ACTA erbjuder skattegynnad men dyr placering

Annons

Privata Affärer har tittat på de sparprodukter som norska ACTA, som förra året placerade för flera miljarder i svenska fastigheter, erbjuder privatpersoner i Sverige. Det man erbjuder är aktier i ett fastighetsbolag med hyresfastigheter som ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås Linköping och Karlstad. Det lägsta belopp som kan placeras är 50000. Sparandet sker på 12 års sikt. Under resans lopp ska placerarna få en utdelning om minst 4 procent per år. Bolaget upplöses i slutet av perioden och investerarna måste sälja sina aktier, vars värde utvecklats i takt med fastigheternas värde. Privata Affärer ser både både fördelar och nackdelar. Fördelarna är att skatten är låg. Det är onoterade aktier så ingen förmögenhetsskatt utgår. Utdelningen beskattas som i ett fåmansföretag. Vid 5 procent i utdelningen blir det ungefär 4,5 procent efter skatt . Skatten kan skjutas upp genom en konstruktion med återlösen av vissa aktier, som kallas inlösenaktier. När bolaget upplöses efter högst tolv år blir det vanlig kapitalvinstskatt, som nu är 30 procent. Sannolikheten är stor för en betydligt bättre avkastning än på en ränteplacering. Det finns möjlighet till extra bra avkastning om de köpta fastigheterna ombildas till bostadsrätter eller om det blir en avreglering på den svenska hyresmarknaden.Nackdelarna är att riskerna är större än vad Actas säljare vanligtvis nämner. Det finns risker i fastighetsmarknaden med kraftiga svängningar av ränta och inflation. Riskerna har minskats genom långa bindningstider på lånen och genom att välja stabila fastighetsmarknader. Man ska också kunna avvara pengarna i tolv år. Först efter fyra år kan man sälja men då till en hög avgift, ca 3,5 procent. Skattesystemet kan dessutom förändras. Kostnaderna för att finna fastigheter, värdera och administrera är höga. Dessa tillsammans med Actas vinst motsvarar ca 12 procent av insatsen. Dessutom tar Acta 1,5 procent i courtage.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan