Arlandastad satsar på företagspark om 120.000 kvm

Arlandastad Group, som siktar på börsnotering, planerar för företagspark om 120.000 kvm strax söder om Arlanda flygplats och nära bolagets övriga stora investeringar som Scandinavian Xpo och Drivelab.

Annons

Arlandastad Group kallar företagsparken F60 – efter detaljplanen. Miljardsatsningen F60, som är en del av Explore Arlandastad, blir en flygplatsnära företagspark med fokus på små som stora lokaler för såväl produktion, industri, kontor och försäljning.

– Här finns utrymmet att skapa affärsmöjligheter i bästa läget. Vi har redan fått ett stort intresse från marknaden för etablering i F60. Vi bygger affärsanläggningar där kunderna mår bra av att ligga nära andra, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Group som äger Explore Arlandastad.

Arlandastad Group räknar med att det kommer att byggas 20.000–25.000 kvm årligen i F60-området.

Arbete pågår just nu med en ny huvudgata som löper genom området. Huvudgatan möjliggör en effektiv exploatering och en smidig infrastruktur. Tillsammans med den nya tunneln under E4:an (som öppnar 9 juli) ges verksamheterna i företagsparken en direkt access till närområdet och Explore Arlandastads befintliga service – som exempelvis mötes- och evenemangsarenan Scandinavian Xpo och utbildningsnavet Drivelab Stockholm.

Med F60 dubbleras nu utvecklingstakten samtidigt som man påbörjar byggnation från ytterligare ett område i Explore Arlandastad.

– Med färdigställandet av tunneln möjliggör vi exploateringen av bland annat F60 på östra sidan om E4:an. Vi bygger en stadsdel där vi anpassar utvecklingen efter terrängen och har fokus på att arbeta hållbart och långsiktigt. Det skapar även en bra grund för våra kommande miljöcertifieringar, säger Erik Nyberg, projektchef Explore Arlandastad.

Bolaget Arlandastad Group har en fastighetsportfölj som är värderad till 5,7 miljarder kronor, varav 60 procent avser byggrätter och 40 procent utvecklade fastigheter, där den sistnämnda delen ökar. Belåningsgraden är låga 27 procent. Huvudägare är Per Taube.

Fastighetsvärlden: Om vi talar om mässanläggningen Scandinavian XPO så såg bokningsläget riktigt bra ut inför öppnandet – som sammanföll med pandemin. Hur ser bokningsläget ut nu?

– De bokningar som vi hade inför öppningen är alla framflyttade. Vi har endast två avhopp. Det var tungt under fjärde och första kvartalet. Men under andra kvartalet är det som att dammluckorna öppnats. Speciellt de senast tre veckorna har vi haft ett enormt intresse, säger Dieter Sand.

När äger det första eventet rum?

– Vi har ju haft event hela tiden, men då digitala. Det första fysiska är i månadsskiftet augusti/september då en aktör bokat hela anläggningen och planerat utifrån tre olika scenarier beroende på gällande restriktioner vid tidpunkten.

I norra delen av det som förr var Eurostop har ni skapat Scandinavian Xpo genom att bygga om en Maxibutik till mässhall samt nyproducerat två andra mässhallar plus massa mötesutrymmen. Hur går det med utvecklingen av den södra delen? Finns det utbyggnadsplaner där?

– Vi börjar med den delen nu och har 95 procent av arbetet kvar. Vi har hyrt ut ytor för longstay som vi tror är ett bra erbjudande för bland annat de som jobbar med eventen. Totalt handlar det om 20.000 kvm lokaler, som tidigare varit butiker och kontor, som totalrenoveras. Vi har expansionsmöjligheter åt alla håll, mot E4:an, mot parkeringen och även uppåt.

Det finns ett reservat för en pendeltågsstation på området, på östra sidan av E4:an. Hur realistiskt är det att den byggs?

– Just nu är det många av de politiska frågorna som spelar oss i händerna, så vi är optimistiska. Frågan aktualiseras bland annat när nedläggningen av Bromma diskuteras.

Ni har öppnat upp för att göra investeringar i andra orter och andra lägen än i Arlandastad. Kan du utveckla vad det är ni letar efter?

– Vi tar gärna med våra kunskaper till nya projekt. Vi har byggt upp en organisation som kan både politik och stadsutveckling. Vi tittar på områden där vi kan tillföra något med vår produkt. Vi är inte heller främmande för att vara operatör, som vi är av mässan.

– Det kan även bli dominoaffärer, där vi köper någon fastighet för att flytta verksamheten till exempelvis F60. Vi har inte satt några geografiska gränser, men Stockholmsområdet är det vi kan bäst.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Arlandastad Group gärna tar över den verksamhet som finns på Stockholmsmässan i Älvsjö. Läs huvudägaren Per Taubes funderingar kring det här.

Arlandastad Group, som är under namnändring från Arlandastad Holding, siktar på en notering hösten 2021. Peter Wågström är ny styrelseordförande. Läs mer om börsplanerna här.

En skiss på hur företagsparken kan se ut.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan