Gatuplanen ska öppnas upp. Idag är de helst stängda. Illustration: Walk the Room.

AMF Fastigheter blåser ut 23.000 kvm på Söder

AMF Fastigheter är igång med ett stort projekt om 23.000 kvm lokaler mitt på Södermalm. Det handlar om att fylla de stora lokaler som SEB och Amex lämnat. Samtidigt satsar bolaget på stadsutveckling och öppnar upp de historiska kvarteren.

AMF Fastigheter är igång med en total utblåsning av lokalerna i fastigheten Vattenpasset 11 och även i delar av Trumman 2 vid Södra Stationsområdet på Södermalm. Det handlar om de lokaler som SEB respektive American Express nyligen lämnat. Totalt är det cirka 23.000 kvm lokaler som tomställts vid hörnet Rosenlundsgatan/Magnus Ladulåsgatan. Fastigheterna utvecklas under namnet Stockholmsverken.

– När två stora hyresgäster lämnar samtidigt så uppstår en drömchans för oss att utveckla området. Nu kan vi syssla med stadsutveckling, öppna upp kvarteren och ge dessa åter till stockholmarna, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef vid AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden i samband med en rundvandring i lokalerna.

AMF Fastigheter ska inom kort börja marknadsföra lokalerna för uthyrning och räknar med att hyresgäster ska kunna tillträda lokalerna under fjärde kvartalet 2018.

– Vi vill skapa platser där folk kan mötas. Under lång tid har lokalerna i gatuplanen varit helt stängda. Det handlar om 250 löpmeter som varit tillslutna. Vi har som ambition att öppna upp för bland annat fyra, fem restauranger och kaféer, säger Helgesson och visar runt på innegårdar och längs med Magnus Ladulåsgatan.

AMF Fastigheter räknar med att de två tidigare stora hyresgästerna kommer att ersättas med ett flertal mindre, och man ser gärna hyresgäster inom kreativa sektorer liknande de kvarvarande som finns där i dag och även i närbelägna Tobaksmonopolet och Fatburen.

Totalt rymmer de båda fastigheterna Vattenpasset 11 och Trumman 2 en uthyrbar yta om 33.600 kvm lokaler, varav alltså mer än två tredjedelar ingår i projektutvecklingen av Stockholmsverken.

Området innehåller svensk industrihistoria. En del av fastigheten Trumman 2 och Vattenpasset 11 innehåller äldre kulturhistoriskt intressanta byggnader där Luth & Roséns Elektriska AB från 1897 höll till. Företaget bidrog till bland annat elektrifieringen av Stockholm. På 1930-talet köptes bolaget upp av Asea och drevs vidare under namnet Stockholmsverken. I slutet av 1960-talet lades verksamheten ned. De äldsta delarna av fastigheten berörs inte av projektutveckling. Här finns bland annat hyresgäster som spelutvecklingsbolagen Rovio (ligger bakom spelet Angry Birds), arkitektfirman Arkitema Archtects, kommunikationsbyrån Edelman Deportivo och Greenpeace.

AMF Fastigheter köpte de aktuella fastigheterna från Skanska i en större paketaffär sommaren 2000. Då hade Skanska i slutet av 1990-talet uppfört de två mer moderna kontorsbyggnaderna som finns där nu, en på Trumman 2 och den som utgör Vattenpasset 11. SEB Kort flyttade dit hösten 1999 på ett tioårigt hyresavtal. Då var förhyrningen 9.000 kvm, vilket senare har utökats till att i stort sett gälla hela fastigheten Vattenpasset 11.

SEB har sedan halvårsskiftet flyttat till Arenastaden (dit även enheten vid Sergels torg flyttat och dit de anställda i Rissne ska flytta nästa sommar). American Express har flyttat till två olika adresser.

AMF Fastigheter äger totalt 47.300 kvm lokaler i närområdet runt Rosenlundsgatan vid Södra Stationsområdet, inklusive Tobaksmonopolet 6 som förvärvades 2013 för 520 miljoner kronor.

På Södermalm äger AMF Fastigheter totalt 131.800 kvm lokaler, inklusive förvärvet av 46.100 kvm stora Fatburen hösten 2015 för 3,1 miljarder och köpcentret Ringen vid Skanstull som tillträddes våren 2012.

AMF Fastigheter räknar med att ett större flertal hyresgäster framöver kommer att hålla till i lokalerna där det tidigare satt två större hyresgäster. Illustrationer: Walk the Room.
Tidigare tillslutna innergårdar ska öppnas upp och bli attraktiva mötesplatser.
Så här der den innergård ut som SEB Kort haft tillgång till – men inte gjort något av. Bild: Fastighetsvärlden.
Tänkt interiör i fastigheten Trumman 2. AMF hoppas bygga ett kluster av bolag inom kreativa branscher.
Per Helgesson, marknadsområdeschef vid AMF Fastigheter.
Så här ser fastigheterna vid Rosenlundsgatan och Magnus Laduläsgatan ut idag. Idag är gatulokalerna helt stängda, förutom en Lidlbutik. Bild: Fastighetsvärlden.
Fastigheten Trumman 2. Den äldre delen till vänster är nästan fullt uthyrd. Den nyare delen till höger har tomställes efter American Express. Bild: Fastighetsvärlden.
Fasaden längs Rosenlundsgatan. Strax söder ut ligger pendeltågsstationen Södra station.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan