Oljefonden nära första köpet – från Drottningen

Uppges intresserat av delägande i Regent Street för hela 5
miljarder kronor.
Alla väntar med intresse på norska Oljefondens första fastighetsköp. Tystnaden har varit påtaglig. Det vi vet är att första köpet måste ske i Storbritannien, Tyskland eller Frankrike (det är endast i dessa länder 100 procent av fastighetstillgångarna får finnas). Därefter har Sverige nämnts som en av de initialt mest intressanta marknaderna för förvärv. Till Fastighetsvärlden har kommunikationsavdelningen vid Oljefonden endast nämnt kontorsfastigheter i London som specifik marknad som granskats under året.

Nu kan ett eventuellt köp vara nära, enligt Fastighetsvärldens källor.

I början av september meddelade det brittiska bolaget Crown
Estate, som kontrolleras av brittiska Drottningen, att bolaget har valt att gå vidare i förhandlingar med ett fåtal investerare om att avyttra 25 procent av ägandet i portföljen Regent Street. Det handlar alltså om merparten av fastigheterna längs den attraktiva affärsgatan i centrala London, från Langham Place ner till Piccadilly Circus. Portföljen, där Crown är tomträttsägare, vid Regent Street värderas till 1,6 miljarder pund, drygt 18 miljarder kronor. Priset kan dock bli mycket mer. Tomterna/marken hyrs sedan ut till olika fastighetsägare på mycket långa kontrakt, bland annat hyr/äger svenska Ramsbury två byggnader
från Crown Estate i bästa läge längs Regent Street.

Flera oberoende källor uppger för Fastighetsvärlden att Oljefonden är med i slutdiskussionerna med Crown Estate. Uppgifterna är inte bekräftade från varken Crown Estate eller Oljefonden.

Ledningen för Crown Estate söker en långsiktig och stabil
delägare och hoppas att kunna slutföra affären innan årsskiftet. CBRE har
försäljningsuppdraget. Den statliga norska Oljefonden passerade nyligen, den 19 oktober, ett värde på 3.000 miljarder norska kronor, motsvarande drygt 3,4 biljoner svenska kronor. (följ uppdatering av värdet här)

Enligt vad Fastighetsvärlden hört från Oljefondens kommunikationsavdelning är det möjligt att det första fastighetsförvärvat sker ”i slutet av året”. Fastighetstillgångar kan framöver, enligt ett beslut i
mars, utgöra upp till 5 procent av Oljefonden totala portfölj, alltså 170
miljarder svenska kronor enligt nuvarande värde och tidsplanen är ”några år”.

Karsten Kallevig tillträdde i september som ansvarig för
fastighetsinvesteringarna och han är stationerad i Oslo.

Övriga tre investerare som nämns som budgivare i slutrundan
är kanadensiska Oxford Properties (som investerar på uppdrag av OMERS, Ontario Municipal Employees Retirement System), australiska Government Future Fund samt kanadensiska PSP Investment. Oljefonden uppges dock, enligt Fastighetsvärldens källor, ligga mycket bra till. Tidigare har även Qatar Investment Authority figurerat bland intressenterna.

Crown Estate, som enligt stadgarna inte får ta banklån, har främst två skäl till försäljningen. Bolaget genomför en mycket omfattande upprustning av beståndet vid Regent Street och har dessutom tagit ett strategiskt beslut att sprida investeringarna till andra brittiska orter.

Portföljen Regent Street är en av den brittiska Drottningens mest värdefulla klenoder och den utgör ungefär en fjärdedel av tillgångarna i Crown Estate.

Fastighetsvärlden Idag 2010-11-01

Fler Nyheter från förstasidan

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Spotify i nästan våldsam ytexpansion av lokaler

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Tillbaka till förstasidan