AMF redo investera för ytterligare 10 miljarder

Annons

Allokeringen för fastigheter har nått drygt 10 procent. I magasinet Fastighetsvärlden 2/2009 finns en stor intervju med AMF Fastigheters VD Mats Hederos där han berättar om en tänkt offensiv där 10–20 miljarder kronor ska investeras i fastigheter. Sedan dess, på drygt två och ett halvt år, har hus för 15,3 miljarder kronor förvärvats. Merparten det senaste året och speciellt inklusive denna veckas båda stora förvärv som summerar cirka 5,2 miljarder kronor.

– Det har inte funnits så mycket att köpa som jag då räknade med. Vi hade ett antal prioriterade fastigheter som vi gärna ville förvärva och en del har vi lyckats köpa , säger Mats Hederos till FV.

Fastighetsbeståndet är efter förvärvet värt cirka 35 miljarder kronor inklusive andelen i bostadsbolaget Rikshem och fastighetsallokeringen inom AMF är drygt 10 procent. Den kan uppgå till 15 procent.

– Vi har en ambition att ha en allokering mellan 10-15 procent, vilket ger oss utrymme för ytterligare investeringar om vi hittar rätt affär. I första hand handlar det om förvärv av fastigheter i Stockholm och vi räknar även med att Rikshem kommer att fortsätta göra affärer.

6 miljarder av fastighetsvärdet kommer från Rikshem där AMF är hälftenägare tillsammans med Fjärde AP-fonden (totalt värde är 12 miljarder). Satsning på bostäder har vuxit fram.

–  Vi hade inte den specifika bostadskompetensen som krävs, men när det dök upp ett erbjudande om ett bolag med ett bra management så passade det oss utmärkt. Rikshem kommer säkerligen stå för en del av våra kommande investeringar.

AMF Fastigheter uppvaktas med jämna mellanrum att delta i så kallade ”investeringsklubbar” för att förvärva fastigheter. Rikshem fick ”ja” men Hederos är skeptisk till att AMF Fastigheter under den närmaste tiden kommer att finnas med i flera sådana lösningar.

Genom köpet av Ringen, Fältöversten, Västermalmsgallerian samt det tidigare innehavet av Gallerian och utvecklingen av Mood Stockholm blir AMF Fastigheter en rejäl aktör inom butiksfastigheter.

– Det är egentligen ganska logiskt, ett hus i Stockholm består av några våningar kontorslokaler och en eller flera våningar butikslokaler. Man måste vara bra inom båda segmenten. Nu har vi nått en volym inom handel som gör att vi kan vidareutvecklas och på det sättet nå en bättre avkastning, säger Mats Hederos.

Utöver Rikshems geografiskt spridda investeringar är det fullt fokus på Stockholms innerstad samt även ”satelliter” som Sundbyberg och Marievik, där bolaget har ett bestånd kontorsfastigheter. Hederos uttrycker inte några direkta förvärvsplaner när det gäller Göteborg där bolaget endast äger två fastigheter eller för Malmö där bolaget inte äger någon fastighet alls.

– Om vi skulle finnas ett större attraktivt bestånd till salu så skulle vi granska det, men det händer inte så ofta.

Att investera i direktägda fastigheter utomlands är inte aktueltt.

– Det finns så mycket vi kan göra i Stockholm så vi väljer att hålla fokus.

Fastighetsvärlden Idag    2011-12-23

Fler Nyheter från förstasidan

Index säljer för 1,5 miljard

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Tillbaka till förstasidan