Gatuplanen ska öppnas upp. Idag är de helst stängda. Illustration: Walk the Room.

AMF Fastigheter blåser ut 23.000 kvm på Söder

AMF Fastigheter är igång med ett stort projekt om 23.000 kvm lokaler mitt på Södermalm. Det handlar om att fylla de stora lokaler som SEB och Amex lämnat. Samtidigt satsar bolaget på stadsutveckling och öppnar upp de historiska kvarteren.

Annons

AMF Fastigheter är igång med en total utblåsning av lokalerna i fastigheten Vattenpasset 11 och även i delar av Trumman 2 vid Södra Stationsområdet på Södermalm. Det handlar om de lokaler som SEB respektive American Express nyligen lämnat. Totalt är det cirka 23.000 kvm lokaler som tomställts vid hörnet Rosenlundsgatan/Magnus Ladulåsgatan. Fastigheterna utvecklas under namnet Stockholmsverken.

– När två stora hyresgäster lämnar samtidigt så uppstår en drömchans för oss att utveckla området. Nu kan vi syssla med stadsutveckling, öppna upp kvarteren och ge dessa åter till stockholmarna, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef vid AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden i samband med en rundvandring i lokalerna.

AMF Fastigheter ska inom kort börja marknadsföra lokalerna för uthyrning och räknar med att hyresgäster ska kunna tillträda lokalerna under fjärde kvartalet 2018.

– Vi vill skapa platser där folk kan mötas. Under lång tid har lokalerna i gatuplanen varit helt stängda. Det handlar om 250 löpmeter som varit tillslutna. Vi har som ambition att öppna upp för bland annat fyra, fem restauranger och kaféer, säger Helgesson och visar runt på innegårdar och längs med Magnus Ladulåsgatan.

AMF Fastigheter räknar med att de två tidigare stora hyresgästerna kommer att ersättas med ett flertal mindre, och man ser gärna hyresgäster inom kreativa sektorer liknande de kvarvarande som finns där i dag och även i närbelägna Tobaksmonopolet och Fatburen.

Totalt rymmer de båda fastigheterna Vattenpasset 11 och Trumman 2 en uthyrbar yta om 33.600 kvm lokaler, varav alltså mer än två tredjedelar ingår i projektutvecklingen av Stockholmsverken.

Området innehåller svensk industrihistoria. En del av fastigheten Trumman 2 och Vattenpasset 11 innehåller äldre kulturhistoriskt intressanta byggnader där Luth & Roséns Elektriska AB från 1897 höll till. Företaget bidrog till bland annat elektrifieringen av Stockholm. På 1930-talet köptes bolaget upp av Asea och drevs vidare under namnet Stockholmsverken. I slutet av 1960-talet lades verksamheten ned. De äldsta delarna av fastigheten berörs inte av projektutveckling. Här finns bland annat hyresgäster som spelutvecklingsbolagen Rovio (ligger bakom spelet Angry Birds), arkitektfirman Arkitema Archtects, kommunikationsbyrån Edelman Deportivo och Greenpeace.

AMF Fastigheter köpte de aktuella fastigheterna från Skanska i en större paketaffär sommaren 2000. Då hade Skanska i slutet av 1990-talet uppfört de två mer moderna kontorsbyggnaderna som finns där nu, en på Trumman 2 och den som utgör Vattenpasset 11. SEB Kort flyttade dit hösten 1999 på ett tioårigt hyresavtal. Då var förhyrningen 9.000 kvm, vilket senare har utökats till att i stort sett gälla hela fastigheten Vattenpasset 11.

SEB har sedan halvårsskiftet flyttat till Arenastaden (dit även enheten vid Sergels torg flyttat och dit de anställda i Rissne ska flytta nästa sommar). American Express har flyttat till två olika adresser.

AMF Fastigheter äger totalt 47.300 kvm lokaler i närområdet runt Rosenlundsgatan vid Södra Stationsområdet, inklusive Tobaksmonopolet 6 som förvärvades 2013 för 520 miljoner kronor.

På Södermalm äger AMF Fastigheter totalt 131.800 kvm lokaler, inklusive förvärvet av 46.100 kvm stora Fatburen hösten 2015 för 3,1 miljarder och köpcentret Ringen vid Skanstull som tillträddes våren 2012.

AMF Fastigheter räknar med att ett större flertal hyresgäster framöver kommer att hålla till i lokalerna där det tidigare satt två större hyresgäster. Illustrationer: Walk the Room.
Tidigare tillslutna innergårdar ska öppnas upp och bli attraktiva mötesplatser.
Så här der den innergård ut som SEB Kort haft tillgång till – men inte gjort något av. Bild: Fastighetsvärlden.
Tänkt interiör i fastigheten Trumman 2. AMF hoppas bygga ett kluster av bolag inom kreativa branscher.
Per Helgesson, marknadsområdeschef vid AMF Fastigheter.
Så här ser fastigheterna vid Rosenlundsgatan och Magnus Laduläsgatan ut idag. Idag är gatulokalerna helt stängda, förutom en Lidlbutik. Bild: Fastighetsvärlden.
Fastigheten Trumman 2. Den äldre delen till vänster är nästan fullt uthyrd. Den nyare delen till höger har tomställes efter American Express. Bild: Fastighetsvärlden.
Fasaden längs Rosenlundsgatan. Strax söder ut ligger pendeltågsstationen Södra station.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan