Anders Hedin blir sannolikt sjunde största ägare i Balder när affären går igenom. Balder når genom förvärvet ett bestånd värt över 80 miljarder kronor (hela finska Sato inräknat).

Balder gasar på med köp i Sverige för hela 4 miljarder

Anders Hedin Invest blir storägare i Balder – lista med alla fastigheter nedan. Balder har avtalat om att förvärva samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB-koncernen från Anders Hedin Invest AB. Fastighetsvärdet uppgår till 4,15 miljarder kronor efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts.

Det är Balders, med Erik Selin som VD och storägare, näst största enskilda fastighetsförvärv någonsin – efter köpet av Din Bostad 2009 (med fastigheter värda cirka 6 miljarder kronor, Erik Selin Fastighets AB var delägare med 37 procent inför den affären). Även ”klumpförvärvet” av 23 procent av aktierna i finska Sato hade egentligen ett större fastighetsvärde.

Den nu genomföra affären är den andra större ”bilaffären” som Balder gjort. Tidigare har man även köpt ett Bilia-bestånd.

Affären med Hedin är även den tredje största fastighetsaffären hittills i år, enligt Fastighetsvärldens sammanställning (se topplista här). Affären har ägt rum off market.

– Vi är nöjda att kunna genomföra det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter som väl kompletterar Balders befintliga fastighetsbestånd. Vi välkomnar samtidigt Anders Hedin som ny stor ägare i Balder, säger Erik Selin.

Hedin kommer, enligt Fastighetsvärldens, bedömning bli den sjunde största ägaren i Balder med 2,4 procent.

Den uthyrbara ytan i affären uppgår till 290.000 kvm och är fullt uthyrd i huvudsak till Hedin Bil koncernen på triple net avtal. Snittlöptiden på hyreskontrakten är drygt 11 år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 Mkr.

Majoriteten av fastighetsvärdet är beläget i Stockholm (4 anläggningar: norra Kista (Svenska Bil), Smidsta allé i Huddinge, Spånga och ytterligare en i Kista) och Göteborg. Resterande fastighetsvärde är beläget i, bland annat, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping och Uppsala.

Hedin Bil koncernen är ett familjeföretag som grundades 1985. Hedin Bil koncernen omsatte under 2015 drygt 8 miljarder SEK, har cirka 1.200 anställda och erbjuder bilförsäljning, service- och tilläggstjänster. Hedin Bil koncernen är återförsäljare av bland annat bilmärkena Mercedes-Benz, Nissan, Kia, Ford, Citroën, Opel, Mitsubishi och Jaguar.

Hedin Bil gjorde nyligen ett fastighetsförvärv i Kista från Skanska, läs mer här.

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin.

Familjeföretaget Hedin Bil grundades av far och son, Ingemar och Anders Hedin. Det hela började 1985 när Philipsons bilanläggning i Borås förvärvades. 1998 förvärvade fastighets- och byggbolaget K.I. Andersson Bygg AB i Borås. 2013 förvärvade I.A. Hedin Fastighet AB tre fastigheter som är till för externa hyresgäster.

Dellikvid för de förvärvade fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom kvittningsemission av 4.602.515 stamaktier av serie B, motsvarande 1.098.950.000 kronor. Kvittningsemissionen kommer att beslutas med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll från årsstämman den 10 maj 2016. Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB bli en av Balders största ägare. Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kronor, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen för Balders B-aktie under perioden från och med 29 augusti 2016 till och med 16 september 2016.

I Anders Hedin Invest koncernen ingår förutom Hedin Bil koncernen, Klintberg & Way koncernen med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest koncernen omsätter cirka 11 miljarder SEK på årsbasis och har 1 750 anställda.

Balder har, med stöd av årsstämmans bemyndigande från den 10 maj 2016, dessutom gett i uppdrag till Carnegie Investment Bank att utreda förutsättningarna för en kontant riktad nyemission av drygt tre miljoner stamaktier av serie B genom ett så kallat ”accelererat book-building” förfarande.

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

Balder har inför denna svenska storaffär den senaste tiden annars främst genomfört förvärv i Danmark, Finland och även i Norge.

Balders fastighetsbestånd hade den 30 juni 2016 ett värde om 77,5 miljarder kronor (inklusive hela finska Sato). Balder har därefter gjort bland annat ett stort bostadsköp för 2 miljarder kronor, tillsammans med AP3 i ett JV, och nu denna affär om 4,15 miljarder – så alltså en bit över 80 miljarder i fastighetsvärde om hela det finska bolaget räknas in (Sato ägde vid halvårsskiftet 25.437 lägenheter som var värda 31 miljarder. Balder äger 53,6 procent av aktierna i Sato).

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-19

Den stora fastigheten i Akalla, nära E4:an i norra Stockholm.
Den stora fastigheten i Akalla, nära E4:an i norra Stockholm.

Fastigheterna som ingår i Balders rekordköp:

OrtFastighetOrtFastighet
AlingsåsSmedjan 3LjungbyLinné 9
BoråsPlutonen 1LundKopparkisen 13
BurlövTågarp 16:12MalmöHästkälken 3
GislavedAnderstorp 8:16MalmöAutomobilen 1
GöteborgGöteborg Tuve 116:6MölndalLeoparden 2
GöteborgHögsbo 36:8MölndalPianot 5
GöteborgKärra 32:22MölndalGaslyktan 2
GöteborgHögsbo 36:2MölndalPresenten 1
GöteborgKärra 95:3MölndalPresenten 2
GöteborgKärra 73:1-2StockholmVarmvattnet 3
HalmstadStenalyckan 2StockholmAlptanäs 1
HalmstadEketånga 24:47SödertäljeGrävmaskinen 23
HalmstadEketånga 24:20TrelleborgVerkstaden 11, Snickeriet 16/17
HelsingborgHuggjärnet 10TrollhättanFullriggaren 1
HelsingborgZirkonen 3UddevallaFrölandsgärdet 2
JönköpingVisionen 4UppsalaDanmarks-Säby 11:1
KarlskogaFordonet 1VarbergKardanen 4
KristianstadHammar 9:184VärnamoSjötungan 1
KristianstadTopplocket 1ÄngelholmTaktäckaren 6
KungsbackaHede 4:14ÄngelholmSkräddaren 5
LinköpingPaletten 2ÖrebroStjärnregnet 1
LinköpingPapegojan 1

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Negativt beslut mot ett Oscar Properties i nöd

Hundratals miljoner på spel. Fastighetsvärlden avslöjar om det senaste kring det pressade bolaget. OP ändrar nu strategi.

Trio kan få bygga polishus om 25.000 kvm i Göteborg

Besegrat förslaget från jätten Vasakronan.

Genesta bygger ut och hyr ut

Går igång med stort projekt om 13.000 kvm i CBD-nära läge.

Efter misslyckad satsning – nu tar succékedja över

Tecknat kontrakt nära Stureplan efter att tidigare satsning inte lyft.

Arnhult om läget: ”Det lär få stora negativa effekter”

Blandad oro och optimism från vd:n och den tidigare stjärnanalytikern.

Värvar Monica Fallenius

Lämnar Atrium Ljungberg.

”Olika nyanser av nattsvart”

Nya siffror från Stockholms Handelskammare och SCB. Se listor.

65 procent av det beviljade hyresstödet går till NK

Lista över vilka fastighetsägare och hyresgäster som fått stöd hittills.

Svenska bröder säljer för 400 mkr i Hamburg

38 procent över värderingen från årsskiftet. Köpt i en portföljaffär 2017. Läs om hur beståndet ser ut idag.

Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Investerade tungt i fastigheter och hade en förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Ånäs om att kunderna hittat åter – och om en ny satsning

Atrium Ljungbergs vd om ett händelserikt första halvår.

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Tillbaka till förstasidan