Kontorsfastigheten Fatburen, ett stenkast från Medborgarplatsen på Södermalm. Här hade Skattemyndigheten under flera år sitt kontor.

AMF köper stora Fatburen för hela 3,1 miljarder

Årets näst största styckeaffär – 66.500 kr/kvm. AMF Fastigheter vann budkampen om den stora kontorsfastigheten Fatburssjön 10, även kallad Fatburen, på Södermalm.

Säljare är tyska Aareal Bank AG som haft CBRE som rådgivare. Wigge & Partners var juridisk rådgivare till Aareal. AMF har haft JLL som rådgivare.

Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 3,06 miljarder kronor.

Det är tredje gången som fastigheten säljs på tio år. Prislappen har varierat kraftigt. 2005 var den 1,95 miljarder (när Keops med Ole Vagner förvärvade) och 2007 var den 2,66 miljarder (när irländske O’Donnell köpte). För 4-5 år sedan kom det bud kring 2,3 miljarder men den dåvarande ägaren förkastade det (norska KLP gav då högsta budet).

Fastighetsvärlden avslöjade i början av september att fastigheten var till salu och skrev då att det väntades huggsexa om fastigheten (läs mer här). Fastighetsvärlden har sedan dess pratat med flera institutioner som varit mycket intresserade av att förvärva. Det har även funnits intresse från utländskt kapital.

Byggnaden omfattar totalt  46.000 kvadratmeter, vilket ger 66.500 kr/kvm. Enligt Fastighetsvärldens sammanställning är det årets hittills näst största affär med en styckefastighet i Sverige. Se hela topplistan över alla affärer här.

Läs hela den intressanta historien om Fatburen här. Dokumentet bär rubriken ”Tårar och skratt kring jo-jo-fastighet för miljarder”. Där finns även tidigare prislappar för Fatburen när fastigheten har sålt tidigare – och det är stora hopp!

Hyresgäster i Fatburen är bland annat DICE, Sungard, Miljömärkning Sverige och Stockholms Läns Landsting.

Fatburen är centralt belägen nära Medborgarplatsen, mellan Magnus Ladulåsgatan, Västgötagatan och Södermalmsallén. I byggnaden finns idag kontor, restauranger och gym. Fullt uthyrd kommer cirka 3.000 personer att arbeta i fastigheten.

– Södermalm har stor potential med en levande stadsmiljö och en bra blandning av bostäder, arbetsplatser, handel och nöjesliv. Med Fatburen kan vi komplettera vårt befintliga innehav runt Södra station och Skanstull. Genom att ta ett helhetsgrepp ökar vi trivseln och attraktionskraften för hela området på sikt, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef på AMF Fastigheter.

Fatburen är nästan fullt uthyrd och har under 2014 och 2015 anpassats för nya hyresgäster. Allmänna utrymmen har moderniserats, entréer byggts om och den tekniska standarden förbättrats. I närheten finns ett stort utbud av restauranger, butiker, service och utmärkta sp å rbundna kommunikationer.

– Kontorsmarknaden på Södermalm förändras och vi ser nya kluster av snabbväxande, kreativa bolag inom teknik, spel, design, reklam och media bland våra hyresgäster. När Citybanan är klar 2017 ökar tillgängligheten ytterligare och bidrar positivt till områdets utveckling, säger Mats Hederos, VD p å AMF Fastigheter.

Genom förvärvet uppgår AMF Fastigheters bestånd på Södermalm till 131.000 kvadratmeter uthyrbar area.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

AMF Fastigheter utökar beståndet på Södermalm med 46.000 kvm.
AMF Fastigheter utökar beståndet på Södermalm med 46.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan