Hans Eliasson, Maria Wetterstrand, Margot Wallström och Per Eriksson.

Familjen Eliasson instiftar stort miljöpris

Annons

Fastighetsvärlden i exklusivt samarbete. Familjen Eliasson tar initiativ till ett nytt, stort miljöpris för att främja energieffektivt byggande. Satsningen görs via Stiftelsen för energieffektivt byggande och priset, Årets Framtidsbyggare, har en årlig prissumma på hela 1,2 miljoner kronor. Kapital är dessutom donerat för att kunna dela ut priset under tio år framöver.

– Vi vill vara aktiva och sträva mot ett större samhällsansvar. Därför premierar vi nu personer som gjort särskilda insatser för energieffektivt byggande, säger Hans Eliasson till Fastighetsvärlden. Familjen Eliasson driver flera stiftelser och är bl a huvudägare till Svenska Hus och MVB.

Årets Framtidsbyggare delas ut i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden och vinnarna presenteras den 18 september vid en ceremoni i Lund.

Det exklusiva samarbetet med Lunds universitet och Fastighetsvärlden innebär bland annat att prisutdelningen sker i Lund, i Gamla Biskopshuset, och prisutdelare är Margot Wallström, styrelseordförande för Lunds universitet. Fastighetsvärlden kommer inom någon vecka att berätta mer om priset och givetvis rapportera från prisutdelningen och presentera vinnarna.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med i arbetet med att dela ut detta prestigefulla pris och är glada för förtroendet från stiftelsen att få vara först med att få berätta om satsningen, säger Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.

Juryn för Årets Framtidsbyggare består av Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, Anna Sander, VD för IQ Samhällsbyggnad, Lars Vardheim, VD Svenska Hus och Johan Ellerstedt, VD MVB. Juryns ordförande är Thomas B Johansson, professor emeritus och fd chef för Internationella Miljöinstitutet.

Den årliga prissumman på 1,2 miljoner kronor fördelas på tre kategorier – Årets innovatör, Årets opinionsbildare och Årets talang.

Årets innovatör kommer att tilldelas en eller flera personer som i sitt arbete, eller i sin forskning, kommit med betydande insikter eller lösningar kring energieffektivt byggande. Innovationen ska ha haft praktisk påverkan på hur hus planeras, konstrueras eller byggs. Prissumman är på hela 750.000 kronor.

Årets opinionsbildare tilldelas en eller flera personer, alternativt en organisation, som arbetat för att sprida kunskap om energieffektivt byggande till beslutsfattare eller allmänhet. Priset belönar genomförda aktiviteter och prissumman är på 250.000 kronor.

Årets talang är ett pris som delas ut till studenter vid Lunds universitet som visat särskilt intresse och talang för energieffektivt byggande. Prissumman är på 200.000 kronor och fördelas på flera personer.

Mer information om Årets Framtidsbyggare finns på http://aretsframtidsbyggare.se/.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-28

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan