Bostadspriserna i Stockholm upp 3 procent 2023

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på svagt sjunkande bostadspriser den senaste månaden, både på villor och bostadsrätter i riket. För 2023 som helhet så har bostadsrättspriserna i riket stigit med en procent medan villapriserna sjunkit med en procent.

Annons

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter i riket sjönk med 1 % i december. På tre månader har bostadsrättspriserna sjunkit med 2 % medan villapriserna sjunkit med 3 %. På 12 månaders sikt så har bostadsrättspriserna i riket stigit med 1 % medan villapriserna sjunkit med 1 %. Fritidshuspriserna sticker ut med en nedgång på 6 % på 12 månader.

I december var bostadsrättspriserna i centrala Stockholm stillastående medan de sjönk med 1 % i Stor-Stockholm. Villa-priserna i Stor-Stockholm sjönk med 1 % i december. På 12 månader har bostadsrättspriserna stigit med 3 % i både centrala Stockholm och Stor-Stockholm. Villapriserna i Stor-Stockholm har sjunkit 2 % i pris på 12 månader.

Under december sjönk bostadsrättspriserna i centrala Göteborg med 2 % och med 1 % i Stor-Stockholm. Villapriserna i Stor-Göteborg sjönk med 1 % i december. På 12 månader har bostadsrättspriserna i göteborgsområdet stigit med 2-3 % medan villapriserna sjunkit med 1 %.

Bostadsrättspriserna i både centrala Malmö och Stor-Malmö var stillastående under december. Villapriserna i Stor-Malmö sjönk däremot 1 % den senaste månaden. På 12 månaders sikt steg bostadsrättspriserna i centrala Malmö med 1 % medan priserna var stillastående i Stor-Malmö. Villapriserna i Stor-Malmö steg med 2 % på 12 månader.

– 2023 har varit ett speciellt år som präglats av osäkerhet, avvaktande bostadskonsumenter och ett utbud som varit långt större än någonsin tidigare. Men priserna har påverkats förvånansvärt lite. Det som sticker ut är egentligen prisnedgången på fritidshus. Den stora majoriteten säljare har inte varit tvungna att flytta och helt enkelt inte accepterat ett lägre pris än förväntat. Nu finns dock ett uppdämt behov av att flytta och det blir väldigt intressant att se hur 2024 startar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Känslan just nu är att det är lite mer positiv framtidstro hos säljare och köpare, men det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen. Vi kommer få en bättre indikation på vart vi är på väg efter de stora visningshelgerna i januari. På lite längre sikt kommer inflationen och styrräntan vara det mest avgörande och vi kan sannolikt vänta oss prisökningar på bostäder först när räntan börjar sänkas, säger Johan Engström.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan