Göteborgs Stad arbetar nu fram en detaljplan för Wieselgrensplatsen. Samtidigt har Västra Götalandsregionen genomfört en förstudie för att undersöka förutsättningar och kostnader kopplat till ett eventuellt nytt närsjukhus. Nu tillkännages vinnaren av arkitekttävlingen – Gröna samband, ritat av Wingårdhs arkitekter AB, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S och Sydväst arkitektur och landskap.
Volymen som diskuteras i nuläget är 26.000 Kvm (BRA). Som planeringen ser ut idag är alla ytor för Västra Götalandsregionens verksamhet. Västra Götalands Regionen är långsiktig ägare av fastigheten.
Wieselgrensplatsen ligger på Hisingen, bortanför Backaplan och Lundby.
Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Stad, utlyste i november en arkitekttävling, för att ta fram förslag på gestaltning av Wieselgrensplatsens närsjukhus inklusive de närliggande offentliga rummen. Tävlingens syfte var att ha en kvalificerad designprocess utifrån närsjukhusets funktion, strategiska läge och visuella påverkan på stadsbilden samt för att få en bred genomlysning av projektet.
Parallellt med arbetet pågår den politiska beslutsprocessen inom Västra Götalandsregionen kopplad till framtida investeringar. Det är inte beslutat hur arbetet går vidare.
– I samtliga tävlingsförslag kunde juryn hitta lösningar med stora kvaliteter, men också detaljer som skulle kunna skapa problem för verksamheterna i framtiden. Arkitekttävlingen har gett oss en ökad förståelse för hur ett närsjukhus skulle kunna gestaltas på den här platsen, säger Annika Larsson, ordförande i tävlingsjuryn och strateg på Västra Götalandsregionen.
Det vinnande förslaget Gröna samband visar en sjukhusbyggnad i ny tappning med ett framåtriktat koncept. Byggnadens mjuka kurvatur känns lekfull och inbjudande, utemiljön är väl genomtänkt och visar på flera möjligheter. I Gröna samband är såväl ekologisk- som social hållbarhet bärande element. En ljus och trivsam miljö för såväl patienter som personal och besökare.
Juryn skriver i motiveringen:
Gröna Samband är ett genomarbetat och kompetent gestaltat arkitekturförslag med potential att bli ett omtyckt och igenkännbart landmärke i staden. Förslaget visar på inlevelse och kunskap i såväl patientens som verksamhetens behov och förutsättningar. Arkitekterna har gestaltat en vacker och väl fungerande byggnad med fina rum och en struktur som ger verksamheterna möjlighet att förändras över tid. Utemiljön är rik på grönska och med god plats för vardagligt stadsliv. Förslaget erbjuder ett ”frisk-hus” till Wieselgrensplatsen och till närområdet, ett sjukhus som är välkomnande både exteriört, med sin vackra runda form i staden, och i hur verksamheterna är arrangerade interiört. Lösningar, material och motiv är genomtänkta och kommer tåla en fortsatt bearbetning.
Beslutsprocessen för arbetets fortsatta inriktning pågår.