Citycon kan få markanvisning för bostäder i Akalla

Exploateringsnämnden i Stockholms föreslås ge en markanvisning till Citycon i Akalla. Priset är 310 miljoner kronor. Projektet är en del i satsningen Fokus Järva där bland annat Finlandsgatan ska bli stadsgata. Citycon ska bygga 500 bostäder – lika många hyres- som bostadsrätter.

Annons

Akalla och Husby är också en del av fokusområdet Kista-Järva, och totalt planeras för 15.000 bostäder i 42 detaljplaner i hela området. I Akalla handlar det om drygt 2.200 bostäder.

Efter att SISAB lämnade tillbaka markanvisningen för fastigheterna Karis 1, 2 och 8, Karis s:7 och s:9 och delar av Akalla 4:1, vill nu exploateringskontoret i Stockholms stad att anvisningen i stället ska gå till Citycon.

SISAB planerade för en skola, förskola och idrottshall men när det långsiktiga behovet av skola inte längre fanns lämnades anvisningen tillbaka 2022.

Exploateringskontoret tog då kontakt med Citycon som i anbudstävlingen samma år lämnade näst högsta bud. Bolaget var det enda som ville bygga både bostads- och hyresrätter.

Och eftersom Citycon också vill friköpa marken för bostäderna skulle det ge ett viktigt ekonomiskt tillskott, anser exploateringskontoret. Prislappen beräknas till cirka 310 miljoner kronor – för bostadsrätterna till en kostnad av 9.000 kronor per kvadratmeter ljus BTA och för hyresrätterna 9.600 kronor per kvadratmeter ljus BTA.

I hela projektet längs Finlandsgatan planeras för drygt 2.200 bostäder, cirka 20.000 kvm lokaler för bland annat handel, kontor och förskola. Exploatering av den delen som kan anvisas till Citycon kan i och med att bolaget vill friköpa marken vara avgörande för att undvika underskott i projektet, anser kontoret.

Citycon, som främst är inriktat mot kommersiella fastigheter, har sedan tidigare gett sig in på bostadsmarknaden – och sedan nyligen även öppnat upp för att satsa på bostäder som inte ligger precis intill sina köpcentrum.

I februari 2022 köptes en blivande bostadsfastighet med 200 bostäder i Barkaby för cirka 700 miljoner kronor. Då berättade utvecklingsdirektören Erik Lennhammar för Fastighetsvärlden att bolaget fört flertalet diskussioner om bostadsförvärv och att man också lagt ett antal bud. Fokus för bostadsförvärv ligger i norra Stockholmsområdet, där man äger ett antal köpcentrum. På norra sidan av Stockholm äger bolaget Kista galleria (som ligger inom gång- och cykelavstånd från bolagets projekt i Akalla), där bolaget även har cirka 570 studentlägenheter, Jakobsbergs centrum och Åkersberga centrum.

”Vi är mycket nöjda med förvärvet eftersom det stärker vår portfölj och är ett konkret exempel på våra satsningar på att öka andelen bostäder i vår portfölj”, sa han om förvärvet i Barkaby.

Ett annat område i Fokus Järva som ska genomgå en rejäl uppgradering är Kista verksamhetsområde, som i dag är känt som  ”Stockholms Silicon Valley” men där kontorsvakanserna är höga. Där planeras för hela 8.000 bostäder fram till 2035 för att göra området attraktivt som blandstad, och på så sätt även rädda kontoren.

I Kista Äng är bostadsbyggandet redan i gång, men i området närmast Kista galleria är det än så länge tyst. Det är dock bara en tidsfråga innan bostadsbyggandet påbörjas även där. Klövern har köpt Ericssonsbyggnaden mittemot gallerian som ska konventeras till cirka 1.000 hyresrätter och förhoppningen är att första etappen startar under 2023. I senaste magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2023 finns en sammanställning av bostadsutvecklingen i Kista.

Illustration av nya bostäder längs Finlandsgatan.
Finlandsgatan sett från nordväst. Illustration: Stadsbyggnadskontoret.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Tillbaka till förstasidan