Migrationsverket tecknar hyresavtal med Peab

Annons

Antal i Klippan. Efter dialog med Peab tecknar nu Migrationsverket avtal om Ljungbyhed Park i Klippans kommun. Många människor söker nu asyl i Sverige och Migrationsverket behöver fler boendeplatser.

Till en början öppnar hotellbyggnaden om cirka 120 platser som ett så kallat ankomstboende. Avtalet gäller från och med den 1 oktober.

– Den verksamhet vi nu öppnar på Ljungbyhed park är en viktig del i vårt nuvarande arbete med att på ett säkert sätt ta hand om de personer som söker sig till oss, säger Åsa Lindberg, regionchef i region Syd.

Migrationsverket ansvarar för driften av ankomstboendet och nu börjar arbetet med att iordningställa boendet. Under vistelsetiden får de asylsökande vila, möjlighet att tvätta kläder och att sätta igång med att registrera sin asylansökan. Efter tre till sju dagar ska de erbjudas annat boende i landet. De första kan flytta in redan till månadsskiftet.

Anläggningen hyrs av Peab i dess befintliga skick under tre år. Det erbjuder Migrationsverket en beredskap om situationen kräver det. Därför kan anläggningen i sin helhet att succesivt komma tas i bruk. Det skulle innebära att det finns en beredskap på cirka 1 000 platser.

– Peab har som samhällsbyggare och stor aktör i Sverige möjlighet att bidra till hjälparbetet i den flyktingsituation som råder. Efter förfrågan från Migrationsverket kan vi, i samband med att vi tecknat avtal idag, omedelbart ställa Ljungbyhed till förfogande för ankommande flyktingar. Detta känns naturligtvis oerhört bra, säger Tomas Anderson, affärsområdeschef för Projektutveckling på Peab.

Klippans kommun är informerad om planerna. I det rådande läget är kommunens beredskap att kunna bidra i olika sammanhang god och Klippans kommun är positiv till att andra aktörer tar ett aktivt ansvar. Kommunen vill uppmuntra och stötta frivilligorganisationer i närområdet som vill göra en insats och på det sättet bidra till verksamheten.

– I Klippans kommun har Peab en anläggning som väl lämpar sig för mottagning för flyktingar. Jag hoppas och tror att Ljungbyhed och dess invånare välkomnar dessa människor och ser att det finns unika fördelar med en mottagningsenhet på orten. Det kommer i förlängningen att ge arbetstillfällen, ökad handel och utbyten av erfarenheter, Kerstin Person, Kommunalråd (S).

Boende i Ljungbyhed kommer inom en månad att bjudas in till ett allmänt informationsmöte av Peab och Migrationsverket, där också Klippans kommun kommer att delta.

De senaste sju dagarna har närmare 7 000 personer sökt asyl i Sverige. Samtidigt är nu över 100 000 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Det ställer stora krav på Migrationsverket som bland annat ordnar fram boenden till alla som behöver.

Migrationsverket bedömde i sin senaste prognos i juli att 74 000 asylsökande kommer till Sverige under 2015. Under hösten kan prognosen sannolikt behöva skrivas upp.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan