Ralf Spann blir ny vd vid Akelius.

Ralf Spann ny vd vid Akelius

Tysken Ralf Spann efterträder Pål Ahlsén som ny vd vid Akelius. Han blir därmed ansvarig för cirka 45.000 bostäder. Ralf Spann fick frågan via Facetime och samtalet varade i åtta minuter.

Därmed bekräftas Fastighetsvärldens uppgift om att det var en intern kandidat som låg bäst till.

Ralf Spann, började arbeta på Akelius för fjorton år sedan. Han blev först Head of Berlin, sedan Head of USA, och är idag Head of Europe där han haft hand om beståndet i Berlin, Hamburg, Paris och London. Han har därmed varit en av tre ”regionchefer” som rapporterat direkt till vd:n Pål Ahlsén.

Ralf Spann är tysk och arbetar från Berlinkontoret. Fastighetsvärlden kan dock berätta att Ralf Spann tillbringat en tid i Sverige, förutom vid alla besök vid huvudkontoret. 2004 studerade han ett år vid Jönköpings högskola som utbytesstudent. Nu blir han boss över ett bestånd fastigheter, som finns i sju länder, som är värderade till cirka 130 miljarder kronor.

Roger Akelius kommenterar utnämningen för Fastighetsvärlden:

– Jag har följt Ralf de senaste fjorton åren, från hans inträde i Berlin. Ralf är ambitiös och är den mjuka typen av ledare. Han har empati, är kamrat. Naturligtvis är han oerhört skicklig. Ralf har nog besökt de flesta husen som Akelius har.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ralf Spann fick förfrågan från Roger Akelius via Facetime i fredags klockan 12.43. Samtalet tog åtta minuter.

– Jag fick inte riktigt en fråga, utan mer en gratulation. Jag blev väldigt glad! Jag tvekade inte alls, utan tackade ja direkt.

Ralf Spann kommenterar utnämningen:

– Pål är på många sätt en sann förebild och mentor.  Pål bidrog till en inspirerande och tillitsfull arbetsmiljö. Hans ständiga strävan efter förbättring och hans inställning till livslångt lärande är unikt. Tillsammans säkerställer vi en smidig övergång.  Jag ser fram emot att leda Akelius tillsammans med mitt team mot nya mål.

Ralf Spann berättar att han kommer att vara stationerad i Berlin, men ofta resa till Stockholm.

Jordan Milewicz är för närvarande Head of Property and Business Department. Han har arbetat på Akelius sedan 2008, när han började som Asset Manager i München och kort därefter blev Head of Southern Germany.  2011 flyttade han till Kanada för att arbeta med att utveckla Akelius förvaltning i Toronto och Montreal.  2015 blev Jordan Head of US.  2016 flyttade han tillbaka till Berlin som Head of Property and Business Department.

– Det är dags att få tillbaka Jordan till förvaltningen. Regionen Europa kommer att dra nytta av hans stora erfarenhet från Nordamerika och som Head of Property and Business Department. Regionen Europa är i goda händer, säger Ralf Spann.

Jordan Milewicz:

– När jag fick samtalet, kände jag mig hedrad och stolt över att Ralf har förtroende för mig att leda regionen som han så framgångsrikt har lett de senaste åren.  Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet, både från förvaltningen och andra avdelningar, för att vidare utveckla Region Europa.

Läs gärna även FV:s intervju med Pål Ahlén där han berättar om sitt val att lämna bolaget och om höjdpunkterna under sina 16 år vid bolaget, varav tio som vd. Läs intervjun här.

Ralf Spann (trea från vänster) på besök vid Roger Akelius hus på Bahamas i samband med en kurs när han var nyanställd. Foto: Akelius

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan