Anders Hedin blir sannolikt sjunde största ägare i Balder när affären går igenom. Balder når genom förvärvet ett bestånd värt över 80 miljarder kronor (hela finska Sato inräknat).

Balder gasar på med köp i Sverige för hela 4 miljarder

Anders Hedin Invest blir storägare i Balder – lista med alla fastigheter nedan. Balder har avtalat om att förvärva samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB-koncernen från Anders Hedin Invest AB. Fastighetsvärdet uppgår till 4,15 miljarder kronor efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts.

Det är Balders, med Erik Selin som VD och storägare, näst största enskilda fastighetsförvärv någonsin – efter köpet av Din Bostad 2009 (med fastigheter värda cirka 6 miljarder kronor, Erik Selin Fastighets AB var delägare med 37 procent inför den affären). Även ”klumpförvärvet” av 23 procent av aktierna i finska Sato hade egentligen ett större fastighetsvärde.

Den nu genomföra affären är den andra större ”bilaffären” som Balder gjort. Tidigare har man även köpt ett Bilia-bestånd.

Affären med Hedin är även den tredje största fastighetsaffären hittills i år, enligt Fastighetsvärldens sammanställning (se topplista här). Affären har ägt rum off market.

– Vi är nöjda att kunna genomföra det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter som väl kompletterar Balders befintliga fastighetsbestånd. Vi välkomnar samtidigt Anders Hedin som ny stor ägare i Balder, säger Erik Selin.

Hedin kommer, enligt Fastighetsvärldens, bedömning bli den sjunde största ägaren i Balder med 2,4 procent.

Den uthyrbara ytan i affären uppgår till 290.000 kvm och är fullt uthyrd i huvudsak till Hedin Bil koncernen på triple net avtal. Snittlöptiden på hyreskontrakten är drygt 11 år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 Mkr.

Majoriteten av fastighetsvärdet är beläget i Stockholm (4 anläggningar: norra Kista (Svenska Bil), Smidsta allé i Huddinge, Spånga och ytterligare en i Kista) och Göteborg. Resterande fastighetsvärde är beläget i, bland annat, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping och Uppsala.

Hedin Bil koncernen är ett familjeföretag som grundades 1985. Hedin Bil koncernen omsatte under 2015 drygt 8 miljarder SEK, har cirka 1.200 anställda och erbjuder bilförsäljning, service- och tilläggstjänster. Hedin Bil koncernen är återförsäljare av bland annat bilmärkena Mercedes-Benz, Nissan, Kia, Ford, Citroën, Opel, Mitsubishi och Jaguar.

Hedin Bil gjorde nyligen ett fastighetsförvärv i Kista från Skanska, läs mer här.

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin.

Familjeföretaget Hedin Bil grundades av far och son, Ingemar och Anders Hedin. Det hela började 1985 när Philipsons bilanläggning i Borås förvärvades. 1998 förvärvade fastighets- och byggbolaget K.I. Andersson Bygg AB i Borås. 2013 förvärvade I.A. Hedin Fastighet AB tre fastigheter som är till för externa hyresgäster.

Dellikvid för de förvärvade fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom kvittningsemission av 4.602.515 stamaktier av serie B, motsvarande 1.098.950.000 kronor. Kvittningsemissionen kommer att beslutas med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll från årsstämman den 10 maj 2016. Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB bli en av Balders största ägare. Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kronor, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen för Balders B-aktie under perioden från och med 29 augusti 2016 till och med 16 september 2016.

I Anders Hedin Invest koncernen ingår förutom Hedin Bil koncernen, Klintberg & Way koncernen med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest koncernen omsätter cirka 11 miljarder SEK på årsbasis och har 1 750 anställda.

Balder har, med stöd av årsstämmans bemyndigande från den 10 maj 2016, dessutom gett i uppdrag till Carnegie Investment Bank att utreda förutsättningarna för en kontant riktad nyemission av drygt tre miljoner stamaktier av serie B genom ett så kallat ”accelererat book-building” förfarande.

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

Balder har inför denna svenska storaffär den senaste tiden annars främst genomfört förvärv i Danmark, Finland och även i Norge.

Balders fastighetsbestånd hade den 30 juni 2016 ett värde om 77,5 miljarder kronor (inklusive hela finska Sato). Balder har därefter gjort bland annat ett stort bostadsköp för 2 miljarder kronor, tillsammans med AP3 i ett JV, och nu denna affär om 4,15 miljarder – så alltså en bit över 80 miljarder i fastighetsvärde om hela det finska bolaget räknas in (Sato ägde vid halvårsskiftet 25.437 lägenheter som var värda 31 miljarder. Balder äger 53,6 procent av aktierna i Sato).

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-19

Den stora fastigheten i Akalla, nära E4:an i norra Stockholm.
Den stora fastigheten i Akalla, nära E4:an i norra Stockholm.

Fastigheterna som ingår i Balders rekordköp:

Ort Fastighet Ort Fastighet
Alingsås Smedjan 3 Ljungby Linné 9
Borås Plutonen 1 Lund Kopparkisen 13
Burlöv Tågarp 16:12 Malmö Hästkälken 3
Gislaved Anderstorp 8:16 Malmö Automobilen 1
Göteborg Göteborg Tuve 116:6 Mölndal Leoparden 2
Göteborg Högsbo 36:8 Mölndal Pianot 5
Göteborg Kärra 32:22 Mölndal Gaslyktan 2
Göteborg Högsbo 36:2 Mölndal Presenten 1
Göteborg Kärra 95:3 Mölndal Presenten 2
Göteborg Kärra 73:1-2 Stockholm Varmvattnet 3
Halmstad Stenalyckan 2 Stockholm Alptanäs 1
Halmstad Eketånga 24:47 Södertälje Grävmaskinen 23
Halmstad Eketånga 24:20 Trelleborg Verkstaden 11, Snickeriet 16/17
Helsingborg Huggjärnet 10 Trollhättan Fullriggaren 1
Helsingborg Zirkonen 3 Uddevalla Frölandsgärdet 2
Jönköping Visionen 4 Uppsala Danmarks-Säby 11:1
Karlskoga Fordonet 1 Varberg Kardanen 4
Kristianstad Hammar 9:184 Värnamo Sjötungan 1
Kristianstad Topplocket 1 Ängelholm Taktäckaren 6
Kungsbacka Hede 4:14 Ängelholm Skräddaren 5
Linköping Paletten 2 Örebro Stjärnregnet 1
Linköping Papegojan 1

 

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Måndag den 2 november, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Prestigekontoret fylls med nya hyresgäster

Kämpar på mot pandemin: ”Stor nyfikenhet”

Köper anrik pärla i Roslagen

FV kan berätta om liten affär med en lokalt känd jugendfastighet.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 3-4

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Fyrtal i affärer – byggjätten säljer för 775 miljoner

Avyttrar i Malmö, Partille och Örebro.

Han tar över Catena

Ersätter avgående vd:n Benny Thögersen.

Skanska satsar i Beverly Hills

Bolaget intar sin femte stad i USA. Satsar på nytt kontorshus i det fashionabla området.

Fortsätter resan söderut

Nytt förvärv i Mellansverige för norrländska bolaget.

En jätte tågar in – så påverkas fastigheterna

FV:s Amazonpanel betygsätter fastighetssegmenten – de är hetast och kallast.

Amazon är här

Lanserar med illustrationer på kända svenska byggnader – och en hel del tabbar.

Hyr ut hela 16.700 kvm till handelssatsning

Gör riktigt stora uthyrningar av butikslokaler.

De slår till igen – shoppat för halv miljard på två dagar

I förvärvet ingår hyresbostäder, skola, vårdboende och dagligvaruhandel.

Kedjan satsar trots corona – ska öppna 40 nya enheter

FV avslöjar. Vill primärt hitta centrala lägen.

JLL bakom stor yta åt corona-vaccinet i Sverige

4.000 kvm står redo för världens mest eftertraktade medicinska uppfinning.

Får uppdraget att sälja stor bostadskaramell

Byggrätter om 40.000 kvm i kanonläge når marknaden. Se flera illustrationer som visar hur området kan utvecklas.

Tillbaka till förstasidan