Oljefonden köper tre fastigheter för 10 miljarder

Annons

Första köpet i Tyskland och förvärv av stort köpcentrum. I november 2010 kunde Fastighetsvärlden avslöja norska Oljefondens första förvärv i fastigheter. Totalt har den norska nykomlingen nu gjort en handfull förvärv, varav det senaste i Tyskland där två jättefastigheter har förvärvats tillsammans med AXA och på lika delar. Total köpeskilling är 884 miljoner euro, cirka 6,7 miljarder svenska kronor. Säljare är Royal Bank of Scotland.

I Berlin blir Oljefonden ägare till en fastighet, ”Neues Kranzler Eck”, på Kurfürstendamm som innehåller 72.400 kvm kontors-och butikslokaler och som är 16 våningar hög. I Frankfurt handlar det om ”Frankfurter Welle”, en kontorsfastighet om 81.600 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Royal Bank of Scotland stod för finansieringen och hade 2010 tagit över fastigheten från en av Morgan Stanleys fonder som förvärvat de båda fastigheterna under 2007 för 1.255 miljoner euro. Alltså en ”rabatt” på hela 371 miljoner euro.

– Ja, vi har fått ett riktigt bra pris jämfört med vad någon har betalt tidigare, säger Karsten Kallevig, ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Norges Bank Investment Management (Oljefonden), till Finansavisen och konstaterar att hyresintäkterna inte förändrats så mycket nu jämfört med för några år sedan.

– Det är vår första fastighetsinvestering i Tyskland. Affären ligger helt i vår linje om att bygga upp en fastighetsportfölj genom att inleda med förvärv i stora och välutvecklade marknader och tillsammans med partners som delar vår affärsidé, säger Karsten Kallevig i ett pressmeddelande.

Under förra veckan förvärvade Oljefonden även en 50-procentig andel av köpcentrumet Meadowhall utanför Sheffield för 348 miljoner pund, cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Andelen förvärvas från ett joint venture mellan London & Stamford Properties och Green Park Investments. British Land äger resterande 50 procent och kommer att fortsätta att förvalta det stora köpcentrumet som innehåller 141.000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler och som har 25 miljoner besökare årligen, enligt ett pressmeddelande från NBIM. Meadowhall är Enlands åttonde största köpcentrum och innehåller 280 butiker, 30 restauranger och en biograf med elva salonger.

I januari 2011 gjorde Fastighetsvärlden en lång, exklusiv, intervju med Karsten Kallevig, ansvarig för Oljefondens fastighetssatsning. Läs hela intervjun här! Artikeln har rubriken ”Redo att ta grepp om världens fastigheter”.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan