Rikshem köper helt kommunalt bolag i Upplands Väsby

Annons

Köper för 720 miljoner – Äger 10.000 bostäder mellan Stockholm och Uppsala. Rikshem förvärvar det allmännyttiga bolaget Bo i Väsby AB. Säljare är Upplands Väsby kommun. Affären omfattar en total uthyrningsbar yta på cirka 44.000 kvadratmeter. Köpeskillingen är cirka 720 miljoner kronor, vilket ger 16.360 kr/kvm.

Det inkom 14 indikativa bud och företrädare för fyra av bolagen fick presentera sitt bud ytterligare samt justera budet. Enligt Fastighetsvärldens källor var det näst högsta och det tredje högsta budet på cirka 700 miljoner kronor, alltså en differens på mindre än 3 procent till det vinnande budet. Det fjärde budet som utvärderades var på 640 miljoner.

I förvärvet ingår 652 lägenheter varav 54 studentlägenheter. Alla fyra fastigheter ligger i Upplands Väsby och på båda sidor av E4:an. Totalt rör det sig om 42 byggnader. Från och med den 18 augusti tar Rikshem över fastigheterna och kommer att förvalta dessa i egen regi.

Hyresvärdet är 49,9 miljoner kronor och driftnettot är 29,3 miljoner kronor.

Kommunens rådgivare i affären är PwC och advokatfirman Foyen.

– Jag är glad att Upplands Väsby kommun har funnit en stark, stabil och framtidsinriktad strategisk partner för Väsbys bostadsutveckling. Det innebär att vi säkrar en långsiktig och professionell förvaltning till våra nuvarande hyresgäster, samtidigt som vi lägger grunden för en hög byggtakt, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.

– Vi är stolta och mycket glada över att förvärva Bo i Väsby. Genom köpet av ett allmännyttigt bolag befäster vi vår position som den nationella allmännyttan. Med tydlig affärsmässighet, egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunerna fortsätter vi enligt vår ambition att växa i hög takt i tillväxtregioner, säger Ilija Batljan, vice VD och chef för affärsutveckling på Rikshem.

Samtidigt som affären genomförs kommer Rikshem att få markanvisningar för uppförande av motsvarande 150–200 hyreslägenheter i Upplands Väsby. Rikshem ska bland annat utveckla delar av projektet Fyrklöverns andra etapp.

Efter förvärvet äger Rikshem nästan 10.000 lägenheter, inklusive nybyggnation, i korridoren från Stockholm till Uppsala. Bolaget är en riktigt stor aktör i Uppsala liksom i Knivsta och Sigtuna.

Rikshem äger bostäder och samhällsfastigheter på en lång rad orter i Sverige. Totalt förvaltar Rikshem över 21.000 bostäder inklusive många boenden för äldre och studentbostäder. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pension.

Fastighetsvärlden Idag 2015-05-12

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan