Areim köper DN-skrapan från Fabege för 3,5 mdr

Areim förvärvar DN-skrapan på Kungsholmen från Fabege. Priset är 3,5 miljarder kronor. Areim blir därmed dominerande ägare i området eftersom bolaget sedan tidigare äger två större fastigheter där och även har stora projektplaner.

Areim har förvärvat ett av Stockholms mest kända landmärken, DN-skrapan belägen på Kungsholmen, innanför Stockholms tullar. Fastigheten heter Trängkåren 7.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadrat är kontor och resterande del garage.

Säljare är Fabege. Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.554 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt.

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Då betalade Fabege 2,0 miljarder kronor – och då ingick även en fastighet i city i det priset, läs mer om den affären här. I slutet av 2014 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Fabege den cityfastigheten till Marginalen Group för 500 miljoner, läs mer här.

Utifrån den enkla siffermatematiken, och inga andra hänsyn tagna, så har fastigheten under Fabeges tolvåriga innehav ökat i värde från 1,5 miljarder till 3,5 miljarder – alltså upp 130 procent.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Tillträde sker den 23 januari 2020.

Fabege skriver i ett pressmeddelande att transaktionen medför en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 miljoner. Sammantaget innebär det en vinst om 395 miljoner efter skatt.

Fastigheten är i princip är fullt uthyrd. Bland annat sitter Bonnier News, med flaggskeppen Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, i en del av byggnaden. I själva skrapan, med ingång från Rålambsvägen 17, har bland annat MTR Stockholm sitt kontor.

Areims ambitionen att kunna öppna upp fastigheten mer för att tydligare integrera den i sin omgivning. Det har även under en längre tid funnits planer på att riva det stora kallgaraget som finns till vänster om DN och Expressens huvudentré. Där har Fabege smitt planer på ett högre bostadshus, läs mer här. Dock har projektidén kapats i höjd.

– Förvärvet av Trängkåren 7 ger oss stora möjligheter att utveckla inte bara en fastighet utan att bidra till utvecklingen av en stadsdel. Den typ av stadsutveckling har vi god erfarenhet av, dessutom äger vi sedan tidigare Trängkåren 6 (Sweco-huset) och är delägare i Lysbomben 5 (Socialstyrelsen) i samma område. Delmarknaden är en etablerad del av Stockholms innerstad där vi ser stor potential, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Areims stora projektplaner för Sweco-huset. Där planer Areim för ett nettotillskott av 16.000 kvm lokaler, läs mer och se projektbilder här. Areim köpte den fastigheten (Trängkåren 6) i februari 2018 från AMF Fastigheter för 1,7 miljarder kronor, läs mer om den affären här.

DN-skrapan uppfördes mellan åren 1960 och 1964 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan