Så här ska Hagastaden se ut när stadsdelen är färdigutvecklad.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Atrium Ljungberg har tecknat fem exploateringsavtal med Stockholms stad. Avtalen omfattar två bostadsrättshus med totalt 440 lägenheter (37.000 kvm BTA), fördelat på fyra etapper, samt ett kontorshus om 26.000 kvm BTA, ovanpå ett gemensamt garage i Hagastaden, Stockholm.

Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om Atrium Ljungbergs projektmöjligheter i stadsdelen – där bolaget redan i dag är en mycket stark fastighetsägare med totalt 80.000 kvm kontor, bland annat nya Life city.

Avtalet är en del av ”Nobel-dealen” där Atrium Ljungberg kompenserades kraftigt för att man gav upp en tomt vid Slussen så att politikerna och Stockholms stad kunde rädda en möjlig fastighet för Nobel center – läs mer här. Enligt Fastighetsvärldens bedömning har det nuvarande avtalet växt något i volym jämfört med det som Fastighetsvärlden berättade om våren 2020.

Exploateringsavtalet avser de tre kvarteren Stanford, Cambridge och Pisa, belägna i den östra delen av Hagastaden. Kontorsfastigheten, Pisa, kommer att bli porten in i Hagastaden norrifrån, på samma sätt som nyligen färdigställda Life City är söderifrån.

Kvarteret Pisa. Visionsbild: Atrium Ljungberg/ Gatun Arkitekter

Avtalen innebär att Atrium Ljungberg ska bygga det så kallade Bellmansgaraget med ca 285 parkeringsplatser och ovanpå detta uppföra tre nya kvarter. Den totala investeringen beräknas till drygt 5 miljarder kronor, varav markförvärvet bedöms till ca 2 miljarder. Marken kommer att betalas när respektive bostads- och kontorsprojekt startas och slutlig köpeskilling fastställs i samband med respektive tillträde. Affären är villkorad av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad. Byggstart av garage och grundläggning sker våren 2023, första bostadskvarteret slutet av 2024 och målsättningen är att samtliga kvarter ska vara färdigställda senast 2030.

– Vi har varit en aktiv fastighetsägare i Hagastaden i mer än 30 år och det känns fantastiskt att få möjlighet att fortsätta expandera här. Det är spännande att se hur platsen utvecklas och med en tunnelbana på plats 2028 blir området en naturlig del av innerstaden, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Klicka för större karta! Här syns alla kvarter i Hagastaden. Karta och innehåll från i november 2021. Karta: Stockholms stad.

– Samarbetet med Atrium Ljungberg innebär att vi möjliggör fler attraktiva bostäder och arbetsplatser i Hagastaden. Detta blir ett viktigt tillskott till Stockholm och en viktig del i arbetet med att utveckla en helt ny stadsdel, säger Anna König-Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms Stad.

Fram till 2030 planeras Hagastaden växa med 50 000 arbetsplatser och 6 000 nya bostäder och mitt i området planeras för ett av stadens största parkprojekt, som knyter ihop Hagastaden med Hagaparken och Brunnsviken. Atrium Ljungberg är en av de största fastighetsägarna, med 80 000 kvm kontor, i Hagastaden och har varit verksamma i området sedan drygt 30 år tillbaka.

Annica Ånäs och Anna König-Jerlmyr i FV:s montage efter ”Nobel-dealen”.
Atrium Ljungbergs bestånd och kommande projekt i Hagastaden.
Här ligger kv. Pisa. Illustration: Gatun.
Översiktskarta Hagastaden med blivande Atrium Ljungberg kvarteren Stanford, Cambridge och Pisa markerat med röd heldragen linje.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan