En välkänd trio driver höghusprojektet ”Stockholmsfyren”. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.

Hopp om 207 meter hög skrapa vid Ropsten

Annons

Nu högre – Se fler nya bilder nedan – Del av nytt nav. Trion Familjebostäder, Areim och Skanska har lite i det dolda i fyra år drivit det stora projektet Stockholmsfyren i Ropsten, Stockholm. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att projektet ritats om – och blivit hela 207 meter högt.

Det aktuella markområdet ligger på den norra sidan av Lidingöbron där det ska skapas en ny knutpunkt där tunnelbanan ska möta den kommande förlängda spårvagnslinjen från city. Projektet går framåt i maklig takt och många frågor återstår att lösa innan projektet kan realiseras, bland annat inväntas besked från landstinget och staden kring infrastruktursatsningarna. Några bindande avtal finns inte från någon part.

Det som trion skissar på är en bostadsskrapa i cirka 60 våningar med både hyresrätter och bostadsrätter som allmännyttiga Familjebostäder respektive Skanska står bakom. Totalt handlar det om cirka 300 lägenheter. Areim ska enligt planen äga de kommersiella lokalerna längst ner. Under huset ska det finnas utrymme för buss-, t-bane- och spårvagnsstation.

Håkan Siggelin.
Håkan Siggelin.

– Det är mycket som återstår att lösa innan det kan bli aktuellt med byggstart. Det är ett komplicerat projekt och inte lätt att bygga på höjden, säger Håkan Siggelin, chef projektutveckling vid Familjebostäder, till Fastighetsvärlden och konstaterar att antalet våningar har varierat under årens gång.

– Enligt det senaste och omritade förslaget handlar det om en 207 meter hög byggnad. Vi är i ett tidigt skede och vi diskuterar idéer. Det är ett väldigt bra förslag och tanken är att vi ska göra det i ett gemensamt bolag, att 3-dela är svårt, säger Ola Jansson, affärsutvecklare vid Skanska, till Fastighetsvärlden om huset som vid tidigare ritningar varit 187 meter högt.

Runt årsskiftet presenterade Alessandro Ripellino Arkitekter ett omarbetat förslag.

Alessandro Ripellino.
Alessandro Ripellino.

– Nu är det en helt rund höghusbyggnad, tidigare var byggnaden lite oval. Nu är det ett mer rationellt hus som kommer att vara enklare att bygga. Jag hoppas att det kommer att bli av, säger Alessandro Ripellino till Fastighetsvärlden.

– Tanken är att det ska bli en restaurang högst upp, så att huset blir tillgängligt för allmänheten, fortsätter Ripellino.

Ola Jansson konstaterar att trion även måste avvakta vad staden har för planer för området och att det händer mycket i närområdet just nu.

Areim ska enligt planerna ta hand om de kommersiella lokalerna i projektet. Leif Andersson, grundare, är försiktigt optimistisk:

Leif Andersson.
Leif Andersson.

– För vår del handlar det troligen om lokaler främst i form av terminalservice.  Men det kan ändras. Det viktiga är att helheten blir så bra som möjligt, säger Andersson och konstaterar att uthållighet är viktigt om ett stort projekt som detta ska förverkligas.

Areim ligger tidigare bakom bland annat konferensanläggningen Waterfront. Alla tre bolag har varit inblandade i projekt på Västra Kungsholmen som fått ett bra mottagande. Alessandro Ripellino har till exempel ritat Lindhagenskrapan åt Familjebostäder.

Det planeras för tillfället ytterligare två omtalade höghusprojekt i Sverige. I Göteborg planerar SEFA för en 201-metersskrapa, ”Karlavagnstornet”, på Lindholmen och där pågår en arkitekttävling. I södra Stockholm, vid Telefonplan, planerar SSM för en 237 meter hög bostadsskrapa. Projektet bär namnet ”Tellus Tower” och har ritats av Gert Wingårdh.

Fastighetsvärlden Idag 2014-03-25

Skrapan kan enligt planerna bli hela 207 meter hög – om den blir av. Vy från Lidingöbron. Till höger syns den nya spårvägen som ska ersätta Lidingöbanan.
Skrapan kan enligt planerna bli hela 207 meter hög – om den blir av. Vy från Lidingöbron. Till höger syns den nya spårvägen som ska ersätta Lidingöbanan. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
”Stockholmsfyren” ska enligt idén innehålla både hyres- och bostadsrättslägenheter. Högst upp skissas det för en restaurang, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.
”Stockholmsfyren” ska enligt idén innehålla både hyres- och bostadsrättslägenheter. Högst upp skissas det för en restaurang, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
Sedan 2009 har parterna arbetat med projektet. När en nattvy från Lidingö som även förklarar projektet namn, ”Stockholmsfyren”.
Sedan 2009 har parterna arbetat med projektet. När en nattvy från Lidingö som även förklarar projektet namn, ”Stockholmsfyren”.Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
I en illustration utan höghusdelen syns det hur tunnelbanans ändstation kommer fram i de nedre delarna av huset. Fastigheten ska även bli ett nav där spårvägen ansluts. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
I en illustration utan höghusdelen syns det hur tunnelbanans ändstation kommer fram i de nedre delarna av huset. Fastigheten ska även bli ett nav där spårvägen ansluts. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
Så här kan "Stockholmsfyren" komma att se ut om projektet genomförs. Alla skyskrapeprojekt i Sverige vid sidan av Turning Torso har dock hittills stannat på ritbordet. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.
Så här kan ”Stockholmsfyren” komma att se ut om projektet genomförs. Alla skyskrapeprojekt i Sverige vid sidan av Turning Torso har dock hittills stannat på ritbordet. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan