Citycon köper bostäder från Botrygg för 700 mkr

Köpcentrumspecialisten Citycon har tecknat ett avtal om att förvärva en blivande bostadsfastighet i Stockholm för cirka 700 miljoner kronor från bostadsutvecklaren Botrygg. Citycon uppger för FV att man gärna köper fler bostadsfastigheter.

Annons

Fastigheten ska omfatta över 200 välplanerade lägenheter som kommer att vara en mix av ägarlägenheter och hyreslägenheter fördelade i två etapper.

Fastigheten är belägen i Barkarbystaden, mitt emellan Citycons tillgångar i Kista och Jakobsberg, som är ett av norra Europas största och mest expansiva stadsutvecklingsområden.

–  Vi är mycket nöjda med förvärvet eftersom det stärker vår portfölj och är ett konkret exempel på våra satsningar på att öka andelen bostäder i vår portfölj, säger Erik Lennhammar, utvecklingsdirektör på Citycon som berättar att bolaget den senaste tiden för ett flertal diskussioner om bostadsförvärv och även lagt ett antal bud.

– Vi har även varit intresserade av färdigutvecklade bostadsfastigheter, men det har varit för dyrt.

Transaktionen genomförs med ett framtida åtagande, där Citycon tar över fastigheten när den är färdigställd. Byggnationerna påbörjas i februari i år och projektet ska färdigställas i två faser, under Q1/2024 och Q2/2024. Slutförandet av transaktionen sker efter det att respektive fas har avslutats.

Erik Lennhammar berättar för Fastighetsvärlden att Citycon gärna gör ytterligare något bostadsförvärv i år. Fokus finns speciellt på norra Stockholmsområdet när man äger ett antal köpcentrum.

– Vi har mycket byggrätter i vår portfölj, men det tar tid. Vi vill att det ska gå lite fortare när vi breddar oss mot bostäder och därmed får en mer få en mer differentierad intäktsström.

Citycon äger sedan tidigare ett bostadsbestånd vid Kista Galleria där det finns 500 studentbostäder. I Finland uppför bolaget 400 bostäder på en av sin afastigheter och i Norge har bolaget ett jv för att utveckla bostadsrätter.

Parallellt med förvärvet i Sverige, har Citycon kommit överens om försäljning av två handelsplatser i Norge. Aurora Eiendom AS köper Buskerud Storsenter, medan Magasinet Drammen köps av Oslo Opportunity Fund II AS och Vendal Investor AS. Köpeskillingen är nästan 1,5 miljarder kronor.

– Denna transaktion visar också på Citycons effektiva kapitalallokering, eftersom intäkterna från de två avyttrade tillgångarna i Norge kommer att användas i detta förvärv och därmed bidra till vår strategiska omvandling mot ett fastighetsbolag med blandade tillgångar där man kombinerar detaljhandel med bostäder, kontor och kommunal service, säger F. Scott Ball, Citycons VD.

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan