Areim köper DN-skrapan från Fabege för 3,5 mdr

Areim förvärvar DN-skrapan på Kungsholmen från Fabege. Priset är 3,5 miljarder kronor. Areim blir därmed dominerande ägare i området eftersom bolaget sedan tidigare äger två större fastigheter där och även har stora projektplaner.

Areim har förvärvat ett av Stockholms mest kända landmärken, DN-skrapan belägen på Kungsholmen, innanför Stockholms tullar. Fastigheten heter Trängkåren 7.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadrat är kontor och resterande del garage.

Säljare är Fabege. Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.554 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt.

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Då betalade Fabege 2,0 miljarder kronor – och då ingick även en fastighet i city i det priset, läs mer om den affären här. I slutet av 2014 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Fabege den cityfastigheten till Marginalen Group för 500 miljoner, läs mer här.

Utifrån den enkla siffermatematiken, och inga andra hänsyn tagna, så har fastigheten under Fabeges tolvåriga innehav ökat i värde från 1,5 miljarder till 3,5 miljarder – alltså upp 130 procent.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Tillträde sker den 23 januari 2020.

Fabege skriver i ett pressmeddelande att transaktionen medför en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 miljoner. Sammantaget innebär det en vinst om 395 miljoner efter skatt.

Fastigheten är i princip är fullt uthyrd. Bland annat sitter Bonnier News, med flaggskeppen Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, i en del av byggnaden. I själva skrapan, med ingång från Rålambsvägen 17, har bland annat MTR Stockholm sitt kontor.

Areims ambitionen att kunna öppna upp fastigheten mer för att tydligare integrera den i sin omgivning. Det har även under en längre tid funnits planer på att riva det stora kallgaraget som finns till vänster om DN och Expressens huvudentré. Där har Fabege smitt planer på ett högre bostadshus, läs mer här. Dock har projektidén kapats i höjd.

– Förvärvet av Trängkåren 7 ger oss stora möjligheter att utveckla inte bara en fastighet utan att bidra till utvecklingen av en stadsdel. Den typ av stadsutveckling har vi god erfarenhet av, dessutom äger vi sedan tidigare Trängkåren 6 (Sweco-huset) och är delägare i Lysbomben 5 (Socialstyrelsen) i samma område. Delmarknaden är en etablerad del av Stockholms innerstad där vi ser stor potential, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Areims stora projektplaner för Sweco-huset. Där planer Areim för ett nettotillskott av 16.000 kvm lokaler, läs mer och se projektbilder här. Areim köpte den fastigheten (Trängkåren 6) i februari 2018 från AMF Fastigheter för 1,7 miljarder kronor, läs mer om den affären här.

DN-skrapan uppfördes mellan åren 1960 och 1964 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen köper i svenskt turistparadis

Gör fastighetsköp utanför Norden. Läs även om norrmannens övriga fastighetsbestånd.

Här är NCC:s nya kontorssatsning

Redo för ny investering i Stockholm.

Arenabeslut i Göteborg skjuts upp – igen

Beslut kan fattas första januari 2020.

Värdet på säljaktuella Vällingby Centrum

Prioriterat att kontraktera rådgivningsbolag.

Lista: 36 nya i Gallerian – men tuffa utmaningar återstår

Flera butikslokaler på andra våningsplanet ännu tomma – mitt i Stockholm.

Fastighetsjuridik

Momsfrågan spökar kring coworking

Experter på Svalner går igenom riskerna.

Här är fastigheten som är värd nästan 10 miljarder

FV berättar om landets dyraste fastighet. Ökat i värde 115 procent på nio år.

Köper vårdfastigheter i Finland och kontor i Sverige

”Förvärvet innebär ett viktigt steg in i segmentet för äldreboenden i Finland”.

Första hyresgästen klar för jätteprojektet Varvsstaden

Välkänd arkitektfirma gör den första kontorsförhyrningen.

Två nya ägare till Lansa – vill dubbla till 7 miljarder

Vd Claes Malmkvist berättar om de framtida utmaningarna för det unga bolaget.

Här är norska krogkedjans expansionsplaner i Sverige

Familjeföretaget skyndar långsamt.

Storägare stöder jätteköpet av Hemfosa

Kämpar för att få igenom köpet av 40-miljardersbolaget.

”Etiska hackare” hyr 2.000 kvm – flyttar inom CBD

Lämnar Kungsgatan för att flytta till större lokaler nära Sergels torg.

Rutger Arnhult tar över stort projekt efter Björn Ulvaeus

Vill utöka projektet till 70.000 kvm. Planerar för bland annat 1.000 mindre bostäder.

Tillbaka till förstasidan