Fullt pådrag vid Magnolias projekt i Ursvik, Sundbyberg. Bilder: Fastighetsvärlden

Allvarlig olycka med bygghiss – flera döda

En bygghiss har rasat 20 meter i Sundbyberg. Fem personer fanns i bygghissen när den föll fritt. Fastigheten Ursviks Torn utvecklas av Magnolia som sålt den vidare till CBRE IM.
– Det som inte får hända har hänt. Det är oerhört beklagligt, sa Magnolias regionchef Björn Bergman till Fastighetsvärlden strax efter olyckan.
Flera har avlidit, uppgav Expressen vid 16-tiden.

Annons

Larmet inkom strax innan 10.00 på måndagsmorgonen. Ambulans, polis och räddningstjänst var snabbt på plats med stora styrkor.

Olyckan har inträffat i Ursvik, i nordvästra Sundbyberg.

– Fyra till fem personer är allvarligt skadade, sa Kurt Jonsson på Räddningstjänsten strax därefter och berättade att man skickat akutläkarbil och fem ambulanser till platsen.

Bostadsprojektet det handlar om är Ursviks Torn som ska bli 14 våningar hög, stadsdelens högsta. Vid olyckstillfället var bygghöjden på tionde våningsplanet. Hissolyckan ska dock ha hänt från 20 meters höjd, enligt de uppgifter som kom direkt efter olyckan.

– Vi vet inte så mycket nu. Vi försöker samla in information om vad som hänt. Det är väldigt tragiskt, säger Björn Bergman till Fastighetsvärlden.

Magnolia Bostad förvärvade fastigheten från Hökerum Bygg. Bolaget håller nu på att färdigställa bostadshuset åt CBRE IM som för två år sedan köpt det i projektstadiet.

Det är Andersson Company som fått i uppdrag att uppföra byggnaden.

– Det är självklart jättetungt att det skett en olycka. I nuläget vet jag dock inte mer än den information jag fått av räddningstjänsten, sa Patrik Toresäter, vd på byggbolaget till DN vid lunchtid.

Enligt uppgift handlar det om en hiss som ska klara 15–20 personer. Bygghissen, som går på utsidan, ligger på backen när Fastighetsvärlden är på plats vid olycksplatsen under måndagsförmiddagen.

Polisen skriver på sin hemsida att en förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott och att man nu håller förhör med vittnen på plats. En teknisk undersökning kommer att utföras för att ta reda på orsaken till olyckan.

Vid lunchtid var skadeläget oklart. Det handlar dock om allvarliga, kanske livshotande skador, enligt blåljuspersonal på platsen. Vid 15-tiden uppgav räddningstjänsten att ”tre personer är allvarligt skadade och två lindrigt skadade”. De tre som var allvarligt skadade uppgavs ha skador så allvarliga att de bedömdes som livshotande.

På grund av att några av de inblandade byggarbetarna inte är identifierade liksom att anhöriga inte är underrättade meddelar polisen att man i nuläget, vid 15-tiden, inte kommer att kommentera hälsoläget ytterligare.

Enligt Expressens uppgifter har ”flera personer avlidit”, uppgav tidningen vid 16-tiden.

I Ursvik har tusentals bostäder byggts de senaste åren, främst flerfamiljshus.

Den aktuella fastigheten ligger i nordvästra delen av Ursvik, i riktning mot Rinkeby och Kista. Bredvid liggen en förskola.

Ursviks Torn ska innehålla 177 bostäder och tre lokaler när projektet är färdigställt. Bruttoarea är 10.850 kvm.

Fyra eller fem personer ska ha befunnit sig i den bygghiss som har rasat från 20 meters höjd. Enligt räddningstjänsten är personerna allvarligt skadade. Foto: Fastighetsvärlden
En bygghiss har rasat 20 meter vid ett bygge i Sundbyberg. På bilden syns bygghissen som rasat ner. Foto: Fastighetsvärlden
Så här ska Ursviks Torn se ut när byggnaden är färdigställd. Illustration: Lindberg Stenberg Arkitekter.

Hisstillverkaren Alimak skrev i ett mejl vid lunchtid under måndagen att man är på väg till olycksplatsen för att vara med och utreda vad som kan gått fel.

”Det är en standardmodell som har använts i över 20 års tid och som sålts i tusentals exemplar över hela världen. Vi känner oss därför trygga med att det är en säker produkt. Vi har inte tidigare varit med om en liknande olycka och därför blir det viktigt att ordentligt utreda vad som är orsaken till olyckan,” skriver Alimaks presschef Johnny Nyland.

Tomas Kullberg, ordförande på Byggnads region Stockholm Gotland, till DN:

– Det är en mycket vanlig hiss, finns på väldigt många byggen. Den är driftsäker och stabil, det går inte att köra den fel, så det handlar förmodligen om att någonting blivit fel när den monterats.

Sundbybergs stad har aktiverat sin krisgrupp efter olyckan. Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, uttrycker sin sorg över vad som hänt i Ursvik.

– Det är oerhört tragiskt. Mina tankar går till de drabbade och deras familjer, säger han till Expressen.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och ska genomföra en teknisk undersökning på platsen. Foto: Fastighetsvärlden
I Ursvik har tusentals bostäder byggts de senaste åren, främst flerfamiljsbostäder. Foto: Fastighetsvärlden
Polisen har upprättat stora avspärrningar kring olycksplatsen. Foto: Fastighetsvärlden
Foto: Fastighetsvärlden
Byggnation på 10:e våningen pågår. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Bostadsdagen 2024

Den 6 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan