Areim köper DN-skrapan från Fabege för 3,5 mdr

Areim förvärvar DN-skrapan på Kungsholmen från Fabege. Priset är 3,5 miljarder kronor. Areim blir därmed dominerande ägare i området eftersom bolaget sedan tidigare äger två större fastigheter där och även har stora projektplaner.

Areim har förvärvat ett av Stockholms mest kända landmärken, DN-skrapan belägen på Kungsholmen, innanför Stockholms tullar. Fastigheten heter Trängkåren 7.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadrat är kontor och resterande del garage.

Säljare är Fabege. Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.554 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt.

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Då betalade Fabege 2,0 miljarder kronor – och då ingick även en fastighet i city i det priset, läs mer om den affären här. I slutet av 2014 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Fabege den cityfastigheten till Marginalen Group för 500 miljoner, läs mer här.

Utifrån den enkla siffermatematiken, och inga andra hänsyn tagna, så har fastigheten under Fabeges tolvåriga innehav ökat i värde från 1,5 miljarder till 3,5 miljarder – alltså upp 130 procent.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Tillträde sker den 23 januari 2020.

Fabege skriver i ett pressmeddelande att transaktionen medför en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 miljoner. Sammantaget innebär det en vinst om 395 miljoner efter skatt.

Fastigheten är i princip är fullt uthyrd. Bland annat sitter Bonnier News, med flaggskeppen Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, i en del av byggnaden. I själva skrapan, med ingång från Rålambsvägen 17, har bland annat MTR Stockholm sitt kontor.

Areims ambitionen att kunna öppna upp fastigheten mer för att tydligare integrera den i sin omgivning. Det har även under en längre tid funnits planer på att riva det stora kallgaraget som finns till vänster om DN och Expressens huvudentré. Där har Fabege smitt planer på ett högre bostadshus, läs mer här. Dock har projektidén kapats i höjd.

– Förvärvet av Trängkåren 7 ger oss stora möjligheter att utveckla inte bara en fastighet utan att bidra till utvecklingen av en stadsdel. Den typ av stadsutveckling har vi god erfarenhet av, dessutom äger vi sedan tidigare Trängkåren 6 (Sweco-huset) och är delägare i Lysbomben 5 (Socialstyrelsen) i samma område. Delmarknaden är en etablerad del av Stockholms innerstad där vi ser stor potential, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Areims stora projektplaner för Sweco-huset. Där planer Areim för ett nettotillskott av 16.000 kvm lokaler, läs mer och se projektbilder här. Areim köpte den fastigheten (Trängkåren 6) i februari 2018 från AMF Fastigheter för 1,7 miljarder kronor, läs mer om den affären här.

DN-skrapan uppfördes mellan åren 1960 och 1964 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan