Citycon kan få markanvisning för bostäder i Akalla

Exploateringsnämnden i Stockholms föreslås ge en markanvisning till Citycon i Akalla. Priset är 310 miljoner kronor. Projektet är en del i satsningen Fokus Järva där bland annat Finlandsgatan ska bli stadsgata. Citycon ska bygga 500 bostäder – lika många hyres- som bostadsrätter.

Akalla och Husby är också en del av fokusområdet Kista-Järva, och totalt planeras för 15.000 bostäder i 42 detaljplaner i hela området. I Akalla handlar det om drygt 2.200 bostäder.

Efter att SISAB lämnade tillbaka markanvisningen för fastigheterna Karis 1, 2 och 8, Karis s:7 och s:9 och delar av Akalla 4:1, vill nu exploateringskontoret i Stockholms stad att anvisningen i stället ska gå till Citycon.

SISAB planerade för en skola, förskola och idrottshall men när det långsiktiga behovet av skola inte längre fanns lämnades anvisningen tillbaka 2022.

Exploateringskontoret tog då kontakt med Citycon som i anbudstävlingen samma år lämnade näst högsta bud. Bolaget var det enda som ville bygga både bostads- och hyresrätter.

Och eftersom Citycon också vill friköpa marken för bostäderna skulle det ge ett viktigt ekonomiskt tillskott, anser exploateringskontoret. Prislappen beräknas till cirka 310 miljoner kronor – för bostadsrätterna till en kostnad av 9.000 kronor per kvadratmeter ljus BTA och för hyresrätterna 9.600 kronor per kvadratmeter ljus BTA.

I hela projektet längs Finlandsgatan planeras för drygt 2.200 bostäder, cirka 20.000 kvm lokaler för bland annat handel, kontor och förskola. Exploatering av den delen som kan anvisas till Citycon kan i och med att bolaget vill friköpa marken vara avgörande för att undvika underskott i projektet, anser kontoret.

Citycon, som främst är inriktat mot kommersiella fastigheter, har sedan tidigare gett sig in på bostadsmarknaden – och sedan nyligen även öppnat upp för att satsa på bostäder som inte ligger precis intill sina köpcentrum.

I februari 2022 köptes en blivande bostadsfastighet med 200 bostäder i Barkaby för cirka 700 miljoner kronor. Då berättade utvecklingsdirektören Erik Lennhammar för Fastighetsvärlden att bolaget fört flertalet diskussioner om bostadsförvärv och att man också lagt ett antal bud. Fokus för bostadsförvärv ligger i norra Stockholmsområdet, där man äger ett antal köpcentrum. På norra sidan av Stockholm äger bolaget Kista galleria (som ligger inom gång- och cykelavstånd från bolagets projekt i Akalla), där bolaget även har cirka 570 studentlägenheter, Jakobsbergs centrum och Åkersberga centrum.

”Vi är mycket nöjda med förvärvet eftersom det stärker vår portfölj och är ett konkret exempel på våra satsningar på att öka andelen bostäder i vår portfölj”, sa han om förvärvet i Barkaby.

Ett annat område i Fokus Järva som ska genomgå en rejäl uppgradering är Kista verksamhetsområde, som i dag är känt som  ”Stockholms Silicon Valley” men där kontorsvakanserna är höga. Där planeras för hela 8.000 bostäder fram till 2035 för att göra området attraktivt som blandstad, och på så sätt även rädda kontoren.

I Kista Äng är bostadsbyggandet redan i gång, men i området närmast Kista galleria är det än så länge tyst. Det är dock bara en tidsfråga innan bostadsbyggandet påbörjas även där. Klövern har köpt Ericssonsbyggnaden mittemot gallerian som ska konventeras till cirka 1.000 hyresrätter och förhoppningen är att första etappen startar under 2023. I senaste magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2023 finns en sammanställning av bostadsutvecklingen i Kista.

Illustration av nya bostäder längs Finlandsgatan.
Finlandsgatan sett från nordväst. Illustration: Stadsbyggnadskontoret.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan