Citycon satsar 1,1 miljard på Mölndals Galleria

Annons

NCC och Citycon bildar joint venture för projektet. NCC och Citycon har tecknat en överenskommelse om utveckling av Mölndals Galleria. Efter färdigställande kommer Citycon att förvärva hela anläggningen. Citycon bedömer att deras totala investering i Mölndals Galleria blir 120 miljoner euro, omkring 1,1 miljarder kronor. Gallerian blir cirka 25.000 kvm stor och ska innehålla ett 70-tal butiker. Produktionsstart sker under 2015 och öppning planeras till tidigt 2018. Catella Corporate Finance har varit rådgivare till NCC.

I det inledande skedet kommer NCC och Citycon förvärva fastigheten med befintlig bebyggelse från Mölndals kommun. Efter att pågående planläggningsarbete är färdigt rivs byggnaden för att ge plats åt den nya gallerian.

– Mölndals Galleria passar perfekt in i Citycons strategi med investeringar i stadsnära köpcentrum som drivs av dagliga behov och som ligger i lägen med stark demografi. Den här investeringen förstärker ytterligare vår position som en av de ledande aktörerna inom köpcentrum-branschen i Sverige och hela Norden. Den ökar också vår svenska andel i vår portfölj, säger Citycons VD Marcel Kokkeel.

Nils Styf, Chief Investment Officer på Citycon:

– Mölndals Galleria har ett utmärkt läge mitt i Mölndal med god köpkraft och ligger bredvid en vältrafikerad knutpunkt för allmänna kommunikationer. Vi är mycket nöjda med detta joint venture där Citycon kommer att fokusera på våra starka sidor när det gäller att utveckla koncept för framgångsrika urbana stadsdelscentrum och hyresgästrelationer, och NCC använda sin långa erfarenhet inom projektutveckling och byggnation”, säger Nils Styf, Chief Investment Officer på Citycon.

Mölndals Galleria är det andra köpcentrumprojektet som Citycon och NCC utvecklat tillsammans. I Finland uppför Citycon och NCC för närvarande en 25.000 kvadratmeter stor utbyggnad till köpcentret Iso Omena i Esbo, väster om Helsingfors.

Det är det finska börsnoterade bolagets näst största investering i Sverige, efter Kista Galleria som förvärvades i december 2012.

Fastighetsvärlden Idag         2014-09-09

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan