SBAB: Bostadspriserna ned 0,9 procent i juli

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i juli i Sverige som helhet. Lägenhetspriserna föll med 1,6 procent och huspriserna med 0,5 procent, men med stora regionala skillnader, det visar färska siffror från SBAB.

Annons

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i juli i Sverige som helhet. Med beaktande av tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden dock en uppgång i priserna med 0,4 procent. Säsongseffekten ska dock tolkas med viss försiktighet då omsättningen är betydligt lägre än normalt. Sedan priserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt 13,5 procent.

Lägenhetspriserna föll med 1,6 procent i juli i Sverige som helhet och i fem av sex regioner. Enda regionen som uppvisade en uppgång var norra Sverige. Med beaktande av tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, pekar den beräknade underliggande trenden en svag uppgång i lägenhetspriserna för Sverige som helhet. Sedan lägenhetspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt 9,5 procent.

Huspriserna sjönk i juli med 0,5 procent men med stora regionala skillnader. I två regioner – Storgöteborg och Stormalmö – steg priserna medan de var stillastående i södra Sverige. Med hänsyn till tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden en svag uppgång i huspriserna för Sverige som helhet. Sedan huspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt 15,5 procent.

– Man ska vara försiktig med att dra för stora växlar av enskilda månadsutfall och särskilt under sommarmånader som dessutom har betydligt lägre omsättning än normalt. Men med den brasklappen, tycker jag att bostadspriserna ändå uppvisar en förvånansvärd stor motståndskraft sett till den stora ränteuppgång vi har haft på kort tid. Vi ligger – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat sammanlagt prisfall omkring 20 procent, då vi tror att vi inte sett den fulla ränteeffekten än. Men det är osäkert, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan