2013: Plats 26-50
Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 allt eftersom nedräkningen fortlöper. Under första veckan redovisar vi fem placeringar varje vardag – alltid klockan 11.11. Platserna 11-25 redovisas vecka 45 och topp-10 under vecka 46.
Placeringarna 1-25 finns redovisade här.
Plats 26
Lars Johnsson,
Vasakronan
Vice VD och chef fastighetsinvesteringar Vasakronan och han har därmed haft fullt upp de senaste åren. Sedan AP Fastigheters förvärv av Vasakronan för fem år sedan har ”nya Vasakronan” gjort fastighetsaffärer för totalt cirka 30 miljarder kronor. Under det senaste året har det bland annat handlat om försäljningar på Lidingö och på Östermalm och förvärv i Sundbyberg och i Malmö (den nya delen av Triangeln från NCC). Sannolikt försökte Vasakronan även köpa den del av Nordstan som AMF Fastigheter sålde, men det blev Hufvudstaden som bjöd högst. Johnsson har en bakgrund inom AP Fastigheter där han hamnade när bolaget förvärvade det privatägda fastighetsbolaget Korbe 1994. Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen. (20)
Plats 27
Johan Bergman,
Niam
VD för den framgångsrika fonden som har riktigt mycket pengar att investera för och som dessutom behöver sälja en del. Enligt uppgift till FV var Niam under våren när att förvärva KF-portföljen. Bergman och kollegorna har varit mycket lyckosamma när det gäller att ”dänga väska” på Niams rundresor i världens för att resa pengar till nya fonder. Arbetet med den femte fonden resulterade till och med i att det blev en ”bonusfond” eftersom gensvaret var stort. Bergman tillträdde VD-stolen vid Niam 2006. Han hade då en 16 år lång karriär på Skanska bakom sig där han innehaft flera höga positioner och slutade som vice VD. Under det senaste året har Niam främst stått på säljsidan, i så väl Stockholm, Göteborg och Malmö som andel i köpcentrumbolag i Norge. (24)
Plats 28
Ivo Stopner,
Hufvudstaden
Många väntar på att Hufvudstaden ska dra igång ett större projekt i Stockholm – och det finns flera alternativ, både i CBD och nära Centralstationen. På transaktionsfronten har bolaget under det senaste året genomfört en ”klockren” affär i Göteborg när ytterligare en del av köpcentrumet Nordstan förvärvades. Bolaget är den i särklass största aktören inom området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln och som avgränsas av Birger Jarlsgatan, Norrlandsgatan och Hamngatan. Hufvudstaden har fortsatt varit framgångsrikt i att locka ”fina” butikshyresgäster till Bibliotekstan. Stopner är född i Prag och arbetat vid Hufvudstaden sedan 1990 och han blev VD 1999. Redan 1997 fick han erbjudandet – men tackade nej. (21)
Plats 29
Gustaf Hermelin,
Catena
För två år sedan mer eller mindre tvingades Hermelin bort från posten som VD i Klövern efter stora ägarförändringar i bolaget. Reträttposten blev ett annat börsbolag, Brinova, som han dock var med om att avnotera under hösten 2012. Gustaf Hermelin har inte stuckit under stol med att han gärna vill leda ett bolag på börsen och nu under hösten 2013 blev det åter verklighet i samband med att Brinova förvärvade majoriteten i Catena via en apportemission. Som VD i ”nya” Catena leder han ett bolag inriktat på logistik men med ett stort utvecklingsprojekt i Solna som extra krydda. Gustaf Hermelin är också en av de största aktieägarna i bolaget. Hermelin gillar fart o fläkt och har bland annat varit framgångsrik Trialförare, i världsklass. (28)
Plats 30
Anders Jarl,
Wihlborgs
Bolaget var sedan tidigare största ägare av kommersiella fastigheter i Malmö och Helsingborg och är efter köpet från Ikano i somras även den största ägaren i Lund. Bolaget är stor ägare i Västra Hamnen och kontrollerar Dockanområdet där Anders jarl stortrivs. Han blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Privat bor han i området Bunkeflo och han är engagerad i fotbollsklubben LB07. Anders Jarl vann som ung SM-medaljer i både simning och handboll. Han är uppväxt i Kristianstad. (34)
Plats 31
Claes Larsson,
Skanska
Byggjättens starke man när det gäller fastigheter. Ansvarig för alla fastigheter inom bolaget och inte minst storsatsningen på att bygga upp en fastighetsutvecklingsverksamhet i USA. Anställd inom bolaget sedan 1990 och är internt inom bolaget tippad som en klar kandidat till VD-stolen när den tjänsten blir ledig. Ligger bakom expansionen till Helsingfors och Oslo, där lite har hänt i den sistnämnda staden, samt att bolaget spridit verksamheten i Polen och Tjeckien utanför huvudstäderna. I Sverige ligger fokus på det egna nya huvudkontoret på Kungsholmen, ÅF-huset i Göteborg samt Malmö Live och Klipporna i Malmö. En problemlösare av hög rang, enligt kollegorna. Bördig från Trollhättan. (39)
Plats 32
Kerstin Lindberg Göransson,
Akademiska Hus
Tar ett rejält kliv uppåt på listan. Leder landets näst största fastighetsbolag och som dessutom har en imponerande projektportfölj på hela 26 miljarder kronor! Bolaget verkar dock på en marknad som särskiljer sig från merparten av landets övriga fastighetsbolags. Med en marknadsandel på 62 procent är bolaget den ledande hyresvärden för universitet och högskolor. Kerstin Lindberg Göransson tillträdde VD-stolen vid Akademiska Hus hösten 2011. Hon rekryterades från Swedavia där hon har var chef för Stockholm-Arlanda flygplats. (46)
Plats 33
David Mindus,
Sagax
Som VD och stor aktieägare i Sagax, har han lett ett av de mest nytänkande bolagen inom finansiering bland de börsnoterade fastighetsbolagen. Hans kunskap om alternativa finansieringsformer i kombination med långsiktiga fastighetsaffärer fick en kvalitetsstämpel i somras när Tredje AP-fonden investerade i Sagax via en riktad nyemission samtidigt som Sagax blev indirekt ägare till 15 procent i Tredje AP-fondens bolag Hemsö. En bidragande orsak till de affärerna sades vara att man önskade säkra upp hans roll i Hemsös styrelse.
Innan han för ett drygt decennium sedan lade grunden till det som idag är Sagax arbetade han bland annat med fastighetsinvesteringar på GE Capital. (43)
Plats 34
Tomas Ingemarsson,
AFA Fastigheter
Ingemarsson bär ”bara” titeln fastighetschef medan flera av hans institutionskollegor är VD. Bolaget gör normalt endast ett fåtal affärer varje år, men har under de senaste åren lagt i en högre växel. I år har bolaget dock ”bara” köpt HSB:s huvudkontor på Kungsholmen. På projektsidan var AFA Fastigheter, tillsammans med Skanska och ByggVesta, med i kampen att få bygga de båda höghusen i Hagastaden. Bolaget har nyligen beslutat att ta hem förvaltningen och bygga upp en egen organisation för det. Född i Örebro. Gillar fysiska utmaningar. Har genomfört flera Marcialonga men bytte i år ut det mot ett skidlopp på Lofoten där beväpnade jägare fick hålla björnarna borta. (29)
Plats 35
Per Berggren,
Hemsö
Fortsätter att klättra på listan och når nu den placering han hade som högst när han var VD vid Jernhusen. Efter en ganska lågmäld inledning vid Hemsö har han den senaste tiden varit väldigt aktiv genom att berätta om fördelarna med sitt bolag. Född i Boden, men uppväxt i Örnsköldsvik och Gävle. Karriären i övrigt har gått via BPA, Skanska Fastigheter, Drott och Fabege. Hemsö är landets största ägare av samhällsfastigheter. Hemsö var tidigare hälftenägt av AP3 och Kungsleden tills det förstnämnda köpte ut det andra bolaget. Därefter har Sagax kommit in på ett hörn. Bolaget har fortsatt hålla en god transaktions- och projekttakt. (38)
Plats 36
Peter Leimdörfer,
Leimdörfer
Konsultfirman håller till allra högst upp i Femte Hötorgsskarapan och fokuserar på att sy ihop de största transaktionerna. Peter Leimdörfer är en av grundarna till konsultbolaget som ju bär hans namn och som i fjol firade 25-årsjubileum. Efter studierna vid Handelshögskolan har han arbetet vid UBS Geneve som valutahandlare, som kapitalförvaltare vid Citibank i New York och suttit i ledningsgruppen vid Enskilda Securities. Peter Leimdörfer är även aktiv i den svenska ”kinafonden” White Peak Real Estate. Firman Leimdörfer har i år bland annar varit säljrådgivare åt GE i den stora 5,5-miljardersaffären. (37)
Plats 37
Lars Thagesson,
Hemfosa
Är numera Chief Investment Officer vid bolaget, alltså samma titel som han tidigare hade vid Kungsleden. Allmänt känd som ”Handelsresande i fastigheter”. Med tusentalet affärer gjorda kan han snabbt ge klart besked om han är intresserad. En av de i landet som tillbringat i särklass mest tid i bil för att spana in fastigheter och bedöma affärspotentialen. Han har på senare tid inte gjort så mycket affärer, först på grund av att bolaget inte lyckades sälja och nu för att bolaget avvaktar en börsnotering. Lars Thagesson är född i Hudiksvall och uppväxt i Lidköping. (30)
Plats 38
Kerstin Gillsbro,
Jernhusen
Hon har i tre år varit VD för bolaget med fastigheter i lägena som många konkurrenter vill åt. Våren 2012 var hon med och sålde bolagets klenod Kungsbrohuset för ett kanonpris. Nu har Jernhusen börjat bygga nya Station Stockholm City mittemot Stockholms centralstation. I Göteborg har bolaget utmanat politikerna och tjänstemännen genom att driva på utvecklingen närmast Centralstationen och i Malmö laddar bolaget för flera spännande delprojekt direkt väster om Centralstationen. På transaktionssidan har tempot varit lågt det senaste året, alltså bortsett från den ”hemliga” delförsäljningen av Friends Arena. På uthyrningssidan är hon känd för att ha lockat Starbucks till de första etableringarna i landets tre största städer. Gillsbro har ett mång mångårigt förflutet inom NCC där hon anställdes 1988 och 2003 blev hon chef för NCC Boende Sverige. (36)
Plats 39
Mats Andersson,
AP4
Sedan 2006 VD för Fjärde AP-fonden som är den av de fyra stora AP-fonderna som har minst tillgångar i fastigheter, men som gjort de mest opportuna investeringarna. Bolaget är bland annat delägare i Hemfosa och svenskbrittiska ASE Holdings. De största investeringarna finns dock i Vasakronan (25 procent) och Rikshem (50 procent). Mats Andersson har tidigare arbetat på bland annat Deutsche Bank, Tredje AP-fonden, Skandia Liv. SG. Warburg och Hägglöf & Ponsbach. Under sju år var han börsredaktör och partner på Affärsvärlden. På listan över styrelseuppdrag utöver Rikshem finns Svolder och Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden.
Plats 40
Jesper Göransson,
Peab
I mars i år fick Göransson ta över som tf VD och koncernchef i Peab. Men han blev även den långsiktiga lösningen på chefspositionen, ett beslut som fattades av styrelsen i mitten av augusti några veckor innan Göransson firade sin 42-årsdag. Jesper Göransson har en akademisk utbildning vid Lunds Universitet där han studerade nationalekonomi. När han var klar med studierna började han på Peab 1996, på finansavdelningen. Efter två år utsågs han till finanschef 1998. Efter åtta år i den positionen utsågs han till finansdirektör 2006 och därmed även medlem i Peabs koncernledning.
Plats 41
Fredrik Palm,
Alecta
Blev under våren 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna och efterträdde därmed Kent Jonsson som haft den positionen i elva år. Palm har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare arbetet vid CBRE och Ramböll. I Sverige har Alecta på fastighetssidan bland annat invigt det stora projektet Signalfabriken i Sundbyberg. I Stockholm arbetar bolaget med två större projekt för framtiden, dels att möjligen riva grannfastigheten till Sheraton och dels ett stort om- och tillbyggnadsprojekt vid Fridhemsplan. Alecta har under det senaste året förvärvat NCCs Ulleviskrapa i Göteborg och Västerport i Stockholm från Credit Suisse. Bolaget är även är den största ägaren i det konsortium som köpte 4500 lägenheter från Heimstaden. (42)
Plats 42
Lennart Sten,
GE Capital Real Estate
Den svenske europachefen vid GE Capital Real Estate står för årets rutschkaneåkning när det gäller placeringstapp i ”Mäktigastelistan”. Bolaget har sedan några år förklarat att fastighetsbeståndet i Europa ska minska kraftigt och istället ska verksamheten styras över till att syssla med utlåning. Hela det svenska beståndet av helägda fastigheter har till exempel nyligen sålts till Kungsleden i en affär om 5,5 miljarder kronor. Lennart Sten är stationerad i Paris men har även ett skrivbord i bolagets lokaler i Danderyd. Han har ett förflutet som militär. När ubåtshysterin var som värst och när en stor sovjetisk flotta var på väg mot Sverige ryckte Sten ut till försvar. Fienden ändrade dock kurs i sista stund. Den mest internationelle ”fastighetssvensken” är även utbildad jurist. Lennart Sten en stuga på Sandhamn där han försöker undvika att bli involverad i någon mordgåta. (15)
Plats 43
Tom Lindahl,
Tenzing
Tenzing firade fem år under försommaren och har en stabil position i toppen av transaktionsrådgivarna. Bolaget har under året bland annat genomfört den ”omöjliga” försäljningen av InfraCity och har nu försäljningsuppdraget för den stora KF-portföljen. Tenzing har idag totalt cirka 40 medarbetare i Sverige och Finland. Tom Lindahl har i ”Mäktigastelistan” varit stabil kring 30:e platsen under flera år men nu röstats fram till en lägre placering. Det blev stor uppmärksamhet när bolaget plötsligt värvande Lennart Schuss, men anställningen blev kortvarig. ”Deal-junkien” Lindahl är uppväxt i Djursholm och i Strängnäs och har en stuga längs Norrlandskusten. (32)
Plats 44
Stellan Lundström,
KTH
Under många år undervisade han många av dagens makthavare i fastighetsbranschen vid deras utbildning på KTH och inte sällan följdes det upp vid olika vidareutbildningar därefter. Men sedan 2008 är Lundströms främsta roll den som skolchef, dekan, vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. Han har författat många forskningsrapporter och böcker i fastighetsekonomiska spörsmål. Stellan Lundström har dessutom ofta medverkat i utredningar som initierats av andra aktörer med till fastighetsbranschen närliggande intressen, som Riksbanken, Fastighetsägarna med flera. Vid bankstödsprocessen i början av 90-talet spelade Stellan Lundström en nyckelroll då han på regeringens uppdrag ledde arbetet med kartläggning av värdefallet på svenska fastigheter och vilka förluster det innebar för de svenska bankerna. (33)
Plats 45
Agneta Jacobsson,
DTZ
Leder sedan mer än ett decennium DTZ Sweden och var även med och startade Värderingshuset på 80-talet, det som senare kom att utgöra grunden för DTZ i Sverige. Jacobsson är utbildad Civilingenjör vid KTH.
DTZ har haft en tuff period internationellt, men klarat sig hyfsat i Sverige och här expanderar verksamheten åter. Agneta Jacobsson har nu även fått det övergripande ansvaret för DZTs verksamhet i Norden. Under 2013 har Jacobsson valts in i styrelsen hos AMF fastigheter och hos Hifab.
Fram till våren 2012 var DTZ-koncernen noterad på Londonbörsen men verksamheten förvärvades då av australiensiska UGL. Någon egentlig integrering av affärsverksamheten har inte hunnit ske mellan företagen och UGL meddelade nu i somras att man avser att dela upp koncernen i två noterade bolag där DTZ åter blir ett självständigt noterat bolag. (40)
Plats 46
Torbjörn Wiberg,
Folksam
Sedan 2009 ansvarig för hela Folksamgruppens fastighetsinvesteringar. Var tidigare VD för Gyllenforsen Fastigheter som ingår i gruppen. Gjort flera köp de senaste åren, bland annat Kungsbrohuset och Whitehuset i Stockholm. Har även visat intresse för att köpa Fatburen i samma stad. Även framöver lär Folksamgruppen hålla hög förvärvstakt, och då är även Malmö intressant liksom hyresrätter i Storstockholm och vårdboenden. Wiberg arbetade tidigare vid Diligentia. (50)
Plats 47
Marita Loft,
Storebrand
Sedan ett och ett halvt år är Marita Loft VD för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige som till stor del sker genom Storebrands svenska livförsäkringsbolag SPP och dess dotterbolag SPP Fastigheter. Det svenska beståndet är under uppbyggnad och omfattar idag direktägda fastigheter för nära 3 miljarder. Siktet är för närvarande inriktat på ett bestånd kring 11 miljarder. Nyligen berättade Marita Loft att beståndet framöver till 20-25 procent ska bestå av samhällsfastigheter. Loft är civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och har över 20 års erfarenhet från olika positioner inom fastighetsbranschen. (47)
Plats 48
Lars-Åke Tollemark,
Unibail-Rodamco
Utsågs i juli till bolagets nordiske VD. Var då sedan 2010 Director of Operations Nordic på det franskägda bolaget. I sin tidigare karriär har han arbetat som VD för retailbolag inom sport- och modebranschen. Unibail-Rodamco har nyligen byggt ut Täby Centrum och ska utöka ännu mer där. Bolaget är även igång med bygget av maffiga Mall of Scandinavia i Solna. Han tillbringar dock stora delar av sina dagar i MOOD – där bolaget har sitt kontor. (NY)
Plats 49
Hans Lind,
KTH
Debattglad professor vid Institutionen för Fastigheter och byggande på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. Uppskattad föreläsare som dessutom är mycket produktiv i form av utredningar och rapporter. Det senaste året har hans expertis i bostadsfrågor varit mycket efterfrågad. Suckar vanligtvis numera djupt när han får frågan ”Har vi en bostadsbubbla?”. Hans Lind är en av de som ingår i Bokriskommittén som handelskamrarna i de tre storstäderna samt Fastighetsägarna tog initiativet till tidigt i höstas. (NY)
Plats 50
PG Persson,
Platzer
Göteborgare och tennisspelare som snart även är börs-VD. Har under året gjort alla göteborgare, och många andra, glada genom att sälja en grannfastighet invid Liseberg till Göteborgs stad så att nöjesparken kan expandera. I övrigt har det främst handlat och förvärv under de senaste åren och fastighetsvärdet är numera över sex miljarder kronor. Bolaget tror hårt på Gårda och har numera sin logga på skrapan som tidigare var känd som Canonhuset. (NY)