Detaljhandeln har det fortsatt tufft. På FV:s Köpcentrum & Butiker-seminarium presenterade Emma Hernell, vd på HUI Research de senaste siffrorna för handelns mående.
De kriser som avlöst varandra sedan 2019, pandemi och krig, har lett till ökad inflation och ekonomisk tillbakagång. Inte minst för detaljhandeln. Förra året backade detaljhandeln med 2,5 procent och prognosen är att den backar med 7,5 procent under helåret 2023 i fasta priser.
– Vi är tillbaka på de negativa tillväxttal vi hade i början av 90-talet, säger Emma Hernell och fortsätter:
– Det som började som en utbudskris har fortplantat sig till att bli en efterfråganskris där hushållen tvingas lägga pengar på andra utgifter.
Men olika branscher inom detaljhandeln har drabbats olika hårt. Kapitalintensiva branscher som kräver stora investeringar och är lånefinansierade och som hänger ihop med bostadsmarknaden drabbas hårdast. Där ingår bygg, järn- och färghandel som kraftigt gått tillbaka med 16 procent i löpande priser enligt HUI:s prognoser.
– De branscher som kräver att det sker transaktioner på bostadsmarknaden, där vi gör de stora investeringar i kök och badrum, uteblir när vi inte köper småhus kommer de att drabbas. Det var också branscher som gick bra under pandemin.
Samtidigt går sko- och modehandeln, där det sker mindre inköp, bättre. Enligt de senaste siffrorna från stilindex ökade kläd- och skohandeln med 9 procent, eller 2 procent om inflationen räknas bort.
I dagligvaruhandeln ligger prognosen på en ökning om 7 procent i löpande priser.
– Vi brukar säga att dagligvaruhandeln är den mest konjunkturstabila men det har förändrats lite grann under krisen eftersom konsumtionen i dagligvaruhandeln har under perioden på 20 år där tillväxten varit stark förflyttats mer mot mer premiumvaror och dyrare konsumtion. Den går tillbaka nu från premium till lågpris, säger Emma Hernell.
Gällande handelskanaler har man under 2022 sett en återgång av den fysiska handeln samtidigt som e-handeln fått stå tillbaka.
– 2022 var det första året sedan vi började mäta där vi ser att e-handeln haft en tillbakagång.
Men enligt HUI:s prognoser ligger e-handeln, trots tappet på cirka 6 procent, fortfarande på en högre nivå än vad den skulle ha gjort om det inte varit en pandemi.
Konsolideringar av bolag är en trend som Emma Hernell tror kommer att fortsätta. Det och fler konkurser.
På frågan om vad som förvånade henne mest med de nya siffrorna svarade Emma Hernell:
– Egentligen borde man inte bli förvånad men det vi ser är ändå en nedgång i detaljhandeln som är den största på 30 år. Man blir lite förvånad över att de här räntehöjningarna biter så otroligt hårt på konsumenterna som de gör.
Läs om fler höjdpunkter från det välbesökta seminariet Köpcentrum & Butiker på sajten kommande dagar!