Günther Mårder: ”Det väntar snåla utsikter”

När ”Sveriges snålaste man” Günther Mårder intar scenen på Grand Hotel är det inte med muntra ord. ”Vi kommer inte, om vi inte får minusräntor, komma tillbaka till det vi en gång hade i konsumtionsutrymme, så det väntar snåla utsikter. Människor måste tillnyktra och se hur vi kan lägga om vår ekonomi.”

Annons

Under Fastighetsvärldens seminarium Köpcentrum och butiker på Grand Hôtel är det mannen som brukar kallas ”Sveriges snålaste man”, Günther Mårder, vd för Företagarna, som först äntrar scenen.

Under punkten Snåla utsikter berättar han att läget är tufft för alla som ägnar sig åt någon slags handel.

– Det är tufft nu. Det är bara att konstatera att kostnadsökningarna som vi har sett framför allt på de nödvändiga utgifterna för hushåll har gjort avtryck i plånboken.

Enligt honom är det särskilt tufft om man säljer något trevligt, men inte nödvändigt.

Hur blev det så här? Jo, enligt Gunther Mårder har vi upplevt en fest de senaste trettio åren, men ingen har upplyst oss om det. Och den yngre generationen på 30–35 år undrar fortfarande när allt ska gå tillbaka till det normala.

– De undrar när boräntorna ska bli normala igen. Och då kommer frågan: vad är en normal boränta?

Perspektiven för vad som är normalt är många, menar han. Och den yngre generationen väntar fortfarande på att boräntan ska gå tillbaka till 1,2–1,5 procent.

– Den tiden hoppas jag och tror aldrig kommer att komma tillbaka, för det har varit osunt när pengar till och med är gratis.

De senaste 23 åren har de svenska hushållens belåning ökat sex gånger. Om man justerar till att svensk ekonomi har vuxit ger det en siffra för real ökning med tre gånger.

– Det betyder att en räntehöjning med en procent i dag har tre gånger mer effekt än vad den hade år 2000. Det är värt att ta med sig när man tittar på den ”kris” vi upplever just nu jämfört mot 90-talet.

Han poängterar att han sätter ordet kris inom situtaionstecken, och fortsätter:

– Vi kommer aldrig nå upp till den typen av räntenivåer eller den kollaps som blev framför allt inom fastighet och finanssektorn. Vi ska veta att även om vi nu ligger på genomsnittligt lägre räntor än det 30-åriga snittet är det mycket mer känsligt i dag.

Han anser att den verkliga utmaningen är den korta räntebindningstiden, och det är framför allt att skulderna är koncentrerade kring en grupp i samhället som lever i de stora städerna, i orter med de högsta bostadspriserna. ”Det är personer med bra utbildning och bra inkomst, men det är också de som har drivit på transformationen av staden.”

– Vi kommer inte, om vi inte får minusräntor, komma tillbaka till det vi en gång hade i konsumtionsutrymme, så det väntar snåla utsikter. Människor måste tillnyktra och se hur vi kan lägga om vår ekonomi. Vi kommer inte att klara av det indiska reptricket en gång till, att öka skuldsättningen för hushållen tre gånger till de kommande åren realt. Vi måste lägga om.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan