Restauranger öppnar under Guldbron

Gänget bakom Operakällaren ska öppna restauranger i lokalerna som finns under Guldbron vid Slussen, Stockholm. Total yta är cirka 1.250 kvm.

Annons

Det är Nobis AB, som bland annat driver Operakällaren, Café Opera och Nobis Hotell, som skas driva restaurangerna – och som även får markanvisningen, enligt exploateringskontorets förslag till exploeteringsnämnden.

– Vi tycker att det är ett kanonläge. Vi tror att Slussen kommer att bli ett väldigt trevligt område med solen på kvällen och mötet mellan Saltsjön och Mälaren, säger krögaren Alessandro Catenacci som ska driva båda krogarna enligt förslaget, till DN.

– Det är en bra bit kvar innan det är förhandlat och klart. Men det är ett jättespännande projekt

Lämplig tidigaste tidpunkt för tillträde bedöms vara sommaren 2023 och tidigaste önskad tid för öppnande av lokalerna är någon gång sommarhalvåret 2024.

Markanvisningen avser två lokaler för restaurangverksamhet under Slussbron inom befintlig detaljplan för Slussen. Den södra lokalen är belägen inom kvarteret Strömkedjan och den norra lokalen är belägen inom kvarteret Slussmästaren, se röd markering på ortofoto nedan. Den södra lokalen ligger i direkt anslutning till Stockholms Hamn AB:s blivande slusskontor.

Fastighetsbildning för de två lokalerna pågår och avsikten är att bilda två 3D-fastigheter som ska upplåtas med tomträtt.

Nobis AB är intresserade av att långsiktigt förvalta bebyggelsen, framgår det i handlingar från Exploateringskontoret. Nobis AB har sedan tidigare visat intresse för markanvisning i Slussen genom att delta i tävlingen för hotellbyggrätten inom kv. Ormen.

Marken ska efter fastighetsbildning upplåtas med tomträtt för 135 kronor per kvm BTA. Det motsvarar en årlig avgäld till staden på cirka 170.000 kr.

– Jag är glad att vi nu kan gå vidare med den här markanvisningen. Efter många år av byggarbetsplats börjar Slussen ta form. Om några år kommer stockholmarna kunna njuta av restaurangbesök under guldbron med utsikt mot både Stockholms inlopp och Riddarfjärden. Utformningen syftar till att skapa en trygg plats där restaurangverksamheten kommer bidra till ett levande stadsliv, säger Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande till lokaltidningen Mitti.

Byggrätterna för kv.Strömkedjan och Slussmästaren är de enda som ännu inte markanvisats inom Slussen-projektet.Huvudbron ovanför lokalerna färdigställdes 2020 och området runt lokalerna (lågbroarna) är i stort sett färdigställda.

Slussen håller på att färdigställas. Illustration: White

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mdr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

AL hyr ut 2.500 kvm till Svenska Spel vid Slussen

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan