Södermalm hetast för snabbväxande spelutvecklare

Annons

Mer än dubblad kontorsyta på två år. Det går bra för de svenska dataspelsutvecklarna – både omsättning och sysselsättning växer i rekordfart. Sedan 2006 har omsättningen ökat med i snitt 34 procent per år, och bara mellan 2011 och 2012 var tillväxten hela 60 procent. Enbart i Stockholm har spelutvecklarna cirka 1130 anställda och de beräknas hyra strax under 19 000 kvadratmeter kontorsytor, mer än en fördubbling på bara två år. Det visar en rapport som konsultföretaget DTZ tagit fram. Omsättningen spås fortsätta växa snabbt och likaså behovet av lokaler.

Undersökningen visar att företagen har en mycket stark preferens för att sitta i innerstaden, med Södermalm som absolut favorit. Ett dataspelskluster håller på att etableras mellan Slussen och Skrapan (Medborgarplatsen).

Anledningen till att Södermalm är så hett är framförallt att företagen tilltalas av den kreativa andan och bohemiska livsstilen som karaktäriserar stadsdelen.

– De ser sig absolut inte som IT-bolag, utan känner mycket mer samhörighet med kreativa branscher som mode, media, film och arkitektur, säger Karin Witalis, analyschef på DTZ som genomfört undersökningen.

Andra saker som talar för Söder är att det finns dataspelsutbildningar där, att många anställda bor där eller söderut och att kollektivtrafiken är väl utbyggd. Om företagen tvingas välja ett läge utanför tullarna är det i första hand söderförorter som gäller, Globen anses till exempel vara attraktivt.

Vad gäller själva byggnaden är kraven inte så stora, den får gärna vara ganska anonym och läget upplevas som lite hemligt. Interiört är det däremot ganska vanligt att företagen vill att lokalerna sticker ut och har attityd. Läget får gärna vara nära konkurrenter, det ses som en fördel eftersom företagen oftast inte konkurrerar direkt med varandra utan ser fördelar med att deras anställda kan träffas. Kringservice som restauranger, pubar och gym anses vara viktigt och också närhet till elektronikaffärer och utlämningsställen för paket så att man snabbt kan skaffa viktiga teknikprylar. Eftersom branschen utvecklas snabbt ser en del företag det som en fördel om fastighetsägaren har ett någorlunda stort bestånd i området, så att det blir lättare att flytta till en lämpligare lokal.

Vad gäller själva kontorslokalen är önskemålen ganska tydliga:

– Enormt viktigt är att lokalen har riktigt bra internetanslutning. Det slår allt annat. Bra ventilation och kyla är också en stor utmaning eftersom lokalerna är fulla av datorer och skärmar som alstrat mycket värme. Det här är något som de flesta klagar på, säger Karin Witalis.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-08

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan