Per Taube och Arlandastad.

Bildextra: Så blir nya mässan vid Arlandastad

Om ett år öppnar den nya mässan söder om Arlanda. FV kan berätta att det redan är uthyrt första halvåret.
Fastighetsägaren hoppas dessutom på ytterligare ett lyft genom att det kan byggas en pendeltågsstation precis bredvid.
Fastighetsvärlden har besökt miljardinvesteringen – följ med.

Annons

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 11/2019 som utkom i början av november)

Två nya mässhallar håller på att byggas vid Arlandastad och ytterligare en skapas när Ica Maxis tidigare butikslokaler byggs om. Målet är att skapa en ny mötesplats som ska bli ”Skandinaviens mest attraktiva mötesplats”.

Det handlar om den tidigare Eurostop-fastigheten söder om Arlanda som Arlandastad Holding, med Per Taube som huvudägare, slog till och förvärvade 2017 från Unibail-Rodamco.

När Fastighetsvärlden besöker platsen, som numera marknadsförs som Scandinavian Xpo, pågår byggnation för fullt på flera platser: En ny hotelldel byggs längs E4:an, en ny stor mässhall uppförs väster om parkeringen, ombyggnation av en stor och välkomnande entréyta samt nya receptions- och restaurangytor ytor för det växande hotellet. Allt ska laddas med innovativ mötesteknik.

– Totalt sett, inklusive förvärvet, handlar det om en miljardinvestering, säger Dieter Sand, vd på Arlandastad Holding.

Om ett år, under fjärde kvartalet, 2020, ska arbetena vara klara och Scandinavian Xpo slå upp portarna.

Fastighetsvärlden kan berätta att det kommer att vara riktigt bra drag redan från början.

– Vi har nästan fullt bokat under de första två kvartalen. Vi har haft ett väldigt stort intresse, säger Dieter Sand.

Verksamheten opereras av ett bolag inom Arlandastad Holding. Man vill hålla det internt och förbli snabbfotade, och ser det som en konkurrensfördel till många mässor som ofta har en kommun bakom sig.

Fokus för mötesverksamheten är business to business. Arlandastad Holding har lagt kraft på att skapa en mötesplats som inte liknar de traditionella stora mässorna, utan vill alltid ha närhet till naturliga mötesmiljöer.

– Vi öppnar för alla parter, och vi har samarbete med alla mässoperatörer vilket gör att de hyr här när det har fullt på sin andra ställen. Det är en bred blandning bland de som skrivit kontrakt.

Här syns de tre mässhallarna. Till höger syns hotellet och den äldre delen av den tidigare Eurostopanläggningen.

De tre mässhallarna består av två större och en mindre mittemellan, så de som hyr lokalerna kan vara ganska flexibla kring hur stora lokaler de vill ha. De två största (en nybyggd hall och den ombyggda tidigare Ica-butiken) är på cirka 5.000 kvm vardera och den mindre mellanliggande cirka 700 kvm. I den tidigare Maxi-lokalen höjs taket på entrésidan och ovanpå i den ena delen finns en extra mötesdel där man kan överblicka verksamheterna nedan.

Totalt handlar det om 40-000 kvm som utvecklas i den första etappen. I en andra etapp ska den södra delen av den tidigare shoppinggången med ovanliggande kontorsytor renoveras.

– Vi tar det ganska lugnt med den delen för att kunna se vad det är för service och verksamheter som mötesbranschen kommer efterfråga. Vi vill att det ska bli ett tydligt komplement till den verksamhet som vi skapar och att verksamheterna ska stödja varandra, säger Dieter Sand.

Det hotell som funnits i Eurostop (Quality Hotel, som ingår i Stordalens Choice-gruppen) håller på att renoveras våningsplan för våningsplan. Under arbetat har till exempel en 3000 kvm stor yta för ett nytt tillfälligt kök, restaurang och lobby byggts – som dock för blotta ögat inte ser särskilt provisoriskt ut.

De 228 hotellrummen utökas till 421 när det byggs en ny huskropp om tolv våningar bredvid dagens och det byggs med moduler – produceras i sin helhet i Överkalix. Lobby och konferensytor hamnar en våning upp i den existerande byggnaden, när man hunnit ett tiotals meter in i entrén till Scandinavia Xpo (samma som den tidigare huvudentrén till Eurostop). I markplan blir det reception och två stora restauranger som mäss- och konferensbesökarna lätt har tillgång till. Till det kommer cirka 50 longstay-rum och en läkarmottagning i den södra delen.

Den nya hotellbyggnaden och den äldre, så som det kommer att se ut från E4:an. Till höger syns en av mässhallarna.

Det finns flera tusen parkeringsplatser vid Scandinavian Xpo och man jobbar för att tillsammans med övriga aktörer i närheten stärka busstrafiken till och från Arlanda och Märsta. Idag finns ett flertal buss- och shuttlelösningar för olika verksamheter, men man hoppas hitta en gemensam som gör det bättre för alla. Det jobbas även med en vägtunnel till andra sidan E4:an, vilket skulle spara tid. På längre sikt finns förhoppning om en ny pendeltågsstation direkt i närheten, på andra sidan motorvägen där det finns ett spårreservat. Dock är den sträckan inte med i den fyrspårsuppgörelse som ingår i Uppsalapaketet.

– Med en pendeltågsstation ökar förutsättningarna för business to consumer-event. Jag tror att det om ett antal år kommer att finnas en pendeltågsstation här, säger Dieter Sand till Fastighetsvärlden.

För Per Taube, som äger Arlandastad Holding, var det logiskt att köpa den gamla Eurostopanläggningen 2016. Den hade då länge dragits med allt högre vakanser och när Ica meddelade att man planerade att flytta var det spiken i kistan. Taube var sedan 2006 stor fastighetsägare i området efter att ha köpt ur ett konkursbo (den historiska outlet-fastigheten) och därefter gjort ytterligare köp.

– Det är väldigt få områden i Europa nära en ledande flygplats som utvecklats så lite. Vi ser en stor potential, säger Dieter Sand.

Sedan tidigare finns Drive-lab och Nybygget inom ägorna (den tidigare outleten) och det finns även ett antal långtidsparkeringar som ger ett bra kassaflöde till dess att det är dags för ytterligare projektutveckling.

Dieter Sand konstaterar att Arlandastad Holding har många år av intressant projektutveckling framför sig. Spelplanen består idag av 240 hektar.

Nya Scandinavian Xpo slår upp portarna i november 2020.

Läs gärna även Fastighetsvärldens stora personporträtt på Per Taube. Artikeln har rubriken ”Inget finlir i kalkylen”.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 11/2019 som utkom i början av november)

Så här ska det se ut när det är klart.
Så här kommer det att se ut interiört vid hotellet. Illustration: Mod Arkitekter.
Entrén till Scandinavian Xpo.
Skybox längs med E4:an. Kan användas för event och hyras av företag.
Vy över entrén nattetid.
Så här ser det ut på platsen idag. Bild: Fastighetsvärlden.
Så här ser det ut i den södra delan av fd Eurostop, som den nuvarande ägaren ännu lämnat orörd.
Den nya stora mässhallen under uppförande. Bild från i mitten av oktober 2019. Bild: Fastighetsvärlden.
Den tidigare Ica Maxi-butiken byggs om till mäss- och möteshall.
Här byggs den nya entrén.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan