Anklagas sålt miljardhus två gånger

Krisdrabbade Landic kämpar för sin överlevnad. Nu anklagas bolaget dessutom för att sålt ett stort fastighetsbestånd i Sverige värt hela fem miljarder till två olika köpare. Såväl israeliska Trackside och dansken Ole Vagner hävdar att de har avtal för att köpa fastigheterna. Ett flertal jurister är inblandade för att lösa miljardtvisten.

Två bolag uppger sig ha köpt hus värda 5 miljarder. Nyhetsbrevet kunde i november avslöja att Keops grundare Ole Vagner köpte ett stort bestånd från Landic med fastigheter för motsvarande cirka fem miljarder kronor. Det han och ytterligare tre investerare förvärvade var Landics dotterbolag KEO IX, alltså innehållandes de fastigheter som ingick i det jätteförvärv från Kungsleden som ägde rum 2006 när Vagner fortfarande var högste ansvarig.

Vad som inte framkommit är att Vagner parallellt även försökt förvärva strukturerna med nummer VI och VII. I strukturerna finns fastigheter i Stockholmsområdet och Haninge som värderas till cirka 2,6 respektive 2,7 miljarder svenska kronor. Alltså samma fastigheter som Fastighetsvärlden för en månad sedan berättade att israeliska Trackside Holding signerat en överenskommelse om att få köpa. Vagner hävdar att han har en köpoption som nu Landic bortsett ifrån.

Parterna har under några månader talat med varandra via advokater. Michael Sheikh, CDO Landic Property säger till Fastighetsvärlden att det inte på något sätt rör sig om tvesalu.

– Den juridiska biten är helt klar för vår del och vi har inte gjort något fel. Det fanns en option för den nionde strukturen som löpte ut i slutet av mars och då försvann även möjligheten att förvärva det övriga vi diskuterat. Vi upplevde att Vagner inte lyckats gå i mål med de intressenterna i de övriga strukturerna. Man kan inte ha en option för alltid, säger Sheikh och kraftfullt dementerar uppgifter om att det ska finnas polisanmälningar.

Ole Vagner och sin sida hävdar att det finns underskriva köpavtal för även VI och VII och att Landic inte på något sätt kan upphäva avtalen. Vagner konstaterar att han har köpt fastigheterna.

– Helt fel. Nu är det Trackside som har fram till den sista juni på sig att lyckas med förvärvet och tala med intressenterna, obligationsinnehavarna, i de olika dotterbolagen, säger Michael Sheikh till Fastighetsvärlden.

Det tidigare dotterbolaget KEO IX är dock i Vagners händer. Struktur nummer VIII, som innehåller polis- och domstolsfastigheter runt om i Sverige, ingår ännu inte i några diskussioner med någon intressent.
Fastighetsvärlden Idag 2009-05-20

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan