Biljana Pehrsson.

Biljana Pehrsson blir ny vd vid Nordr

Biljana Pehrsson blir ny vd för bostadsutvecklaren Nordr i Sverige. Hon ser fram emot att ta bolaget till toppen och konstaterar att Nordr har ett bra slagläge för en bostadsmarknad som krisar. Den korta tiden med Castellum och Rutger Arnhult har hon lämnat bakom sig.

Annons

Fastighetsvärlden träffar Biljana Pehrsson under en timme i Cederhusen i Hagastaden. Det är de bostadshus i massivträ som utvecklats av Folkhem, som samägs av Nordr och Rikshem. Alla lägenheter i det första uppförda huset är sålda förutom penthouset som säljstartas nu. Prislappen är 33 miljoner, men då ingår 206 kvm bostadsyta och 80 kvm takterrass med fantastisk utsikt. Kanske en möjlig lägenhet för Biljana Pehrsson som idag bor nära, i Vasastans stenstad?

– Jag har inte råd…, men jag skulle vilja.

Pehrsson är påtagligt nöjd med det nya jobbat och det nya bolaget.

– Nordr är ett riktigt fint bolag med goda förutsättningar, ägare som har förståelse för affären och god likviditet.

Det tidigare uppdraget, vd-skapet på Castellum, som precis innan köpt upp Kungsleden där hon tidigare länge var vd, blev inte alls som hon tänkt sig – men mer om det senare.

Nordr bildades i september 2020 då ett konsortium bestående av Fredensborg (kontrollerat av Ivar Tollefsen, som även är storägare i Heimstaden), Norwegian Property och Union Realkapital förvärvade Veidekke Eiendom i Norge och Sverige. Ägarandelarna är 42,5, 42,5 respektive 15 procent.

Biljana Pehrsson.

Biljana Pehrsson börjar sitt nya jobb på måndag, den 15 augusti. Hon berättar för Fastighetsvärlden att det varit en intensiv tid efter att hon hastigt lämnade Castellum.

– Det har varit många erbjudanden, propåer och idéer. Det har varit en intressant period. Sedan jag gick ut från KTH har jag aldrig varit utan jobb.

Bland annat hörde en känd rekryterare av sig för ett möte. Hon fick tre goda råd, ha inte bråttom, tacka ja till möten och lyssna på alla samt plötsligt kommer det att kännas rätt.

– Det rådet har jag följt, och precis så blev det också. Det har ofta varit tre–fyra möten om dagen – det har gällt allt från styrelseuppdrag, till att bli partner, starta eget, bli delägare och vd-uppdrag…

Hon nobbade allt. När det gäller styrelseuppdrag har hon kvar det tunga i Swedbank (sedan 2020, där Göran Persson är ordförande) och i samband med det uppdraget lämnade hon även flera styrelser. Det enda uppdraget i övrigt hon har är det i Dramatens styrelse.

Hon hade kunnat bli styrelseproffs i likhet med fastighetsprofiler som Fredrik Wirdenius och Ingalill Berglund.

– Jag kände att jag ville tillbaka till det operativa och göra något som jag inte gjort tidigare.

Hon har tidigare verkat inom alla stora fastighetssegment, handel, kontor och lager/logistik. Bostäder har hon endast snuddat vid.

– Cirkeln är sluten. Nordr är ett jättefint bolag.

Har du träffat Ivar Tollefsen?

– Ja, det jag gjort. Jag har träffat honom och hans son. Fantastisk, vilken personlighet. Jätteinspirerande.

Hur ser direktiven ut, med tanke på vad som händer i omvärlden och på marknaden?

– Det är ett fint bolag med höga ambitioner. Man vill växa hållbart och lönsamt så klart. Man har ett stort fokus på kundnöjdhet. Jag tycker även att det är kul att de geografiska marknader som Nordr vill satsa på i Sverige liknar de som vi valde ut att satsa på inom Kungsleden. Det är storstäder där det finns en befolkningstillväxt och en efterfrågan.

I Sverige handlar det om Stockholmsområdet, Göteborgsområdet och Skåne. Två tredjedelar av bolagets omsättning på 5,7 miljarder kronor ifjol fanns i Sverige (och resten i Norge).

Hur ser du på det som händer på bostadsmarknaden nu?

– Marknaden går upp och ner, och just nu är det förstås tuffare. Det är hög inflation och den privata konsumtionskraften blir svagare. Sen har vi naturligtvis byggpriser och materialpriser. Men det är bara att anpassa sig till den nya situationen, och man kan konstatera att bra projekt i bra lägen alltid har en efterfrågan.

Biljana Pehrsson fortsätter:

– Nordr är välpositionerat och har stark likviditet, stabila ägare och projekt på rätt ställen  som efterfrågas. .

Är bolaget i slagläge om ett sådant uppstår?

– Precis. Varje kris föder också möjligheter. Det ska vi naturligtvis ta vara på. Sen kommer självklart  detta att vända. Men kommer det ta ett år? Två? Men det är klart att det vänder. Då finns vi kvar och i ett bra läge.

Vid den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund i Solna planerar Nordr för ett jätteprojekt om 74.000 kvm bostäder och kontor.

Nordr har idag 4.000 byggrätter, varav merparten i Sverige och en landbank för 17.000 bostäder. Av drygt 3.000 bostäder produktion så är försäljningsgraden hela 85 procent.

Antalet medarbetare i Sverige är 130, vilket är ungefär lika många som hos Kungsleden.

Är det aktuellt att bygga upp ett förvaltningsbestånd eller sälja till investerarmarknaden?

– Så som det är här och nu är målet att bli den ledande bostadsutvecklaren i nordiska storstäder med stort fokus på kund, hållbarhet och effektivt genomförande. Vad som kan ske om några år får vi  se.

Med ”ledande” menar bolaget topp tre på de olika delmarknaderna. På totalen har bolaget den positionen redan idag, efter JM och Bonava.

Vad har du för nytta av din bakgrund inom handel och kontor?

– Framförallt är det som företagsledare, en resultatdriven sådan, som jag räknar med att bidra. Jag vill skapa kraften för att kunna nå högt uppsatta mål inom organisationen.

Vid Kungsleden fanns funderingar, i samband med att bolaget skapade projektutveckling, att titta även på möjligheter inom bostadssidan. Av tre möjliga spår som valde man efter en analys till slut det minst aktiva, alltså att jobba fram byggrätter där det fanns möjlighet för att sedan avyttra dessa. Styrelsen ville inte bredda, vilket tajmingmässigt var bra eftersom bostadsdippen kom 2017/2018.

Biljana Pehrsson har dock kunskaper från bostadssidan på flera sätt, bland annat har hon tidigare suttit i Einar Matssons styrelse i fyra år.

Du lämnar börsen. Kommer du sakna stressen kring kvartalsrapporter?

– Jag har varit börs-vd i nio år och har räknat ut att jag avlagt 34 kvartalsrapporter. Jag har gjort det där, det var inte någon prioritet när jag blickade framåt. Tvärtom.

Nordr skulle ju kunna börsnoteras…

– Absolut, så skulle det kunna bli. Men nu valde jag något annat, att finns i en onoterad miljö. Som börs-bolags vd la jag ofta en tredjedel av min tid till investerare och potentiella investerare.

Första arbetsdagen är alltså på måndag. Två dagar under den första arbetsveckan veckan kommer att ägnas åt genomgång av alla bolagets projekt.

– Det blir intressant. Projektportföljen är riktigt bra. Jag har lite koll på möjligheterna i Stockholmsområdet, ytterligare projekt här i Hagastaden, i Solna, Sundbyberg och på Södermalm, bland annat.

Biljana Pehrsson och Rutger Arnhult.

Pehrsson lämnade vd-stolen i Castellum efter endast 33 dagar – efter oenighet. Nu blickar hon framåt, och tiden på Castellum har hon lagt bakom sig.

– Det finns ingenting att berätta. Det blev inte som jag och mina medarbetare hoppats och trott. Vi gick in i det med mycket positiv energi och ambitioner att göra något väldigt bra, men så blev det inte.

Vad hände specifikt? Du är ju fri att prata om det. Känner du att du utnyttjades av Rutger Arnhult för att få över Kungsledens aktieägare på sin sida för att få igenom jätteaffären?

– Jag väljer att inte kommentera.

Var det även tuffa diskussioner kring vilka som skulle sitta i din ledningsgrupp?

– Tyvärr, du får samma svar där. Nu blickar vi framåt!

Finns det något positivt som du tagit med dig utifrån det som hände?

– Absolut. Det som så här i efterhand är otroligt glädjande är att det är så många som hörde av sig. Mina medarbetare, branschkollegor, samarbetspartners, våra aktieägare och många andra. Det är så många som hörde av sig för att visa sådan stöttning och uppmuntran. Det kommer jag bära med mig resten av livet. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är jag väldigt tacksam för.

Längs Solnavägen i Solna, nära Hagastaden, Stockholm, är Nordr igång med bygget av Haga Palett. Totalt blir det 350 lägenheter längs lika många meter av Solnavägen.

Nordrs koncernchef Andreas Martinussen kommenterar:

– Biljana är ett av de mest respekterade namnen i branschen. Med henne ombord får vi en stark, erfaren och skicklig ledare med stor kunskap om affär, ledarskap och företagsbyggande. Jag är både glad och stolt över att vi lyckats få till den här rekryteringen.

Nordr har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö i Sverige och Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger i Norge.

I flera av städerna är nu Nordr största enskilda aktör med totalt 634 sålda bostäder (463 netto) till ett värde av 3.572 miljoner svenska kronor (2.477 miljoner netto) hittills i år.

50.000 kvm byggrätter i Värtahamnen vann jv:t Nordr och Alecta i maj 2022. Exakt vilken del inom området som jv:t med Alecta Fastigheter och Nordr kommer att bygga är inte klart.
Nordrs projekt Spinneriet på Södermalm, Stockholm.
Nordr är ett av bolagen som ska utveckla Forsåkerområdet i Mölndal. Illustration: TMRW
Projektet Oceanbryggan i Helsingborg.
Biljana Pehrsson ny vd Nordr i Sverige. Foto: Melinda Rönnberg

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan