Citycon köper bostäder från Botrygg för 700 mkr

Köpcentrumspecialisten Citycon har tecknat ett avtal om att förvärva en blivande bostadsfastighet i Stockholm för cirka 700 miljoner kronor från bostadsutvecklaren Botrygg. Citycon uppger för FV att man gärna köper fler bostadsfastigheter.

Fastigheten ska omfatta över 200 välplanerade lägenheter som kommer att vara en mix av ägarlägenheter och hyreslägenheter fördelade i två etapper.

Fastigheten är belägen i Barkarbystaden, mitt emellan Citycons tillgångar i Kista och Jakobsberg, som är ett av norra Europas största och mest expansiva stadsutvecklingsområden.

–  Vi är mycket nöjda med förvärvet eftersom det stärker vår portfölj och är ett konkret exempel på våra satsningar på att öka andelen bostäder i vår portfölj, säger Erik Lennhammar, utvecklingsdirektör på Citycon som berättar att bolaget den senaste tiden för ett flertal diskussioner om bostadsförvärv och även lagt ett antal bud.

– Vi har även varit intresserade att färdigutvecklade bostadsfastigheter, men det har varit för dyrt.

Transaktionen genomförs med ett framtida åtagande, där Citycon tar över fastigheten när den är färdigställd. Byggnationerna påbörjas i februari i år och projektet ska färdigställas i två faser, under Q1/2024 och Q2/2024. Slutförandet av transaktionen sker efter det att respektive fas har avslutats.

Erik Lennhammar berättar för Fastighetsvärlden att Citycon gärna gör ytterligare något bostadsförvärv i år. Fokus finns speciellt på norra Stockholmsområdet när man äger ett antal köpcentrum.

– Vi har mycket byggrätter i vår portfölj, men det tar tid. Vi vill att det ska gå lite fortare när vi breddar oss mot bostäder och därmed får en mer få en mer differentierad intäktsström.

Citycon äger sedan tidigare ett bostadsbestånd vid Kista Galleria där det finns 500 studentbostäder. I Finland uppför bolaget 400 bostäder på en av sin afastigheter och i Norge har bolaget ett jv för att utveckla bostadsrätter.

Parallellt med förvärvet i Sverige, har Citycon kommit överens om försäljning av två handelsplatser i Norge. Aurora Eiendom AS köper Buskerud Storsenter, medan Magasinet Drammen köps av Oslo Opportunity Fund II AS och Vendal Investor AS. Köpeskillingen är nästan 1,5 miljarder kronor.

– Denna transaktion visar också på Citycons effektiva kapitalallokering, eftersom intäkterna från de två avyttrade tillgångarna i Norge kommer att användas i detta förvärv och därmed bidra till vår strategiska omvandling mot ett fastighetsbolag med blandade tillgångar där man kombinerar detaljhandel med bostäder, kontor och kommunal service, säger F. Scott Ball, Citycons VD.

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult har sålt stor aktiepost i Sagax

Läs även om Arnhults övriga fastighetsplaceringar.

Ligger bakom köpet av stor arena

15.000 åskådarplatser.

Stora PDL United hotas av konkurs

Har flera av landets största padelanläggningar.

Andreas Eneskjöld ny vd

Bolagsgruppen gör flera förändringar.

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Tillbaka till förstasidan