Areim köper DN-skrapan från Fabege för 3,5 mdr

Areim förvärvar DN-skrapan på Kungsholmen från Fabege. Priset är 3,5 miljarder kronor. Areim blir därmed dominerande ägare i området eftersom bolaget sedan tidigare äger två större fastigheter där och även har stora projektplaner.

Areim har förvärvat ett av Stockholms mest kända landmärken, DN-skrapan belägen på Kungsholmen, innanför Stockholms tullar. Fastigheten heter Trängkåren 7.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadrat är kontor och resterande del garage.

Säljare är Fabege. Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.554 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt.

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Då betalade Fabege 2,0 miljarder kronor – och då ingick även en fastighet i city i det priset, läs mer om den affären här. I slutet av 2014 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Fabege den cityfastigheten till Marginalen Group för 500 miljoner, läs mer här.

Utifrån den enkla siffermatematiken, och inga andra hänsyn tagna, så har fastigheten under Fabeges tolvåriga innehav ökat i värde från 1,5 miljarder till 3,5 miljarder – alltså upp 130 procent.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Tillträde sker den 23 januari 2020.

Fabege skriver i ett pressmeddelande att transaktionen medför en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 miljoner. Sammantaget innebär det en vinst om 395 miljoner efter skatt.

Fastigheten är i princip är fullt uthyrd. Bland annat sitter Bonnier News, med flaggskeppen Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, i en del av byggnaden. I själva skrapan, med ingång från Rålambsvägen 17, har bland annat MTR Stockholm sitt kontor.

Areims ambitionen att kunna öppna upp fastigheten mer för att tydligare integrera den i sin omgivning. Det har även under en längre tid funnits planer på att riva det stora kallgaraget som finns till vänster om DN och Expressens huvudentré. Där har Fabege smitt planer på ett högre bostadshus, läs mer här. Dock har projektidén kapats i höjd.

– Förvärvet av Trängkåren 7 ger oss stora möjligheter att utveckla inte bara en fastighet utan att bidra till utvecklingen av en stadsdel. Den typ av stadsutveckling har vi god erfarenhet av, dessutom äger vi sedan tidigare Trängkåren 6 (Sweco-huset) och är delägare i Lysbomben 5 (Socialstyrelsen) i samma område. Delmarknaden är en etablerad del av Stockholms innerstad där vi ser stor potential, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Areims stora projektplaner för Sweco-huset. Där planer Areim för ett nettotillskott av 16.000 kvm lokaler, läs mer och se projektbilder här. Areim köpte den fastigheten (Trängkåren 6) i februari 2018 från AMF Fastigheter för 1,7 miljarder kronor, läs mer om den affären här.

DN-skrapan uppfördes mellan åren 1960 och 1964 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist.

Fler Nyheter från förstasidan

Stolpe ut för Oscar i kamp om stor myndighet

FV avslöjar vem som är nära att vinna kampen om stor hyresgäst. Kunde blivit mycket viktigt kassaflöde för Oscar Properties.

Klart: Han blir ny vd för Vonovias båda svenska bolag

Nu påbörjar Vonovia förändringsarbetet i sina svenska bolag. Blir boss över nästan 40.000 svenska bostäder.

Balder förvärvar Scandichotell

FV erfar att ett Scandichotell om totalt cirka 11.000 kvadratmeter byter ägare.

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre

Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre. FV rapporterade löpande om höjdpunkterna från ”toppmötet”.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Mitt i Stockholms kommersiella centrum. FV berättar om hyresnivån.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Tillbaka till förstasidan