Areim köper DN-skrapan från Fabege för 3,5 mdr

Areim förvärvar DN-skrapan på Kungsholmen från Fabege. Priset är 3,5 miljarder kronor. Areim blir därmed dominerande ägare i området eftersom bolaget sedan tidigare äger två större fastigheter där och även har stora projektplaner.

Annons

Areim har förvärvat ett av Stockholms mest kända landmärken, DN-skrapan belägen på Kungsholmen, innanför Stockholms tullar. Fastigheten heter Trängkåren 7.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadrat är kontor och resterande del garage.

Säljare är Fabege. Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.554 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt.

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Då betalade Fabege 2,0 miljarder kronor – och då ingick även en fastighet i city i det priset, läs mer om den affären här. I slutet av 2014 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Fabege den cityfastigheten till Marginalen Group för 500 miljoner, läs mer här.

Utifrån den enkla siffermatematiken, och inga andra hänsyn tagna, så har fastigheten under Fabeges tolvåriga innehav ökat i värde från 1,5 miljarder till 3,5 miljarder – alltså upp 130 procent.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Tillträde sker den 23 januari 2020.

Fabege skriver i ett pressmeddelande att transaktionen medför en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 miljoner. Sammantaget innebär det en vinst om 395 miljoner efter skatt.

Fastigheten är i princip är fullt uthyrd. Bland annat sitter Bonnier News, med flaggskeppen Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, i en del av byggnaden. I själva skrapan, med ingång från Rålambsvägen 17, har bland annat MTR Stockholm sitt kontor.

Areims ambitionen att kunna öppna upp fastigheten mer för att tydligare integrera den i sin omgivning. Det har även under en längre tid funnits planer på att riva det stora kallgaraget som finns till vänster om DN och Expressens huvudentré. Där har Fabege smitt planer på ett högre bostadshus, läs mer här. Dock har projektidén kapats i höjd.

– Förvärvet av Trängkåren 7 ger oss stora möjligheter att utveckla inte bara en fastighet utan att bidra till utvecklingen av en stadsdel. Den typ av stadsutveckling har vi god erfarenhet av, dessutom äger vi sedan tidigare Trängkåren 6 (Sweco-huset) och är delägare i Lysbomben 5 (Socialstyrelsen) i samma område. Delmarknaden är en etablerad del av Stockholms innerstad där vi ser stor potential, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Areims stora projektplaner för Sweco-huset. Där planer Areim för ett nettotillskott av 16.000 kvm lokaler, läs mer och se projektbilder här. Areim köpte den fastigheten (Trängkåren 6) i februari 2018 från AMF Fastigheter för 1,7 miljarder kronor, läs mer om den affären här.

DN-skrapan uppfördes mellan åren 1960 och 1964 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist.

Fler Nyheter från förstasidan

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Tillbaka till förstasidan