ske. Vi på FI har sett två olika sektorer där vi sett en kraftig skuldbyggnad det sista decenniet och det är hushållen och fastighetsföretagen. Men sen kan så klart olyckorna inträffa någon helt annanstans.

Samtidigt visade Daniel Barr upp de stora skillnaderna mellan räntorna för olika kreditbetyg där han konstaterar att det råder stor skillnad i förhållandena mellan företagen just nu.

– De A-ratade kan nog finansiera sig på ett eller annat sätt på marknaden fortfarande till hyggliga räntor. Men det kanske inte är fallet för de övriga.

Läget är enligt honom ansträngt men ännu inte akut.

– Sektorn i stort har ganska torrt krut i ladorna. De likvida reserverna räcker i ett, eller ett halvt år, till men sen måste man börja fundera på marknadsfinansering eller gå till banken för ytterligare krediter eller börja strukturera på sin balansräkning. Det är inte akut för branschen som helhet men det är en fråga som måste hanteras inom det kommande året.

Men den sjunkande ränteteckningsgraden oroar Daniel Barr.

– Vi ser att ränteteckningsgraden för kvartal för hela branschen närmar sig 2 och där är många covenanter som kan träda in. Det är snittet för branschen så det kan se olika ut men ur det här perspektivet är det en kritisk situation, säger han.

Daniel Barr tror heller inte att ränteläget kommer att sjunka den närmaste tiden.

– Det är inte slut på räntehöjningarna men det kommer kanske gå från 3,5 uppemot 5 procent om ett år eller två år framåt vilket blir en situation att hantera.

Daniel Barr uttalade sig senast i onsdag i SvD om att bankerna bör vara försiktiga med att låna ut till fastighetsbolagen i dessa tider då det innebär en större risk. På en direkt fråga från moderatorn, Jan Wifstrand, utvecklade han sitt svar.

– Vi kan inte säga till bankerna att ni får hantera det, öppna plånböckerna och betala ut, det skulle vara oansvarigt. Å andra sidan vore det konstigt för oss att säga att ni ska absolut inte stötta, under några omständigheter, kunder ni redan har. Det vi säger att de bör göra en ordentlig kreditprövning då riskerna redan är stora. Det är inte förbjudet att ta på sig mer fastighetsrisk men man bör tänka efter före.

Läs mer om Fastighetsdagen här:

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan