Anders Nissen. Foto: Fastighetsvärlden

Anders Nissen avliden

En färgstark ledare i fastighetsbranschen har gått bort.
Anders Nissen blev endast 64 år gammal.

– Vi har idag tagit emot beskedet om Anders Nissens tragiska bortgång. Det är en stor chock och en obeskrivlig personlig förlust. Jag kan inte med ord beskriva den sorg och saknad vi alla känner. Våra tankar går särskilt till Anders och hans familj, säger Christian Ringnes, styrelseordförande för Pandox.

För en dryg vecka sedan meddelande Pandox att Nissen genomgick medicinsk behandling på grund av covid-19. Man räknade med att det skulle dröja en tid innan han kunde återgå till full tjänst, men verkligheten blev nu en helt annan och djupt tragisk.

– Styrelsen tvingas nu inleda sökandet efter en ny vd. Under denna process fortsätter Liia Nõu som tillförordnad vd och CFO. Anders Nissen lämnar efter sig en stark och beslutsför organisation som styrelsen känner stort förtroende för, säger Ringnes vidare.

Anders Nissen ledde Pandox under dryga 25 år, från att det skapades ur finanskrisen i mitten av 90-talet av Securum och Skanska, börsnoterades ett par år senare, köptes ut från börsen några år in på 2000-talet och sedan åter börsnoterades 2015. Anders Nissen var med med om att bygga upp Pandox till ett av Europas största hotellfastighetsbolag.

Han var självskriven som ledare med sin djupa kunskap, målmedvetenhet och entusiasm även om ägarsituationen förändrades över åren.

Just hotellbranschen som Pandox verkar i som fastighetsägare har drabbats stenhårt av covid-19. Det ger en extra tragisk dimension till Anders Nissens bortgång.

Vid sidan om jobbet hade han en stor passion för svensk handboll och var styrelseordförande i Svenska Handbollslandslaget AB till 100 procent ägt av Svenska Handbollförbundet. Jan Wifstrand, ofta sedd som moderator vid Fastighetsvärldens seminarier, ledamot i styrelsen:

– Det brukar heta att ingen är oersättlig. Men jo.

Anders Nissen kan inte ersättas av någon inom svensk handboll. Han har uträttat precis hur mycket som helst för sporten han älskade. Att jobba ihop med honom och stödja hans linje var rock’n’roll hela vägen. Hans kommersiella tänk, hans respekt för uppgiften, den obändiga viljan att nå resultat, hans kompisskap i alla väder…och hans härliga familj som alltid var med på resan. Min respekt är lika stor som min chock.

– Endast covid-19 kunde till sist knäcka Anders Nissen. Ingen och inget annat. Det är en oerhörd varningssignal angående denna sjukdom, avslutar Jan Wifstrand.

– Han var väldigt engagerad, lite mer än många företagsledare jag mött. Så sent som för någon vecka sedan uppmärksammade vi hans vd-ord i den senaste årsredovisningen och fann dem personliga, inspirerande och att de förmedlade en känsla av ett bolag vars medarbetare är på tårna för att ta sig igenom utmaningarna. Jag tror att han grundlagt en stark företagskultur som kommer infria hans tankar om framtiden. Men det är oerhört trist att han inte får vara med och se det förverkligas, säger Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.

Av storbolags-vd:arna var Anders Nissen den som varit vd näst längst, näst efter Hans Wallenstam.

Läs mer om Anders Nissens bakgrund i Fastighetsvärldens stora personporträtt som publicerades i magasinet 2012.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Tillbaka till förstasidan