Illustration ur magasinet Fastighetsvärlden Nr 10/2015. Där beskrevs bolagets resa från "ful ankunge till vacker svan".

Kungsleden förvärvar för 3 miljarder i Stockholm

Annons

Tham och Brummer säljer – Snabb affär efter smal försäljningsprocess. Kungsleden förvärvar fyra fastigheter på Gärdet och en i Hammarby Sjöstad i Stockholm för 3 miljarder kronor och skapar därmed ett nytt innerstadskluster. Den totala uthyrningsbara arean är 96.000 kvm. Se fastigheterna på en flygbild nedan.

Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter AB. I det bolaget har, enligt Fastighetsvärldens källor, familjerna Brummer och Tham stora ägarintressen. Bolaget förvaltas av Estancia Fastigheter.

Newsec har i transaktionen varit rådgivare till säljaren. Annordia har varit rådgivare till Kungsleden angående hotelldelarna.

Fastigheterna Rotterdam 1, Tegeludden 13, Stettin 5 och Stettin 6 ligger på Gärdet-Frihamnen och Godsvagnen 9 i Hammarby Sjöstad. Bland hyresgästerna märks bland andra Tullverket, Fortifikationsverket, Biz Apartment, Axfood samt Procter & Gamble och hyresvärdet uppgår till 200 miljoner kronor. Uthyrningsgraden idag är 92 procent och den genomsnittliga återstående hyreskontraktsdurationen uppgår till 4,4 år.

De fem fastigheterna:

  • Stettin 6, Tegeluddsvägen 96-100. Yta: 25.899 kvm, varav 23.100 kvm kontor.
  • Stettin 5, Tegeluddsvägen 82-86. Yta: 16.999 kvm, varav 187 kvm kontor.
  • Tegeludden 13, Tegeluddsvägen 70-80.  Yta: 20.595 kvm, varav 16.926 kvm kontor.
  • Rotterdam 1, Hangövägen 18-20. Yta: 24.997 kvm, varav 24.550 kvm kontor.
  • Godsvagnen 9, Virkesvägen 21B.  Yta: 7.500 kvm, varav 0 kontor.

I och med förvärvet etablerar Kungsleden ytterligare ett kluster, i Gärdet/Frihamnen, med totalt 88.500 kvm uthyrningsbar area, vilket kommer att komplettera bolagets kontors- och hotellerbjudande i stockholmsregionen i form av bland annat klustren Danderyd Kontor, Kista City, Västberga och Västra Kungsholmen/Vasastan.

Fastigheterna på Gärdet-Frihamnen tillträds den 1 december och tillträdet av fastigheten i Hammarby Sjöstad sker efter att nybyggnationen är färdigställd vilket beräknas ske till våren 2017.

– Jag är oerhört stolt och glad över att vi nu lyckats förvärva ett kluster av fastigheter i ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden och därmed väsentligt stärker vårt kunderbjudande i Stockholms innerstad. Genom förvärvet överträffar vi vårt expansionsmål för 2017 då vi når 27 miljarder i fastighetsvärde redan i år och mer än 40 procent av det totala fastighetsvärdet kommer att vara i Stockholm, säger Biljana Pehrsson, VD Kungsleden.

Säljaren kommenterar affären:

– Vi är väldigt nöjda över att göra affär med Kungsleden. Vi har varit aktiva i Värtahamnen de senaste åtta åren och har till stora delar fullföljt vår plan och vi känner att det nu är rätt läge att lämna över stafettpinnen. Nu övergår vårt fokus till att vidareutveckla vårt koncept för Biz Apartment som dessutom blir en betydande och långsiktig hyresgäst i beståndet, säger Jan-Åke Glommen, VD och delägare på Djurgårdsstadens Fastigheter.

Dan Sandstedt, Head of Property Transaction, på Newsec som var säljarens rådgivare:

– Det är självklart mycket glädjande att bidra till en affär med strategiskt vikt för några av våra viktigaste kunder. Att det dessutom är en av årets största transaktioner känns extra stimulerande.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills fjärde största transaktion.

Gärdet-Frihamnen ligger i Norra Djurgårdsstaden som är ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden. I denna nya stadsdel uppförs 12.000 bostäder, 35.000 arbetsplatser, en modern hamn och ny infrastruktur i form av Spårväg City och Norra Länken. Stadsdelen fick dock ett rejält bakslag när SEB meddelade att man inte valde att gå vidare med planerna att flytta sitt stora kontor dit (hamnade i Arenastaden istället).

Lånefinansiering för fastighetsförvärvet har av Kungsleden avtalats i form av en sexårig kredit från Danske Bank till marknadsmässiga villkor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-10-16

De fyra fastigheterna som Kungsleden köper.
De fyra fastigheterna som Kungsleden köper.
En av fastigheterna som Kungsleden förvärvar.
En av fastigheterna som Kungsleden förvärvar.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan